Güncelleme Tarihi:
Bakan Günay, bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, kültürden sorumlu Alman Devlet Bakanı Bernd Neumann ile dün yaptığı görüşmeyi değerlendirdi. Neumann ile olumlu bir görüşme yaptığını, Nürnberg Türk-Alman Film Festivalinden Frankfurt Kitap Fuarına kadar çeşitli etkinliklerdeki çalışmaları değerlendirdiklerini belirten Günay, "Hattuşaş Sfenksi"nin Türkiye'ye iade edilmesi konusunda olumlu bir bakış açısı olduğunu ifade etti.
Günay, "Türkiye'nin bu konudaki haklılığı genel olarak kabul ediliyor gördüğüm kadarıyla. Uzun zamandan beri tartışagelen bir konu, her iki taraf da bilgi ve belgelerini kontrol etmiş vaziyette, ama son bir görüşme yapacağız nisanın ortasında, Ankara'da ya da İstanbul'da" dedi.
Alman ve Türk tarafının dışişleri bakanlıklarındaki kültür birimlerinden yetkili kişilerin bu toplantıda bir araya geleceğini kaydeden Bakan Günay, "Öyle sanıyorum nisan ayı sonuna kadar olumlu bir karara bağlarız. Bu konuda bir direnç görmedim. Olumlu, uyumlu bir yaklaşım gördüm. Toplantı kararından önce bir karar alınmış gibi açıklama yapmak istemiyorum, ama ben olumlu bir beklenti içindeyim" diye konuştu.
Bakan Neumann ile kazılar konusuna da değindiklerini belirten Günay, Türkiye'de Hattuşaş, Boğazköy, Göbeklitepe, Bergama ve Truva gibi dünyanın en önemli kazı alanlarının yer aldığı 12 Alman kazı alanı bulunduğunu, buralarda verimin, çalışma sürelerinin ve kazı bütçesinin artırılmasını istediğini, bunu sadece Almanlardan değil, Avusturyalı, Fransız ve İngiliz arkeologlardan da istediğini söyledi.
Arkeolojik kazıların kendi ilgi alanına girdiğini, bu nedenle Türk ve yabancı kazıları dikkatle izlediğini ifade eden Günay, Alman Devlet Bakanı Cornelia Pieper ile de görüşeceğini ve nisan ayı ortasındaki toplantıda tüm konuları ayrıntılarıyla ele alacaklarını kaydetti.
Berlin'deki Bergama Müzesi'nden bazı eserlerin istendiği şeklindeki
tartışmaların hatırlatılması ve Türkiye'nin Almanya'dan başka taleplerinin olup
olmayacağı şeklindeki bir soru üzerine de Bakan Günay, şunları kaydetti: "Yargıya intikal etmiş olan birkaç talebimiz var. Bunun dışında şu an için gerekli bir konu yok. Bergama ile ilgili tartışmanın henüz erken olduğunu düşünüyorum. Bu ayrı ve uzun süreli bir tartışma."
TÜRKİYE ÇOK BAŞARILI BİR SÜREÇ YAŞIYOR
Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Türkiye'de turizm alanında yaşanan gelişmelerle ilgili olarak da "Türkiye, bu alanda çok başarılı bir süreç yaşıyor. Dünyada 2009 yılında yaşanan krize rağmen turist sayısında azalma olmayan ender ülkelerden biri olduk. 2010'da yüzde 6 oranında artış sağladık ve geçen yılı 28,6 milyonla kapattık. Öyle sanıyorum bu yıl 30 milyonun üzerinde bir yerlerde olacağız" dedi.
Turizm fazlasının ocak ve şubat aylarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 oranında bir fazlalık gösterdiğini, bu konuda dünya ortalamasının üzerinde bulunduklarını belirten Günay, bu yıldan itibaren turizm gelirlerinin hesaplanmasında da farklı yöntemler izleyeceklerini söyledi.
Bugüne kadar anket yoluyla Türkiye'nin elde ettiği turizm gelirlerinin yeterli olarak tespit edilemediğini ifade eden Bakan Günay, bu yıldan itibaren geriye yönelik olarak da uygulanacak yeni yöntemlerle 20 milyar dolar olduğu tahmin edilen turizm gelirlerinin aslında 25 milyar civarında olduğunun bilimsel olarak gösterileceğine inandığını kaydetti.
Turizm gelirlerinin daha fazla olduğunun gösterilmesiyle turizm altyapı yatırımları için daha fazla bütçe isteyeceklerini belirten Günay, mevcut durumdan şikayetçi olmadığını, sadece Antalya'nın Mısır'a giden turist kadar turist ağırladığını, ancak bütçeden daha fazla pay alınması durumunda Karadeniz, Marmara, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin turizme açılabilmesi için yatırımların artırılabileceğini söyledi.
Dünya Kültür Mirası'na Türkiye'den başka yerleri de katmaya çalıştıklarını ifade eden Günay, ören yerlerini ıslahının, müzelerin yenilenmesinin de sürdüğünü, nisan ayında Gaziantep'de açılacak olan Zeugma Müzesi'nin sadece bölgenin değil, dünyanın tek özel mozaik müzesi olma özelliğine sahip olacağını, bu konuda iddialı olan Tunus'u yakalayacaklarını kaydetti.
Ankara'da da bir müze projesinin bulunduğunu belirten Bakan Günay, Türkiye'deki kazılara 2000 yılında 1 milyon dolar ayrıldığını, 10 yıl içinde bunun 30 milyon dolara çıktığını belirtti.
Türkiye'deki müzelerin kalitesinin artırıldığını ve müze mağazalarının geliştirildiğini ifade eden Günay, bu müze mağazalarında Almanya, İtalya ve Fransa'daki müzelerde olduğu kadar kaliteli ürünlerin bulunduğunu kaydetti.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu akşam başarılı ve tanınmış Türk kökenli sanatçılarla bir araya geleceğini, bundan büyük heyecan duyduğunu sözlerine ekledi.