Kuzey Kore’den yeni saldırı tehdidi

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Kore’den yeni saldırı tehdidi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2010 10:08

Sarı Deniz'de Güney Kore'ye ait bir adayı vurarak, 2'si sivil 4 kişinin ölümüne neden olan Kuzey Kore yeni bir saldırı tehdidinde bulundu. Pyongyang yönetimi, Güney Kore ve ABD'nin provokasyonu sürdürmesi halinde, "ikinci ve üçüncü misillemede bulunuruz" uyarısı yaptı. Bu arada Tokyo'dan kalkan ve 75 savaş uçağı ile 6 bini aşkın asker taşıyan ABD uçak gemisi USS George Washington, Sarı Deniz'deki seyrini sürdürüyor. USS George Washington, pazar günü başlayacak ABD-Güney Kore ortak tatbikatına katılacak.

 

 

İŞTE DÜŞMAN KARDEŞLERİN ASKERİ GÜÇLERİ/FOTO ANALİZ

TÜRKİYE, KUZEY KORE BOMBARDIMANINI KINADI

Kuzey Kore, Yeonpyeong Adası'na açtığı top ateşini Güney Kore ile ABD'nin provoke ettiğini belirtti ve yeni bir saldırı düzenlemeye hazır olduğunu ifade etti. 

ABD uçak gemisi USS George Washington'ın Güney Kore’ye seyrini sürdürdüğü saatlerde gelen açıklamada, “ABD, yaşanan top ateşindeki sorumluluğundan hiçbir şekilde kaçamaz. Eğer savaş kışkırtıcılığı yapan Güney Koreli kuklalar akıllarını başlarına almaz ve bir başka düşüncesiz askeri provokasyonda bulunursa, ordumuz hiç çekinmeden ikinci ve üçüncü misillemede bulunacaktır” denildi.

Haberin Devamı

Toplam 75 savaş uçağı ve 6  bini aşkın askerden oluşan mürettebatı bulunan uçak gemisi, Güney Kore ile pazar günü başlayacak ve 4 gün sürecek tatbikata katılmak üzere Tokyo'nun güneyindeki Yokosuka ABD donanma üssünden dün sabah ayrıldı.

KUZEY KORE'YE "AÇIK MESAJ"

Güney Kore'deki ABD güçleri tarafından yapılan açıklamada, Seul ile yapılacak tatbikatın "savunma amaçlı olduğu ve dünkü olaylardan çok önce planlandığı" ifade edildi.

Ancak Güney Kore Dışişleri Bakanlığından bir sözcü, söz konusu ortak askeri tatbikatla Kuzey Kore'ye "açık bir mesaj" verilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Sözcü, "ABD Dışişleri Bakanı  Hillary Clinton'la yapılan telefon görüşmelerinde, tatbikat aracılığıyla Kuzey  Kore'ye son olaylara ilişkin açık bir mesaj verebileceğimizi kararlaştırdık" dedi.

 

Güney Kore ayrıca “Sarı Deniz’deki beş adada askeri güçlerini ciddi oranda artıracağını ve Kuzey Kore’nin asimetrik tehditleriyle baş etmek için bütçesinden daha fazla harcama yapacağını” açıkladı.

Haberin Devamı

 

Sarı Deniz'in "düşman kardeşleri" arasında tam 60 yıl önce başlayan savaşta, 1953’ten beri ateşkes halinde bulunan Kuzey ve Güney Kore en gerilimli dönemlerinden birini yaşıyor. Ateşkes hattı çizilince Güney Kore’ye bırakılan, fakat Kuzey Kore’nin sadece 12 km açığında bulunan Yeonpyeong Adası’ndaki enkazda dün iki sivilin cesedi bulundu. Böylece Kuzey Kore bombardımanında ölenlerin sayısı 4'e yükseldi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!