Krizin şifreleri

Güncelleme Tarihi:

Krizin şifreleri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2018 08:30

Ukrayna Deniz Kuvvetleri’ne ait üç küçük savaş gemisinin geçen hafta Azak Denizi girişindeki Kerç Boğazı’nda Rusya tarafından silah zoruyla durdurulmasının ardından iki ülke arasında patlak veren kriz ‘Niye çıktı’ ve ‘Neden şimdi’ sorularını gündeme getirdi. İşte krizin bazı şifreleri...

Haberin Devamı

Ukrayna siyasete malzeme yapıyor: Bu ilk görüş sadece Ukrayna ve Rusya tarafından değil, üçüncü ülke siyasi uzmanları tarafından da dile getiriliyor. 2014 yılı Şubat ayında Kiev’de dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’i meydan gösterileriyle deviren şimdiki siyasi yönetim, Petro Poroşenko ile birlikte önümüzdeki mart ayında seçime gidiyor. Poroşenko ve partisi yüzde 7 halk desteğine sahip. Seçimin favorisi ise ‘demir lady’ lakaplı eski Başbakan Yuliya Timoşenko. İddia o ki, Poroşenko bu krizle iktidarda kalmanın yolunu arıyor.

Kriz Putin’e yarıyor: Krizin Rusya lideri Vladimir Putin’in de işine geldiği konuşuluyor. Özellikle geçen ay Rusya’da emeklilik yaşının yükseltilmesi kararıyla tepki çeken Putin’in halk desteği düştü. Yerel seçimlerde partisi güç kaybetmeye başladı. Putin, milliyetçi duyguları yükselterek liderlik konumunu güçlendirebilir.

Haberin Devamı

Dini kriz de yaşanıyor: Fener Rum Patrikhanesi’nin Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin Rusya Ortodoks Kilisesi’nden bağımsızlığını kabul etmesi Moskova’yı küplere bindirmişti. Kiev ile yeni kriz yaratmıştı.

Boru hattı gerilimi: Rusya, doğalgazını Avrupa’ya pazarlamak için Ukrayna’yı baypas eden boru hatları geliştiriyor. Türkiye ile inşa edilen ‘Türk Akımı’ hattı da bunlardan biri. Moskova ile Kiev arasındaki doğalgaz geçiş anlaşması 2020’de bitecek. Bu tarihten sonra Ukrayna transit geçiş gelirinden mahrum kalacak.

Rusya’ya yeni kriz: 2014 Ukrayna krizi sonrasında Rusya; Suriye, Libya ve Afganistan’daki gelişmelere el atmıştı. Bu durum da başta ABD olmak üzere Batı’da rahatsızlık yaratıyor. Son ihtilafla Moskova’nın dikkati yeniden arka bahçesi saydığı Ukrayna’ya yönlendirilmiş oluyor. 

İTİDAL ÇAĞRISI

Dünyadan Rusya’ya yönelik alıkonan 24 Ukraynalı asker ve üç savaş gemisinin serbest bırakılmasıyla ilgili çağrılar dün de sürdü. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, ‘azami itidal’ çağrısında bulundu.

AGİT, Rusya ve Ukrayna’ya daha fazla provokasyondan kaçınmaları çağrısında bulundu. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Almanya, Fransa, Rusya ve Ukrayna’nın tansiyonu düşürmek için birlikte çalışabileceklerini söyledi.

Haberin Devamı

KREMLİN: GERİLİM ARTAR

Ukrayna’nın 30 gün süreli sıkıyönetim ilanını değerlendiren Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, “Sıkıyönetim kararı Ukrayna’nın iç meselesi. Ancak kararın arkasında kamufle edilmiş başka niyet de sezinleniyor. Ukrayna’nın ihtilaflı bölgelerinde (Lugansk ve Donetsk) gerilimin tırmanmasına yol açabilir” yorumunu yaptı.

Krizin şifreleri

İŞTE TUTUKLU ASKERLER

Rusya, pazar günü Kerç Boğazı’nda gözaltına alınan 24 Ukraynalı askerden üçünün ifadesini yayınladı. Üç denizcinin ‘Prokovasyon için gönderildik’ demesi dikkat çekti. Rusya Federal Güvenlik Servisi FSB’nin yayınladığı görüntülerde Andrey Tsibizov, Andrey Draç ve Vladimir Lisovoy isimli askerler “Ukrayna yönetiminin emriyle geldik. Rus sahil güvenliğin emirlerine bilerek uymayarak provokasyon gerçekleştirdik” dedi.

Haberin Devamı

Rusya’nın yayınladığı görüntülere anında yanıt veren Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı İgor Voronçenko, askerlerin baskı altında söylediği bu sözlerin tek bir kelimesinin bile doğru olmadığını belirtti. Öte yandan Kırım’daki bir mahkeme, gözaltına alınan 24 askerden 12’si için iki ay tutukluluk kararı verdi.

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!