Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’nın Kassel kentinde yaşayan ressam ve heykeltıraş Mehmet Güler, uluslararası sanat dünyasında uzun yıllardır yakından tanınan bir sanatçı. Sadece yağlı boya tabloları değil, gravür, ahşap baskı, metal ve ahşaptan heykel gibi diğer eserleri, 70’li yıllardan bu yana dünyanın birçok ülkesinde yüzlerce kez sergilendi. Türkiye ve Almanya başta olmak üzere çeşitli ülkelerden 20’ye yakın ödül aldı, eserleri birçok ülkede müzelerde, özel ve kurum koleksiyonlarında halen sergileniyor. Ancak sektörün klasikleri arasında yer alan Der Kunsthandel aracılığıyla sanat dünyasının gündemine gelmek, kökü Doğu Anadolu’nun bir köyüne uzanan uluslararası kariyer açısından oldukça önemli. Kapağında sanatçının bir tablosuyla çıkan dergi, Güler’in hayatı, eserleri ve sanat anlayışı üzerine açıklamalarına da dört sayfasını ayırdı.
‘HER YÜZEYE ÇİZİYORUM’
“Çocukken köyde elime geçirdiğim kalem, kağıt ve kömürle evin duvar ve kapılarına varıncaya kadar, resme olanak sağlayan her yüzeye bir şeyler çiziyordum” diyen Güler, yaşadıkları köyün ve ilk mezunları arasında yer aldığı ilkokuldaki olanaksızlara, övgüsünü almayı umduğu köy imamının azarlarına ve tehditlerine rağmen, nasıl inatla sınırları zorlayarak bu alanda kendini geliştirdiğini anlatıyor.37 yıldır da Almanya’da yaşayan ünlü sanatçı, 60’lı yıllardan günümüze çalışmalarındaki dönüşümleri ve kullandığı teknikleri ayrıntılı olarak dile getirdiği söyleşide, “Almanya’da yaşamaya başlayınca özellikle farklı kültürlerin birbiriyle olan ilişkileri, karşılaşmaları, birbirini etkilemeleri beni ilgilendirir oldu. Hem Almanya’da hem Türkiye’de bu durumu uzun süre gözlemledim. Böylece 80’li yılların ortasından sonra çalışmalarımı bu konuya yoğunlaştırdım” diyor ve kendisini farklı dünyalar arasındaki bir ‘gezgin’ olarak tanımlıyor.
BİR KİTAP, BİR SERGİYLE GELİYOR
Mehmet Güler, gelecek ayın ortalarında Karlsruhe’de düzenlenecek sanat fuarında Galerie Sievi – Berlin’le birlikte sanat gösterisi yapacak.Mehmet Güler’in 2005 yılında yayınlanan yaşam öyküsünü anlattığı kitabı ‘Güneşte Geçmiş’in Almancası önümüzdeki günlerde çıkacak.