Güncelleme Tarihi:
KUZEY Irak Kürt Yönetimi Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, eşi Nebile Barzani’yle sabahın erken saatlerinde oy kullanmak için geldiği Sheraton Oteli’nin çıkışında yaptığı, "Sorun çözülürse biz dahil herkes derin bir nefes alacak, rahatlayacak" açıklaması, seçimler ile Türkiye’nin Kürt sorunu ilişkisini gözler önüne serdii. Seçimin oy kullanan ilk ismi olarak da kayda geçen Neçirvan Barzani özetle şunları söyledi:
Kürdistan topraklarından Türkiye’ye yönelik bir düşmanlığın, tehdidin yönelmesini kesinlikle istemiyoruz. Bu noktada PKK’yı da Türkiye’nin bir iç sorunu olarak görüyoruz. Ancak bu sorunun ortadan kaldırılmasında tüm tarafların bir araya gelmesi gerektiğini de hatırlatmak isterim.
Son dönemde Türkiye, Kürt sorununa, ’Kürt Açılımı’ başlığıyla çözüm yolu arıyor. Bu süreci yakından takip ediyoruz. Ancak sorunun çözümüne yönelik Türkiye’nin atacağı adımların, kendi iç siyasi dengeleriyle ilgili olduğunu da biliyoruz. Türkiye’nin iç sorununa bizim doğrudan müdahil olmamız doğru da söz konusu da olmaz. Ancak yapılacak açılımlar, sorunun çözümüne kalıcı bir katkı sağlarsa biz dahil herkes derin bir nefes alacak, rahatlayacak.
En önemli ülke
Geçmişten bugüne baktığımızda Türkiye ile ilişkilerde çok önemli mesafeler katettiğimizi görüyoruz. Kurduğumuz diyalog, birbirimiz anlamaya ve sorunları çözümüne daha yakın olduğumuzu gösteriyor. Türkiye ile kalıcı diyalog ve kalıcı ilişkiler süreci başlatmak, bizim için çok önemli. Türkiye bölgenin tartışmasız en önemli ülkesidir. Bunu kabul etmemiz ve bu kabulle hareket etmemiz gerekiyor."
Oylar Bağdat’ta sayılacak
1284 sandıkta 2 milyon 524 bin seçmenin oy kullanma hakkı olduğu seçimler, 16 bin 520 gözlemcinin eşliğinde gerçekleşti.
Seçim sonuçlarının iki gün içinde kesinleşmesi bekleniyor.
Tüm bölgelerdeki oy pusulaları Hewler’de toplandıktan sonra Bağdat’a gönderilerek sayılacak.
Seçimlerde güvenliği, 116 bin peşmerge sağladı.
111 sandalyeli parlamentonun yeni üyelerinin seçileceği seçimlerin Devlet Başkanlığı bölümündeki en önemli aday ise Mesud Barzani’ydi.
Sıcaklık 48 dereceydi
Seçimler sırasında sıcaklık gölgede 48 dereceye kadar yükseldi. Sıcak yüzünden katılım beklenenden düşük oldu.
Aşırı sıcaklar nedeniyle buz havuzlarında soğutulan sular dağıtıldı.
Kadın seçmenler için özel arama noktaları oluşturuldu.
’Goran’ın mumu alternatif olacak
Kürdistani İttifakı’nın ardından seçimlerin ikinci partisi olması beklenen Değişim Hareketi, seçimlere AKP’nin ampul amblemini anımsatan "Yanan mum" figürüyle girdi. KYP’den koparak kurduğu "Goran (Değişim) Hareketi" ile seçimlere katılan Nevşirvan Mustafa’nın yaktığı mumun, bölgedeki KDP- KYP hegemonyasına bu seçimlerden itibaren alternatif olacağı ileri sürülüyor.
İslam-Sosyalist ittifakı da var
Sandık başı anketlerin nabzını tuttuğumuz ve Barzani’nin hákimiyet alanı Erbil’de Goran’ın etkiliği çok hissedilmedi. Ancak 1 milyon 200 bin seçmeniyle bölgenin en büyük kenti sayılan Süleymaniye’de Goran’ın yüzde 15- 18’ler seviyesinde oy alabileceği tahminleri yapıldı. Seçimlerde, İslamcı- Sosyalist işbirliğinin Reform ve Hizmet İttifakı ise ikinci sırayı almak için Değişim Hareketi’yle yarıştı. Bu ittifakın da oy oranının 15’ler seviyesinde olacağı tahminler arasındaydı.
Kullanan parmağını batırdı
2.5 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Kuzey Irak bölgesinde, oyunu kullanan parmağını mürekkep kutusunun içine batırdı. Oyunu Erbil’de kullanan ve yeniden Bölgesel Başkan seçilmesi beklenen Mesud Barzani de mükerrer oy ihtimaline karşı getirilen mürekkep şartına uydu. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve Goran (Değişim) Hareketi’nin lideri eski peşmerge komutanı Nevşirvan Mustafa, Süleymaniye’de oy kullandılar.
Habur’u 8 saat önceden kapattılar
Seçimlerde oy kullanmaya başlanmasından sekiz saat önce Türkiye sınırı kapatıldı. Habur Sınır Kapısı’ndan önceki gece saat 24.00’ten itibaren hiçbir aracın girmesine izin verilmedi.
Kuzey Irak’a giriş yapan araçlara ise aynı saatlerde sokağa çıkma yasağı uygulandı. Özellikle şehir giriş ve çıkışlarında kurulan kontrol noktalarından geçişlere sınırlama getirildi. Sadece özel izinli araçların geçişlerine olanak tanındı.
Oy kullanma saatleri içinde ise taşıt kullanımı yasağı kısmen devam etti. Seçmenler toplu taşıma araçlarıyla sandıklara taşındı. Seçmen listeleri ise oy kullanılacak binaların dış duvarlarına asıldı.
Seçimleri 2 bin gazeteci izledi
Seçimleri yaklaşık 2 bin yerli ve yabancı gazeteci izledi. Bu gazetecilere, Yüksek Seçim Bürosu geçici çalışma izni verdi.
Yabancı seçim gözlemcilerinin çelik yelek giydikleri görüldü.
Sandık renkleri
Kuzey Irak’taki seçimlerde sandık başlarında polislerin yanısıra kadınlar da görev aldı. Yerel kıyafetleri ve ilginç başlıklarıyla sandığa gitmeyi tercih eden bazı kadın seçmenler ise sandık başına renk kattı.
Talabani-Barzani oyları kırat figürüne
Liderliğini Mesud Barzani’nin yaptığı Kürdistan Demokrat Partisi ile Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin yaptığı Kürdistan Yurtsever Birliği, "Kürdistani İttifakı" ortak listesiyle seçimlere katıldı.
Kürdistani İttifakı seçimlerde, Demokrat Parti geleneğiyle özdeşleşen "Kırat" figürüyle seçmenin karşısına çıktı.
Erbil’in Masif Bölgesi’nde oy kullanan ve yeniden Bölgesel Devlet Başkanı seçilmesi beklenen Mesud Barzani, "Öncelikli hedefimiz anayasanın uygulanması ve buna ek olarak Kürdistan Bölgesi’nden kopartılan yerlerin yeniden bu bölgeye katılımını sağlamaktır. Kerkük’te asla fedakarlıkta bulunmayacağız" mesajı verdi. Barzani, tartışmalı, Kerkük, Hanekin ve Diyala bölgelerinin Kuzey Irak Özerk Yönetimi’ne dahil edilmesinde ısrarlı.
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani de oyunu Süleymaniye’de kullandı.
Kuzey Irak’ta kritik seçimlerden oy kullanılmaya başlanmasından sekiz saat önce Türkiye sınırı kapatıldı. Habur Sınır Kapısı’ndan önceki gece saat 24.00’ten itibaren hiçbir aracın girmesine izin verilmedi. Sınırın öbür yanındaki seçimleri, Hürriyet, Okan Konuralp’in gözlemleri ve Hasan Tüfekçi’nin objektifiyle izledi. Hürriyet ekibi Erbil’deydi.