Güncelleme Tarihi:
DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un görüşme sonrası açıklamaları, Suriye’de Esad rejiminin havadan vurduğu İdlib’e yönelik Ankara ile Moskova arasındaki fikir ayrılığını ortaya koydu. Rus bakan, Suriye ordusunun kendi topraklarında teröristlere karşı haklı bir mücadele verdiğini; Rusya’nın bu mücadeleye yönelik desteğinin de meşru olduğunu savundu. Çavuşoğlu ise “Terörist var diyerek okul, hastane bombalamak kriz yaratır” vurgusu yaptı.
LAVROV: İDLİB’DE BİNLERCE TERÖRİST VAR
İdlib’deki çatışmasızlık bölgesinin belli şartlarda oluştuğunu ve “ateşkesin El Nusra gibi radikal terör örgütlerini kapsamayacağının” bu şartlardan biri olduğunu vurgulayan Lavrov, “BM verilerine göre de orada binlerce radikal terörist var. Suriye ordusu, El Nusra’nın saldırılarına maruz kalıyor. İnsansız hava araçlarıyla Rusya’nın Hmeymim Üssü’nü de vurdular” dedi. Suriye ordusunun bu tarz hareketlere karşı kendi topraklarının bağımsızlığı için savaştığını söyleyen Lavrov, şöyle devam etti: “(Şam rejiminin) Buna hakkı var ve BM kararlarına uygun yapıyor. Bizim de Suriye ordusuna terörle mücadelede destek verme hakkımız var.”
DÖRTLÜ ZİRVE BİLGİSİ
Suriye krizinde kronik durumlardan birinin silahlı normal vatanseverlerle, teröristlerin ayırt edilemeyişi olduğuna dikkat çeken Sergey Lavrov, teröristlerden ayrı tutulmak isteyenlerin bu gruplardan ayrılmasının şart olduğunu belirtti. Rus bakanın, İdlib krizini çözmek üzere Eylül ayı başı için planlanan ve Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa’nın katılacağı dörtlü zirveyle ilgili Çavuşoğlu’na bilgi verdiği öğrenildi.
ÇAVUŞOĞLU: KRİZ YARATIR
Bakan Çavuşoğlu ise, Rusya ile işbirliği içinde İdlib sorununa çözüm bulunacağını umut ettiğini söyledi. Rejim güçlerinin “terörist” diyerek sivillere yönelik saldırısını Türkiye’nin kabul edemeyeceğini belirten Çavuşoğlu, Ankara’nın yaklaşımını şu sözlerle net şekilde ortaya koydu: “Terörist var diye tüm İdlib’i bombalamak, hastaneleri, okulları bombalamak, sivilleri bombalamak, öldürmek bir katliam olur ve ciddi bir kriz yaratır. Yani felaket olur.” Halep’ten, Doğu Guta’dan ve Humus’tan İdlib’e bazı terör gruplarının geldiğini anlatan Çavuşoğlu, “Daha önce kuşatılmış bölgelerden açılan koridorlar sonrasında silahlarıyla beraber geldiler. Bu terörist gruplar İdlib içindeki sivillere ve muhalif gruplara da tehdit oluşturuyor” dedi. Mevlüt Çavuşoğlu, ılımlı muhalefetin ve halkın bu teröristlerden rahatsız olduğunu belirterek, “Rusya ile, diğer ortaklarımızla, istihbaratlarımız, askeri güçlerimizle bu teröristleri tespit edip etkisiz hale getirmemiz lazım. Bu, bizlerin, ülkelerimizin halklarının güvenliği için de, Suriye’nin geleceği için de önemli” ifadelerini kullandı.
GÖZLEM NOKTALARINA GÖREV TANIMI
Astana’da varılan uzlaşı sonucu Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Esad yönetiminin sivilleri bombaladığı İdlib’de vilayeti çevreleyen şekilde 12 ayrı gözlem noktası oluşturmuştu. Rejimin saldırıları ve yığınak yapması nedeniyle TSK unsurlarının bulunduğu gözlem noktalarının güvenliği blok betonlarla artırıldı. Çavuşoğlu, “Bu gözlem noktalarının amacı çatışmalar veya ihlaller olduğu zaman, ateşkesi bozan taraf olduğu zaman bunların tespit edilmesi ve garantör olarak buna yönelik tedbirleri birlikte almamızdır” dedi.