Nerdun HACIOĞLU MOSKOVA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2007 00:002dk okuma
ABD yönetiminin ulusal füze kalkanı projesi çerçevesinde Rusya sınırlarına yakın eski doğu bloğu ülkelerine erken uyarı radar izleme istasyonlarıyla, ABD yönetiminin ulusal füze kalkanı projesi çerçevesinde Rusya sınırlarına yakın eski doğu bloğu ülkelerine erken uyarı radar izleme istasyonlarıyla, balistik füze avcısı roketler yerleştirme planı sonunda Moskova’yı kızdırdı. sonunda Moskova’yı kızdırdı.
Rus yetkililer, "Aldatıldık. Biz de alternatif üreteceğiz" dedi.
RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcülerinden Dmitriy Peskov, diplomatik dili bir kenara bırakarak önceki gün The Guardian gazetesine verdiği demeçte "Kendimizi ABD tarafından aldatılmış hissediyoruz" dedi.
Kremlin Sarayı’nın, Pentagon’un yeni silahlanma planlarından büyük hayal kırıklığı duyduğunu söyleyen Peskov, "Bize kimse önceden böyle bir planın varlığından söz etmemişti. ABD’nin füze kalkanı projesi lanse edildiği gibi sadece savunma aracı değil, Avrupa kıtasındaki askeri dengeyle tüm dünyadaki stratejik güvenlik planlarını alt üst ediyor. Bu durumda biz kendimizi aldatılmış sayıyoruz" diye konuştu. Peskov, "ABD silahlarının Rusya sınırlarına konuşlanmasının sürmesi halinde bizim de geliştireceğimiz yeni sistemlerle yanıt vermemiz kaçınılmaz olacak" dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da Financial Times Gazetesi’nde yayınlanan makalede, ABD’nin füze savunma projesinin jeo-stratejik durumu radikal bir şekilde değiştireceğini belirterek alternatif üreteceklerini kaydetti. �
TÜRKİYE YOK
ABD’nin İran ve K.Kore gibi ülkelerden gelecek olası tehditlere karşı oluşturmaya çalıştığı füze kalkanı şimdilik ABD, İngiltere ve Grönland’da kısmen devrede. 2013 yılında ise Türkiye’nin dışında kaldığı Avrupa’nın büyük bir kısmını kapsaması bekleniyor. Savunma uzmanlarına göre ise kalkanlar aynı zamanda Rusya ve Çin’den gelebilecek tehlikeleri bertaraf etmeyi amaçlıyor. Bu durumda Kremlin de boş durmuyor, ilan etmese bile karşı plan geliştiriyor. Nükleer savaş stokunu gözden geçirmesi beklenen Rusların, düşürülmesi zor yeni füzeler üretebileceği, daha fazla mobil rampaya yönelebileceği, nükleer denizaltılarını belirlenmesi zor olan Kuzey Kutbu’na çekebileceği de belirtiyor.