Güncelleme Tarihi:
AMERİKAN Wall Street Journal gazetesi, Birleşik Krallık (İngiltere) ve Avrupa Birliği’nin (AB) Brexit anlaşmazlığının Kuzey İrlanda’da geçmişte olduğu gibi yeni bir terör dalgasının yayılması endişesi yarattığını yazdı. AB’nin Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti arasında sınır olmaması talebi, İngiliz parlamentosu tarafından kabul edilmiyor. Gazeteye konuşan İrlandalılar ise Londra’daki politikacıların ‘sahadaki gerçekleri’ anlayamadığını, İngiltere’nin sınır kontrollerindeki ısrarının Kuzey İrlandalı milliyetçi grupların saldırıya geçmesine neden olabileceğini söylüyor. 2016 yılında Kuzey İrlanda referandumda önemli oranda Brexit’e karşı çıkmıştı. Şimdi ise AB ile İngiltere arasındaki olası bir Brexit anlaşmasının son tarihi olan 31 Ekim’i merakla bekliyorlar.
GELENEKSEL DÜŞMANLIKLAR
Kuzey İrlandalı mühendis Brian Dughaill, Londra’daki yönetimin gerçek problemi anlama konusunda zorlandığını ve empati eksikliği yaşadığını söylüyor. Duhaill, Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti arasında fiziki bir sınır olmasının eskisi gibi İrlanda’yı ikiye böleceğine ve geleneksel düşmanlıkları uyandırabileceğine dikkat çekiyor. WSJ’ye konuşan Dughaill’in babası 63 yaşındaki Patsy Doyle ise gençliğinde yaşadığı trajik şiddet olaylarını oğlunun da tecrübe etmesini asla istemediğini söylüyor. 18 yaşındaki Adam Flanagan 2016’daki referandum sürecinde Brexit’i desteklediğini ancak Brexit’in Birleşik Krallık’ın bütünlüğü için bir tehdit olduğunu anlayınca ikinci bir referandum düzenlenmesi için yapılan siyasi kampanyalara katıldığını belirtti.
SALDIRILAR OLURSA
Kuzey İrlanda, mensubu olduğu Birleşik Krallık’ın AB üyesi olması nedeniyle İrlanda ile şu anda fiziki bir sınıra sahip değil. K. İrlanda Polis Departmanı da sınıra gümrük kontrol noktaları konulması durumunda bunların ‘milliyetçi teröristler’ tarafından hedef alınabileceği uyarısında bulunuyor. Çoğunluğu Katolik olan İrlandalılar, çoğunluğu Protestan olan Kuzey İrlanda’nın Birleşik Krallık’tan ayrılmasını savunuyor.
İngiltere eski Başbakanı Theresa May’in AB ile anlaşmaya vardığı Brexit anlaşmasında yer alan backstop (tedbir) maddesi, Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda arasında fiziki sınırın bulunmamasını talep ediyordu. Ancak bu metin üç kez parlamentoda reddedildi. Çünkü İngiltere, İrlanda ile sınırın olmamasını egemenliğine yönelik bir ihlal olarak görüyor. Ancak asıl büyük korku Kuzey İrlanda’nın fiili olarak İrlanda Cumhuriyeti’nin parçası haline gelmesi...
JOHNSON’A MACRON FRENİ: YENİDEN MÜZAKERE YOK
ÃœLKESÄ°NÄ°N Avrupa BirliÄŸi’nden ayrılmasını (Brexit) mevcut Çekilme AnlaÅŸması’nı deÄŸiÅŸtirerek saÄŸlama amaçlı temaslarını sürdüren Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Boris Johnson, Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel’in ardından Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron’un konuÄŸuydu. Johnson, 30 gün içinde bir çözüm bulunabileceÄŸini söyleyen Merkel ile görüşmesinden cesaretlendiÄŸini söylerken Macron daha az iyimser bir profil çizerek yeniden müzakerenin söz konusu olmadığı mesajı verdi. Johnson stratejisini Ä°rlanda ile Kuzey Ä°rlanda arasında fiziki sınır oluÅŸmasını engellemek amacıyla daha iyi bir çözüm bulunana dek Ä°ngiltere’yi AB ile gümrük birliÄŸinde tutacak, Kuzey Ä°rlanda’nın da Ortak Pazar kurallarına baÄŸlı kalması sonucunu doÄŸuracak tedbir maddesinin (backstop) iptali üzerine kurmuÅŸ durumda. Ancak somut bir alternatif sunmadığı için bu yaklaşım ne AB ne de Fransa tarafından kabul ediliyor.ÂGüven ÖZALP / BRÃœKSEL
‘HAYIRLI CUMA’ TEHLİKEDE
İrlanda adasındaki çatışmaları sona erdiren 1998 tarihli Hayırlı Cuma (Belfast) Anlaşması, İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda’nın ortak bir ekonomik pazarda yer almasını, serbest dolaşımı ve çalışmayı sağlamıştı. Anlaşma, Kuzey İrlanda’da bugün yürürlükte olan bölgesel yönetimin temelini oluşturuyor. İngiltere’nin Brexit kararı ve sınır kontrolündeki ısrarı anlaşmanın kazanımları riske atıyor. İngiltere bu nedenle hem AB’yi, hem Kuzey İrlanda’yı hem de İrlanda Cumhuriyeti’nin memnun edecek bir anlaşma bulmak zorunda.