Güncelleme Tarihi:
Kurz, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin yerine işbirliği sınırlarını belirleyen bir ‘komşuluk anlaşması’ imzalanması gerektiğini söyledi. Türkiye ile bağlantıların devam etmesini ancak Birlik’e girişe izin verilmemesi görüşünü yineleyen Avusturyalı Bakan, işbirliği için kurallar belirlenmesi gerektiğini söyledi.
REFERANDUMUN ARDINDAN İLK KEZ TOPLANIYOR
Öte yandan, 16 Nisan anayasa değişikliği referandumunun sonuçlarının müzakerelere etkisi olup olmayacağının ilk kez görüşüleceği toplantıya Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılacak. AB Gayri Resmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda karar alınması planlanmıyor. AB Bakanları’nın öncelikle referandumu ve 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrası Türk hükümetinin OHAL dönemi uygulamalarının değerlendirileceği belirtildi.
YENİ FORMAT TEKLİFİ
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, referandum sonrası Türkiye’de siyasi sistemde yapılacak değişiklikler ışığında, Türkiye-AB işbirliğinde yeni bir format üzerinde çalışılması gerektiğini açıklamıştı. Bazı AB üyesi ülkelerde ise, Türkiye ile AB tam üyelik müzakerelerinin sonlandırılmasını talep ediyor. Ancak çoğunluk, “Ankara’nın hukuk devleti ve insan haklarından daha da uzaklaşacağı” gerekçesiyle müzakerelerin sonlandırılmasına karşı çıkıyor.
ALMANYA REDDETTİ
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise Kurz'un sözünü ettiği durumun zarar verici bir adım olabileceğini söyledi. Gabriel, "Alman hükümeti, üyelik müzakerelerinin iptal edilmesine kesinlikle karşı çıkıyor. Bu, yanlış bir tepki olurdu" yorumunda bulundu.