Kürtlerden IŞİD’e darbe

Güncelleme Tarihi:

Kürtlerden IŞİD’e darbe
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2015 01:06

Suriyeli Kürtlerin partisi PYD’nin silahlı kanadı YPG, son 10 gündür süren çarpışmaların ardından geçen şubattan beri IŞİD’in elindeki 14 Süryani köyünü geri aldı. YPG, PYD’nin denetimindeki Cezire kantonunun güneybatısında yer alan kilit Mebruka kasabasını ele geçirirken uluslararası koalisyona bağlı uçaklar da havadan destek verdi. Bu yer, Cezire ile Kobani (Ayn el-Arab) kantonları arasında kara yolu bağlantısının kurulmasına imkân sağlayabilir.

Haberin Devamı

SURİYE’nin kuzeyinde Kürtlerin partisi olan Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) silahlı kanadı YPG ile terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) arasındaki çatışmalar kızıştı. Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) başkanı Rami Abdülrahman dün Fransız AFP ajansına yaptığı açıklamada, “10 gün süren saldırıların ardından Kürt güçleri, geçen şubattan beri IŞİD’in kontrolünde olan 14 Süryani köyünü geri aldı” dedi. Kuruluş, YPG’nin önceki gün Cezire kantonundaki Serekaniye’nin (Resulayn) güneybatısında yer alan stratejik konumdaki Mebruka kasabasını da ele geçirdiğini belirtti. Dünyanın en eski Hıristiyan topluluklarından olan Süryanilerin binlercesi geçtiğimiz şubatta Hasake vilayetine yönelik IŞİD saldırısı sonrası evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. IŞİD o saldırıda 210 Süryani’yi de rehin almıştı.

Haberin Devamı

Merkezi İsveç’te bulunan Süryani İnsan Hakları Ağı adlı kuruluşun başkanı Usame Edward da AFP’ye verdiği demeçte, Kürtlerin köyleri geri almasının ABD liderliğindeki koalisyonun IŞİD’e yönelik hava saldırıları sayesinde mümkün olduğunu söyledi. Köylerden çekilen fotoğrafların ev ve kiliselerdeki yıkımı gözler önüne serdiğini söyleyen Edward, “İnsanların çoğu çekilmeden önce IŞİD’in evlerine bubi tuzakları kurmuş olmasından endişelendikleri için geri dönmekten korkuyor” dedi.

KİLİT KASABA

YPG güçleri PYD’nin denetimindeki Kobani ile Cezire kantonları arasında yer alan kilit konumdaki Mebruka kasabasını de ele geçirdi. Buranın ele geçirilmesiyle söz konusu iki kanton arasındaki karayolu bağlantısının sağlanabileceği belirtiliyor. SOHR başkanı Abdülrahman, Suriyeli Kürtlerin ilerleyişinin IŞİD kontrolündeki Tel Abyad sınır kapısına yönelik yolu açabileceğini kaydetti. Mebruka, Tel Abyad’ın 70 kilometre batısında yer alıyor. Abdülrahman, son 20 günde YPG güçlerinin Hasake vilayetinde 4 bin kilometrekarelik araziyi IŞİD’den geri aldığına dikkat çekti. Öte yandan Lübnan’da yayınlanan Now adlı haber sitesine göre bir PYD’li Kürt yetkili, Kobani’de Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve YPG güçleri ile koalisyon arasında anlaşma olduğunu, hava desteğinin Kobani-Cezire yolu açılana kadar süreceğini iddia etti. Yine Lübnan’dan yayın yapan el Akhbar gazetesinin haberine göre adı açıklanmayan bir Kürt yetkili, iki kanton arasındaki karayolunun açılmasının an meselesi olduğunu öne sürdü. Suriye’nin kuzeyinde PYD’nin denetimindeki batıdan doğuya doğru sıralanan Afrin, Kobani ve Cezire kantonları Kürtçe batı anlamına gelen ‘Rojava’ adlı bölgeyi oluşturuyor. Bunlardan Kobani kantonu geçen eylülde IŞİD’in kuşatması altına girmişti. YPG’nin sert direnişi ile ABD liderliğindeki koalisyonun hava saldırıları sayesinde IŞİD geçen şubatta yenilgiyi kabul etmişti.

BİLGİ NOTU

Haberin Devamı

Suriye’de 30 bin civarında Süryani Hıristiyan bulunuyor. Bu insanların çoğu ülkenin kuzeydoğusunda Hasake vilayetindeki bulunan 35 köyde ikamet ediyor. Hasake vilayetinde ağırlıklı olarak PYD ile Esad rejimi güçleri hakim. Ülkede 1.2 milyon Hıristiyan yaşıyor.

Operasyon ismine ‘mezhepçi’ eleştirisi

ABD Savunma Bakanlığı, Irak’ta Şii Heşdi Şabi (Halk Seferberlik Birlikleri) milislerinin, başkent Bağdat’ın batısındaki Enbar’ın vilayetinin merkezi Ramadi’nin terör örgütü IŞİD’den kurtarılması amacıyla başlattığı operasyona “Lebbeyk Ya Hüseyin” (Emret Ya Hüseyin) adının verilmesine tepki gösterdi. Bakanlık Sözcüsü Albay Steve Warren, basının isme ilişkin sorusuna, “Açıkçası bu mezhepçi bir kod adı ve bunun faydasının olacağını düşünmüyorum” ifadesini kullandı. Iraklı Şii din adamı Mukteda el Sadr da, operasyona “Lebbeyke Ya Hüseyin” adı verilmesini eleştirdi. Sadr, “Duyduğuma göre resmi olmayan bu ismi hükümet makamı da reddetti” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!