Güncelleme Tarihi:
BULUTLARIN TÜRKİYE'YE GİRİŞİNİ İLK HURRİYET.COM.TR DUYURDU
KÜL BULUTLARINI TRENLE AŞACAKLAR
'TÜRK HAVA SAHASI TEMİZ' AÇIKLAMASI
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, kül bulutları dün akşam ve gece saatlerinde Orta Karadeniz ve Batı Karadeniz Kıyıları (Samsun, Zonguldak, Sinop, Ordu, Kastamonu, Bartın) ile İstanbul’un kuzey çevrelerinde 6 bin ila 10 bin metre arasındaki uçuş seviyelerinde hafif şekilde etkili oldu.
Ancak açıklamaya göre, ükemizin önümüzdeki 24 saat içerisinde kül bulutlarından etkilenmesi beklenmiyor.
Meteoroloji'den yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Ülkemizin kuzey kesimlerinde tahminlerimize uygun olarak kül bulutu yer seviyesinde etkili olmadı. Fakat ülkemiz, Afrika ve Arabistan üzerinden gelen toz taşınımından (sahra tozları) etkilendi. İzlanda kaynaklı kül taşınımı ile toz taşınımı farklı olaylardır.
Yapılan son tahminlere göre; ükemizin önümüzdeki 24 saat içerisinde etkilenmesi beklenmemektedir. Bu süre içerisinde Avrupa’nın orta ve kuzey bölümünün (İngiltere, Fransa, Almanya, Danimarka ve Rusya ) etkilenmesinin devam edeceği beklenmektedir.
Volkanik patlamaların etkisi, uydu görüntüleri ile takip edilerek, atmosferik sirkülasyon ve önümüzdeki periyotlarda üst seviye rüzgarlarının yön ve şiddetindeki değişiklikler dikkate alınarak yeni değerlendirmeler yapılacaktır."
ASİT YAĞMURU RİSKİ YOK
Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Hasan Zuhuri Sarıkaya, Türkiye'de yağan yağmur volkanik kül bulutunun içinden geçmeyeceği için asit yağmuru oluşumunun söz konusu olmadığını söyledi.
Sarıkaya, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar ve Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom ile Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Hava Tahminleri Dairesi Başkanlığında düzenlediği değerlendirme toplantısında, "Yağmur yağarsa yağan yağmur, kül bulutunun içinden geçmeyeceği için zaten herhangi bir kül taşınımı veya asit yağmuru oluşumu söz konusu değil. Ancak tersi olursa yağmur bulutu yukarda, kül bulutu yere kadar inerse yağmur yağarken kül bulutunun içinden geçip içine kükürtdioksidi alırsa bunun sülfirik aside dönüşerek, asidik etkisi söz konusu olabilir. Ülkemize gelen kül bulutu, yağmur bulutlarının üzerinde olduğu için şu an böyle bir olay söz konusu değil" dedi.
SAĞLIK AÇISINDAN DA TEHLİKE YOK
Değerlendirme toplantısında Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, “kül bulutlarının yağmurla birleşmesi halinde sağlık açısından sakıncalarının ne olacağının” sorulması üzerine, volkanın patlamasından bu yana Sağlık Bakanlığı ile Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün, koordineli şekilde olayı 24 saat esasına göre takip ettiğini ifade etti.
Çom, Türkiye'nin kuzey kesimlerinde görülen kül bulutlarının, yer seviyesine inmediği, üst kısımlarda olduğu ve yoğunluğunun az olduğu şeklinde tespitler yapıldığını anımsatarak, “Bu nedenle o bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın da diğer bölgelerdeki vatandaşlarımızın da endişeye kapılacakları herhangi bir durum bulunmamaktadır” dedi.
Kül bulutlarının yağmur bulutlarıyla birleşmesi ihtimali söz konusu olursa astım, bronşit, kronik akciğer, kalp rahatsızlığı olanların veya çok küçük çocukların açık havada daha az zaman geçirmelerinin tavsiye edileceğini ifade eden Çom, “Ancak ilerde atmosferin durumunun değişmesi, patlamaların devam etmesi gibi başka hadiseler olursa biz de vatandaşlarımıza ek tıbbi, önlem ve uyarılarımızı duyuracağız” diye konuştu.
Kamuoyunda gereksiz yere panik yaratılmamasını, her yağmur yağdığında kaygılanılmamasını isteyen Çom, asit yağmurlarının oluşması durumunda, açık havada bulunulmaması, kapalı mekanlarda zaman geçirilmesinin yeterli olacağını belirtti. Seracettin Çom, “Ülkemiz, sağlık açısından şu an itibarıyla büyük bir risk taşımamaktadır” dedi.
Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar da “Ters rüzgarların esmesi halinde durum ne olacak?” sorusu üzerine, rüzgarların ters esmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.
BULUTLAR YURDA DÜN GİRİŞ YAPTI
Avrupa'da hava trafiğini felç eden kül bulutları dün Türkiye'ye girdi. Kül bulutları, Zonguldak, Samsun ve Sinop hava sahalarında 20 bin ile 30 bin feet arasındaki hava sahasının bugün saat 12.00'ye kadar uçuşlara kapatılmasına neden olmuştu.
Yetkililerin ellerindeki son verilere göre, kuzeyden yurda giriş yapan kül bulutları ülkemizi terk ederek Karadeniz açıklarına doğru çekiliyor.
Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, dün saat 16.30'dan itibaren Karadeniz kıyılarındaki hava sahasını etkisi altına alan kül bulutlarının 23.00-02.00 saatleri arasında İstanbul hava sahasında 10 bin feetin altına indiğini ancak meteorolojik etkilerle daha sonraki saatlerde durumun değiştiğini belirtti.
Arıduru ayrıca, İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları ile Tekirdağ Çorlu Havaalanı, bölgesinde şu anda herhangi bir kısıtlamanın söz konusu olmadığını, hava trafiğinin normal seyrettiğini de sözlerine ekledi.
HAVAALANLARI AÇIK
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Türkiye'deki hiçbir havaalanının kapalı olmadığını, gerek irtifa ayarlamaları gerekse rota değişiklikleriyle iniş kalkış trafiğine yönelik hizmetin devam ettirildiğini bildirdi.
DHMİ Genel Müdürlüğü, volkanik oluşumların, Ankara ve İstanbul hava sahaları içinde belirli bölgelerde uçuşları kısıtladığını, ancak daha sonra söz konusu hava sahalarını kuzeye doğru terk ettiğini bildirdi.
"KUZEYLİ JET RÜZGARI"
Türkiye'yi etkilemesi beklenen kül bulutlarının yönünü değiştirmesine “Kuzeyli Jet Rüzgarı"nın neden olduğu belirtiliyor. Meteoroloji'den alınan bilgiye göre “Kuzeyli Jet Rüzgarı" isimli bu rüzgar kül bulutlarını Türk hava sahasından uzaklaştırdı.
THY 570 SEFERİ İPTAL ETTİ
Avrupa hava sahasını etkisi altına alan İzlanda'daki yanardağının oluşturduğu toz bulutları nedeniyle Türk Hava Yolları (THY) bugün dahil 570 sefer iptal etti.
THY Basın Müşaviri Ali Genç, gerekli önlemlerin alındığını söyleyerek “Orta ve Kuzey Avrupa'da birçok ülke hava sahası kapandı. Açık olan Güney Avrupa'ya ek sefer düzenleyerek yolcularımızın mağduriyetini önlemeye çalışıyoruz” dedi.
İç hat, Amerika, Ortadoğu ve Uzakdoğu uçuşlarının normal olarak devam ettiğine dikkat çeken Genç, “Toz bulutları nedeniyle hava sahası kapanınca 15 Nisan'da 20, 16 Nisan'da 100, 17-18 Nisan ve bugün 150'şer sefer iptal etmek zorunda kaldık. Toplam 570 sefer iptal edildi. Gelişmeleri an ve an takip ediyoruz. Gerekli bilgilendirmeler internet sitesi, çağrı merkezleri ve satış ofisleri üzerinden yapılıyor” diye konuştu.
Yolcuların iptal edilen uçuşlarla ilgili değişikleri ek ücret alınmadan yapıldığını söyleyen Genç, “Bu konuda yolculara gerekli kolaylığı gösteriyoruz. Bilet ve tarih değişikliği için gerekli değişiklikle ücret farkı alınmadan yapılıyor. Avrupa'da gidilecek nokta eğer kapalıysa alternatif yakın bölgelere uçuş önerisinde bulunuyoruz” dedi.
AVRUPA'DA UÇUŞLARIN YÜZDE 30'U YAPILIYOR
Avrupa hava trafik güvenliği kuruluşu Eurocontrol, İzlanda'daki yanardağdan yükselen kül bulutu nedeniyle Avrupa'da bugün normal uçuş sayısının yüzde 70 oranında düştüğünü açıkladı.
Eurocontrol, Avrupa'da bugün normal uçuş sayısının yalnızca yüzde 30'unun yapılacağını, bunun 8 bin ila 9 bin uçuşa tekabül ettiğini bildirdi.
Açıklamada, normalde Avrupa'da bugün için beklenen uçuş sayısının 28 bin olduğu belirtildi.
Avrupa'da kül bulutu nedeniyle, Cumartesi ve Pazar günleri uçuşların yüzde 75'inden fazlası yapılamamıştı.