Güncelleme Tarihi:
Dünya Gıda Programı, pirinç fiyatlarındaki artış yüzünden Kamboçya'da 450 bin yoksul öğrenciye ücretsiz pirinç dağıtma faaliyetini belirsiz bir süre için askıya aldığını açıkladı.
BM, zengin ve gelişmiş dünyanın yol açtığı iklim değişikliğinin ve bun abağlı gıda fiyatlarındaki artışın başlıca kurbanlarının milyonlarca yoksul çocuk olduğunu bildirdi.
BM Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) acil eylem çağrısı yaptığı, "İklimimiz, Çocuklarımız ve Sorumluluğumuz" başlıklı raporunda, iklim değişikliğinin, Asya ve Sahra Altı Afrikası'nda yılda 40 bin ila 160 bin çocuğun daha ölümüne yol açabileceği belirtildi.
Raporda, iklim değişikliği nedeniyle yaşanan ekonomik sıkıntının aileleri, su ve yakıt alıp getirmeleri için çocuklarını, genellikle bir öğün yemeğin garanti olduğu tek yer olan okullardan almaya zorlayacağı kaydedildi.
UNICEF, iklim değişikliğinin neden olduğu çevresel değişikliklerin, şimdiden yılda 800 bin çocuğun ölümüne yol açan sıtma gibi ölümcül hastalıkların görüldüğü bölgeleri artıracağını açıkladı.
Raporda, hava sıcaklıklarının, sanayi öncesi dönemdeki seviyelerin 2 derece üstüne çıkması halinde dünyada 200 milyon kişinin açlık çekeceği, üç derece yükselmesi durumunda ise bu rakamın 550 milyonu bulacağı da ifade edildi.
Örgütün İngiltere yöneticisi David Bull, iklim değişikliğine en az katkıda bulunanlar, yani dünyadaki yoksul çocukların bundan en fazla zarar görenler olduğunu söyledi.
Bilim adamları, dünyada ortalama hava sıcaklıklarının bu yüzyılda 1.6 ila 4 derece artmasını öngörüyor. Bazı çevreciler de 2 derecelik artışın şu anda ne yapılırsa yapılsın önlenemeyeceğini söylüyorlar.
Okullarda ücretsiz pirinç dağıtımı durdu
Dünya Gıda Programı, pirinç fiyatlarındaki artış yüzünden Kamboçya'da 450 bin yoksul öğrenciye ücretsiz pirinç dağıtma faaliyetini belirsiz bir süre için askıya aldığını bildirdi.
Programın Kamboçya Direktörü Thomas Keusters, "pirinç fiyatlarındaki artışın" ülkedeki 1343 okulu etkileyecek olan bu kararı almalarındaki başlıca neden olduğunu belirtti.
Keusters, örgütün, okullara dağıtılan pirincin maliyetini karşılayacak durumda olmadığını söyleyerek, okullardan bazılarının öğrencilerini doyurmak için kendi stokları bulunduğunu, ancak bu stokların da bir ay bile yetmeyeceğini kaydetti.