Kudüs’te yıkım İsrailli bakanı bile kızdırdı

Güncelleme Tarihi:

Kudüs’te yıkım İsrailli bakanı bile kızdırdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2010 00:00

İslam’ın kutsal mekanlarından El Aksa Camisi’nin alt tarafındaki Silvan mahallesindeki Arap evlerinin “arkeolojik park yapılacak” bahanesiyle yıkılma kararı İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ın bile tepkisini çekti.

KUDÜS Belediyesi’nin, El Aksa Camisi’nin alt tarafında Arapların yaşadığı Silvan mahallesinde dini arkeolojik park ve otel yapımı için Filistinlilere ait evlerin yıkımına onay vermesi, tepkiye yol açtı. Mahalle sakinlerinden bazıları, 400 yıldır aynı yerde oturduklarını belirterek, evin tapusunun da 100 yıl eskiye dayandığını söyledi.

Barak’ın isyanı

Kudüs Belediyesi, yaklaşık 4 ay kadar önce yoğun tepkiler nedeniyle ertelediği Silvan’daki proje çerçevesinde, Araplara ait 22 evin yıkımına onay verdi. Evlerinden olacak Filistinlilere ise Doğu Kudüs’ün bir başka mahallesinde ev yapma izni verileceği bildirildi. Ancak Filistinliler, proje kapsamında bin dolayında Filistinli’nin evlerinden olacağını belirtiyor.

Resmi bir ziyaret için ABD’de bulunan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Doğu Kudüs’te park yapımı için 22 evin istimlak edilerek yıkılacak olması nedeniyle eleştirildi. Bunun üzerine Barak, “Kudüs Belediyesi sağduyu ile hareket etmeyip, zamanlama konusunda da hassasiyet göstermemiştir. Bu ilk kez de olmuyor. Kral Bahçesi adlı proje, 3 bin yıldır bekliyor. Eğer devletin siyasi kaygıları gerektiriyorsa, birkaç ay daha bekleyebilir” diyerek tepkisini dile getirdi. İsrailliler, Silvan’ın Hz.Davud ve Hz.Süleyman dönemindeki kurulu olan eski Kudüs’ün üzerinde inşa edildiğini öne sürüyor.
/images/100/0x0/55ea2467f018fbb8f86dc640

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in İsrail’i ziyareti sırasında da Doğu Kudüs’ün Yahudi mahallesinde yapılacak 1600 inşaata onay verilmesi nedeniyle ABD-İsrail ilişkilerinde gerginlik yaşanmıştı. Kudüs Belediye Başkanı Nir Barkat ise yazılı bir açıklama yaparak, arkeolojik park ve turizm merkezi projesini savundu.

100 yıllık tapu

Kudüs’ün doğusundaki Silvan mahallesinde yaşayan İsraili Arap Musa Oded, ailesinin 400 yıldır aynı bölgede ikamet ettiğini söyledi. Bölgede Filistinlilerin protesto için kurduğu çadırda Musa, ailenin 100 yılı aşkın bir süredir oturduğu evin tapusunu gösterdi. Silvan mahallesi El Aksa Camisi’nin alt tarafında yer alıyor. İsrailliler burada Hz. Davut döneminden kalma kentin kalıntıları olduğunu öne sürüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!