Kriz nasıl çözüldü

Güncelleme Tarihi:

Kriz nasıl çözüldü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2007 10:25

Blair: Pazarlık ve anlaşma yapmadık.Ahmedinejad: Hediye diye bıraktık.İran basını: İngiltere güvence verdi.İngiliz basını: Sessiz diplomasi çözdü.


İNGİLTERE Başbakanı Tony Blair, esirlerin kurtarılması için hiçbir şekilde pazarlık yapılmadığını, konunun müzakere edilmediğini ve hiçbir anlaşma yapılmadığını söylüyor.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ise İngiliz halkına hediye olsun diye esirleri affettiğini söylüyor. Ancak bu iki açıklama bulmacayı tamamlamıyor. İngiliz ve İran basınındaki haberler ise krizin çözümüne ilişkin şu ipuçlarını veriyor:

Sessiz diplomasi

İngiliz basınında ağırlık kazanan görüşe göre Londra, eski usul sessiz diplomasi sayesinde askerlerin kurtulmasını sağladı. Blair’in baş siyasi danışmanı Nigel Sheinwald ile İran’ın en üst düzey güvenlik yetkilisi Ali Laricani arasında salı günü yapılan telefon görüşmesi kilidi açtı.

Pazarlık emaresi

1-
İki ay önce Bağdat’ta kaçırılan İranlı diplomat Şerefi’nin salı günü aniden serbest bırakılması.

2- ABD birliklerinin ocak ayında Erbil’de yaptığı baskında gözaltına alınan beş İranlı diplomat ile Tahran’ın bir temsilcisinin görüşmesine izin verileceği şeklindeki sözler. İngiliz basınında bu beş İranlının serbest bırakılacağına dair görüşler var.
/images/100/0x0/55ea3e07f018fbb8f8738189

Güvence verildi mi

Ahmedinejad, "İngiltere, bu tür olayların tekrarlanmayacağına dair mektup verdi" dedi. İran basını da dünkü manşetlerinde bu sözü ön plana çıkardı ve hem muhafazakar hem de reformcu gazeteler Ahmedinejad’ı alkışladılar. Gazeteler, İngiltere’nin taahhüdü üzerine, askerlerin serbest bırakıldığını yazdılar.

İran basını: Gururluyuz

İran gazeteleri, Tahran’daki rejimin büyük güçlere karşı kriz yönetimini çok iyi başardığını, göğüslerinin kabardığını yazdılar.

Aftab Yazd gazetesi başyazısı "Gurur duydum" başlığını taşıyordu.

Özür dilemedi

Bazı yorumlara göre Blair, zaferini ilan edebilir. Çünkü esas amacı askerlerin sağ salim dönüşünü sağlamaktı ve bunu başardı. Özür dilemek zorunda kalmadı.

Şovmen ve bukalemun

The Guardian gazetesi Ahmedinejad için şöyle yazdı: "Bugüne kadar demagog ve Yahudi soykırımı inkarcısı ve hatta ’Yeni Hitler’ olarak tanınıyordu. Ancak şimdi siyasi bukalemun ve bir şovmen olarak farklı bir yönünü daha ortaya koydu"
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!