Zeynel LÜLE/BRÜKSEL
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2005 00:43
Angela Merkel, Almanya Başbakanı olduktan sonraki ilk Avrupa Birliği zirvesinde İngiltere ve Fransa arasında yaşanan bütçe krizini çözerek buluşmaya damgasını vurdu. AB’nin en büyük para musluğunun başında oturan Merkel getirdiği öneriyle İngiltere ve Fransa’yı uzlaştırmayı başarırken, rakamlara hakimiyeti ve yapıcı tavrıyla büyük beğeni topladı.
ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, gösterişten uzak tavırlarıyla üstlendiği etkin rol sayesinde, Brüksel’deki zirve sırasında AB’nin içine düştüğü bütçe krizinin aşılmasında önemli rol oynadı. ‘Avrupa arenasında harika yeni güç’ etiketi yapıştırılan Merkel, AB içinde Almanya’nın önemini yeniden hissettirmiş oldu. Böylece Merkel, hanesine olumlu bir not daha koydurarak, ülkesinde de elini biraz daha kuvvetlendirdi.AB dönem başkanı İngiltere’nin Başbakanı Tony Blair’in masaya koyduğu bütçe tasarısı, Fransa’nın sert tepkisiyle karşılaşınca, kriz patlak verdi. Günlerdir yapılan sert tartışmalar ve sıkı pazarlıklar, sorunun çözümüne yardımcı olamadı. Anayasanın ardından, AB’nin içinde bulunduğu ikinci en önemli kriz olarak ortaya çıkan bütçe sorunu nedeniyle, topluluğun genişlenmesi de sorgulanmaya başladı.Tüm umutların sönmeye başladığı bir anda, Almanya’nın yeni Başbakanı Merkel ortaya çıktı. Uzlaşmayan Başbakan Blair ile Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ı, sakin ve mütevazı tavırlarıyla son bir görüşme yapmaya adeta itti. Bir odaya kapanan üç liderin kapalı kapılar arkasında yaptıkları toplantıdan, uzlaşı çıktı. Merkel’in arabuluculuğunda, İngiltere ve Fransa geri adım atmayı kabul ettiler.
UZLAŞTILARİngiltere, bütçeden alacağı geri ödeme miktarından 10.5 milyar euro taviz vermeyi kabul etti. Fransa da, tarım sübvansiyonunda indirimle sonuçlanabilecek harcamaları gözden geçirme istemine direnişi sona erdirince, kriz aşıldı. İngiltere, bütçe görüşmeleri sırasında sürekli olarak birliğin tarım giderlerinin yüksek olduğu tezini savunmuştu. Sonuçta, AB’nin 2007-2013 bütçesinin 862.3 milyar euro olması kararlaştırıldı.Zirve sonrasında basın toplantısı düzenleyen Başbakan Blair, zirvede son derece zor müzakereler olduğunu, ancak dayanışma ortamı sağlandığını söyledi. Chirac da, uzlaşmanın Avrupa için olumlu olacağı görüşünü belirtirken, zirvenin kahramanı Merkel, uzlaşmanın Avrupa’nın gelişeceği yönünde umut verdiğini vurguladı.
Hayran bıraktıAVUSTURYA Başbakanı Wolfgang Schüssel, Merkel’in arabuluculuğunu överken, ‘Merkel, perde arkasında son derece önemli bir rol üstlendi ve inanılmaz bir şekilde sakin, dengeli ve profesyonel bir davranış sergiledi’ dedi.Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu da, ‘Anlaşmayı en başından sonuna kadar o sağladı. Önerisiyle düğümü çözdü’ diye konuştu.Fizikçi olan Merkel’in rakamlara hakimiyeti herkesi şaşırtırken, Merkel’in bir siyasetçiden çok akılcı bir bilimadamı gibi davranıp yapıcı tutumuyla krizin aşılmasına yardımcı olduğu belirtiliyor.