Güncelleme Tarihi:
Kumuçakos, yaptığı yazılı açıklamada, Atina'nın tarihe saygı gösterdiğini ve ileriye doğru baktığını belirtti ve şu ifadeyi kullandı:
"Tarih zaman aşımına uğramaz, tekrar yazılmaz, bu konuda sahtecilik yapılmaz, ne içteki siyasi rekabet, ne de kişisel çıkarın kurbanı olabilir. Ülkemiz tarihe saygı göstermektedir ve ileriye doğru bakmaktadır. Bölgede ve ikili düzeyde istikrarın ve kalkınmanın yararına Türk-Yunan ilişkilerinin tam olarak düzene girmesini arzu ediyoruz. İstikrar ve kalkınma yalnızca iyi komşuluk ilişkilerine saygı göstermekle güvence altına alınabilir."
TÜRKİYE'NİN AÇIKLAMASI
Türkiye, 24 Şubat 1994 tarihinde kabul ettiği bir yasayla 19 mayısı sözde Pontus soykırımını anma günü ilan eden Yunanistan parlamentosunun, Türkiye'yi ve bilhassa Cumhuriyet'in kurucusu Ulu Önder Atatürk'ü hedef alan kararının tarih bilincinden yoksun çevrelerin husumet kampanyalarına zemin teşkil ettiğini açıklamıştı.
Dışişleri Bakanlığından dün yapılan açıklamada, Yunanistan'daki ve diğer ülkelerdeki Pontus derneklerinin, bazı Yunanlı siyasetçilerin de aktif desteğiyle son dönemde ivme kazanan sözde soykırım iddialarının hiçbirtarihi ve bilimsel temeli olmadığı belirtilerek, "Bu iddialar tarihsel gerçeklerin saptırılmasından ibarettir" denilmişti.
Açıklamada, şunlar kaydedilmişti:
"Yunanistan'dan, iki ülke arasında 1999 yılında başlatılan diyalog ve işbirliği sürecinin kazanımlarını tehdit eden, iyi komşuluk ilişkilerinin ruhuna aykırı olan söz konusu hasmane girişimlerin durdurulmasını teminen gerekli önlemleri almasını bekliyoruz."