Güncelleme Tarihi:
İnsan Hakları Konseyinin 47 üyesi, dünyada küresel ısınmanın, yaşam alanlarını ve maddi varlıklarını tehdit ettiği insanların durumuna dikkati çeken bir tasarı üzerinde anlaşmaya vardı.
Üye devletler, Maldivler, Komor, Tuvalu, Mikronezya gibi ülkelerin, "iklim değişikliği ve insan hakları arasındaki ilişki üzerine ayrıntılı bir analiz yapılması" teklifine destek verdi.
Maldivler'in BM elçisi Abdülgaffur Muhammed, oturumda yaptığı konuşmada, "Küresel ısınma konusundaki genel söylem bugüne dek iklim değişiminin fiziksel ve doğal sonuçları üzerine odaklanmıştı. Bu fenomenin, dünya genelindeki insan varlığına kısa ve uzun vadeli etkileri büyük oranda göz ardı edildi" dedi.
Muhammed, "bu dengesizliğin, 'iklim değişimiyle yüzleşen insanoğlunu' gün ışığına çıkararak giderilmesinin vaktinin geldiğini" kaydetti.
BM uzmanları, deniz seviyesindeki yükselme, şiddetli fırtınalar, seller ve kuraklığın çok sayıda insanın evlerini ve topraklarını terk etmesine neden olabileceği uyarısında bulunmuştu. Uzmanlar, küresel ısınma ve olağan dışı hava koşullarının, milyonlarca kişinin "insan haklarını" tehdit ettiğini açıklamıştı.