Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2006 00:00
Hazar ve Karadeniz havzasında yaşanan soğuklar yüzünden kuğuların sıcak hava ve gıda arayışına düşüp batıya yönelmesiyle Avrupa’da kuş gribi vakaları hızla yayılmaya başladı. Yunanistan, Bulgaristan ve İtalya’dan sonra hastalık taşıyan kuğular Almanya ve Danimarka’ya kadar ulaştı. Hastalığın insanlara sıçramaması için olağanüstü önlemler alınıyor.
KARADENİZ ve Hazar havzasında bastıran kara kış şartları, göçmen kuşları Avrupa’ya kaçırdı. Kuş gribi, Uzakdoğu ve Türkiye’den sonra Avrupa’da hızla yayılmaya başladı. Avrupa Birliği, hastalığın yayılmasını engellemek için düğmeye basarken, daha önce sadece virüsün görüldüğü ülkelere konan "işlenmemiş tüy ithalatı yasağı" tüm üçüncü ülkeleri kapsayacak şekilde genişletildi. Pazartesi günü bir araya gelecek olan AB tarım bakanları, kuş gribiyle mücadele için önlemleri ele alacaklar.
Doğal hayat uzmanlarına göre, hastalık Hazar denizi ve Karadeniz havzasını etkisi altına alan soğuklar yüzünden hastalığa neden olan H5N1 virüsünü taşıyan yetişkin kuğuların gıda ve sıcak arayışıyla batıya yönelmesi üzerine Avrupa’da yayılmaya başladı. Uzmanlar, soğuktan kaçan yaklaşık 15 bin kuğunun Avrupa’ya yayılmış olabileceğini hesaplıyor. Göçmen kuşların hareketlerini izleyen İngiltere’deki Yabani Kuşlar ve Sulak Alanlar Derneği’nin Başkanı
Peter Cranswick, bu bölgede yaşanması muhtemel 4-5 günlük yeni bir soğuk hava dalgasıyla birlikte hastalıklı kuşların Hollanda ve Belçika’ya kadar ulaşabileceğini söyledi. Hastalık şimdiye kadar Uzakdoğu ve Türkiye’den sonra Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, İtalya, Macaristan, Avusturya, Slovenya, Almanya ve Danimarka’da görüldü.
Virüsün yayılmasının ardından Danimarka, İsveç, Norveç ve İsviçre’de hayvanların kümeslerden dışarı çıkarılması yasaklandı. Almanya’nın Rügen Adası’nda ölü bulunan kuşlarda H5N1 kuş gribi virüsünün saptanması üzerine Gıda ve Tarım Bakanı Horst Seehofer, her ne kadar kuş gribinin insandan insana geçtiğine dair henüz bir bulguya rastlanmış olmasa da gereken tüm önlemleri almak için ilgili birimleri seferber etti. Pazartesi günü yapılacak AB tarım bakanları toplantısında da kuş gribi krizinin masaya yatırılması bekleniyor. Kuş gribi salgını yüzünden Avrupa ülkelerinde tavuk ve diğer kümes hayvanı satışları bıçak gibi kesildi.
Kuş gribi nasıl geçer?
Kuş gribi genelde kuştan kuşa dışkı ile ağız ve burundan çıkan sıvılar yoluyla geçer. Kuş gribine yakalanmış kanatlıların etini ve yumurtalarını çiğ olarak yemeleri durumunda bu insanlara da bulaşabilir. Şu ana kadar kuş gribinin insandan insana geçtiğine dair bir kanıt bulunmuyor.
Tavuk eti ve yumurtası endişesiz bir şekilde yenebilir mi?
Pişirilmesi koşuluyla tavuk eti ve yumurta yenebilir. Çünkü H5N1 olarak bilinen kuş gribi virüsü 70 derecinin üzerinde ölüyor.
Şu ana kadar kuş gribinden kaç kişi hastalandı?
Dünya Sağlık Teşkilatı’na göre ağırlıklı olarak Çin, Vietnam, Tayland ve Türkiye olmak üzere 170 kişi kuş gribine yakalandı. Çoğu Uzakdoğu’da en az 91 kişi öldü.
Kuş gribi insanlarda kendisini nasıl hissettirir?
Gripte olduğu gibi yüksek ateş, öksürme ve nefes darlığı kuş gribinin işaretidir. Hastalık zamanla akciğer iltihabına dönüşür ve ölüme de yol açabilir.
Tek suçlu kuğular değilBilim adamları H5N1 virüsünün Avrupa’da yayılmasının tek suçlusunun kuğular olmadığını söylüyor. Kuş gribi kuğularda ölüme yol açarken, uzmanlar hastalığın öldürmediği diğer göçmen kuşlar aracılığıyla yayıldığını tahmin ediyor.