hurriyet.com.tr / AA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2015 01:21
Küba Devlet Başkanı Raul Castro, 29 Mayıs'tan sonra ambargoların kalkması durumunda ABD'ye büyükelçi tayin edebileceklerini açıkladı.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ı Küba'ya yaptığı ziyaret sonrasında Uluslararası Jose Marti Havalimanı'nda uğurlayan Castro, gazetecilere yaptığı açıklamada, Küba ile ABD arasındaki ilişkilerin yeniden tesisine yönelik çalışmaların iyi gittiğini, 29 Mayıs'tan sonra ABD'ye büyükelçi atayabileceklerini söyledi.
ABD-KÜBA İLİŞKİLERİNDE YENİ DÖNEM
Karşılıklı olarak büyükelçileri atadıktan sonra iki ülke arasında diplomatik ilişkilerinin yeniden başlamış olacağını kaydeden Castro, ancak "ilişkilerin normalleşmesinin ayrı bir konu" olduğunu ifade etti.
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Havana ziyaretinde eski Küba Devlet Başkanı Fidel Castro'yla da bir araya geldi.
Castro-Hollande buluşmasını takip eden Liberation gazetesinden Laure Bretton, Twitter'dan görüşmenin yaklaşık bir saat sürdüğünü yazdı. Bretton, Fransızca attığı tweet'inde Hollande'ın Castro'ya "Karşımda tarih yazan bir adam duruyor" dediğini aktardı.
Raul Castro, "Bunun olabilmesi için ambargonun kaldırılması gerektiği gibi Guantanamo'daki üssün de geri verilmesi lazım" dedi.
Avrupa Birliği (AB) ile Küba arasındaki ilişkilere de değinen Castro, taraflar arasındaki diyalogla ilgili haziranda Brüksel'de toplantı düzenleneceğini duyurdu. Castro, konuyla ilgili AB ülkeleri arasında ortak görüş bulunmadığını ancak bu durumun düzeleceğini umduklarını söyledi.
1898'den bu yana Küba'ya giden ilk Fransa Cumhurbaşkanı olan François Hollande, 1980'lerden beri de adayı ziyaret eden ilk Avrupalı lider... Beyaz Saray'dan 14 Nisan'da yapılan açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama'nın Kongre'ye Küba'nın teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarılmasına ilişkin raporu ve tasdik yazısını gönderdiği bildirilmişti. Kararın yürürlüğe girmesi için 45 gün geçmesi gerekiyor.
15 YIL SONRA BİR İLK
ABD ile Küba'nın ilişkileri, Fidel Castro'nun 1959'da devrimle iktidara gelmesinden kısa süre sonra bozulmuştu. Söz konusu gerginlik, ABD'nin Küba'ya 1960'tan bu yana ticaret ambargosu uygulamasına ve Washington ile Havana arasında diplomatik ilişkinin 1961'de kesilmesine neden olmuştu.