Krizi gördüler AB’ye döndüler

Güncelleme Tarihi:

Krizi gördüler AB’ye döndüler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2009 00:00

AB’nin yeni anayasası olarak nitelenen Lizbon Anlaşması’nın ikinci kez referanduma sunulduğu İrlanda’da bu kez “Evetçiler” kazandı. Geçen yıl “Hayır” diyen seçmen, bu kez “Evet” dedi. “Evet” oyunda ülkeyi vuran ekonomik kriz ve AB’nin verdiği ödünler etkili oldu.

Haberin Devamı

İRLANDA’da “Evet” cephesinin bayramı var. Geçen yıl yüzde 53 oranla Lizbon Antlaşması’nı reddeden İrlandalılar, bu kez yüzde 67.1 oranında “Evet” oyu verdi. Sonuç en çok hükümeti ve Avrupa Birliği’ni sevindirdi. İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin, “Bu sonuçtan çok memnunum” diye konuştu. Martin, bunda hükümetin gayretlerinin ve AB’nin verdiği güvencelerin önemli rolü olduğunu öne sürdü.
Kriz faktörü
İrlandalıların Lizbon Anlaşması’na desteğini ise ekonomik krizle ilişkilendiren Maliye Bakanı Brian Lenihan da bunun, İrlanda’nın ekonomik geleceğinin diğer Avrupa ülkelerinden ayrı olamayacağı anlayışına dayandığını söyledi. Lenihan, “Referandumdan çıkan sonuç, ekonomik darboğazdan çıkma yolunda önemli bir adımı oluşturacak” dedi.
AB’de büyük sevinç
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, İrlanda’daki “evet” oyunun, Avrupa’nın küresel ekonomik krize verdiği yanıtın olumlu olduğunu gösterdiğini söyledi.
AB’nin dönem başkanı İsveç’in Dışişleri Bakanı Carl Bildt de sonucun, İrlanda ve Avrupa için önemli bir zafer olduğunu belirtti.

Mini yorum

Haberin Devamı

Türkiye için iyi haber

İrlanda’nın onaylaması sonrası yürürlüğe girme aşamasına gelen Lizbon Anlaşması, AB’nin genişlemesinin önündeki en büyük engelin kalkmasına ve Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkanların ellerinden önemli bir koz alınmasına neden oldu.
Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle AB, birçok kararı, “oy birliği” ile değil, “nitelikli çoğunlukla” alabilecek. AP üye sayısı 750 ile sınırlı kalacak, 2014’den itibaren 27 AB Komisyonu üyesi 15’e inecek. Antlaşmayı onaylamayan sadece Çek Cumhuriyeti ve Polonya kaldı.

AB, İrlanda’yı böyle ikna etti

* Vergide tam özerklik.
* Askeri tarafsızlığa izin.
* Kürtaj yasağına AB karışmayacak.
* Eşcinsel hakları konusunda muhafazakar tutum sürecek.
* İşçi hakları konusunda AB’nin bazı sözleşmelerinden muaf tutulacak.
* AB ayrıca 1,6 milyar Euro kadar ek bir yardım yapılmasını ve bu yardımın çeşitli projelerde kullanılması sözünü de verdi.
* Bütün bu ödünlerin “hukuki” alt yapısını sağlamak için Lizbon Anlaşması
yürürlüğe girdiğinde ek bir protokolle ayrıcalıkları garanti altına alınacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!