Güncelleme Tarihi:
BULAŞIKÇILIKTAN milyonerliğe deyimi bir rüyayı simgeliyor. Frank Walter Steinmeier’in siyasetteki başarı öyküsünü, bu deyimle kıyaslamak mümkün. Steinmeier, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nin bin nüfuslu köyü Brakelsiek’te 1956 yılında doğmuş. Annesi, İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda, bugün Polonya’da olan Wroclaw (Breslau) kentinden ailesiyle birlikte kaçmış. Anne bir savaş mültecisi. Çiftçi bir aileden gelen babası marangoz.
Steinmeier, köyün futbol takımında savunma oyuncusu. Rakip oyuncuyu gıdıklayarak durdurduğu için takım arkadaşları ona ‘Gıdıklayıcı’ lakabını takıyor. Steinmeier bugün de insanlarla sohbet ederken hep dokunan, eliyle sırtını okşayan biri.
NEREDEYSE KÖR KALACAKTI
Köyünün ilk lise öğrencisi olan Steinmeier, Giessen Üniversitesi’nde hukuk okmuş. Doktora tezini evsiz barksızlar üzerine yazmış. Bir süre aynı üniversitede kamu hukuku dalında araştırma görevlisi olarak çalışan Steinmeier, 24 yaşında kör olmakla karşı karşıya kalmış. Ağır ve riskli bir ameliyatla kör kalmaktan kurtulan Steinmeier’in sarışın saçları, aniden beyazlamış.
SCHRÖDER KEŞFETTİ
Steinmeier’in siyasi kariyeri eski başbakanlardan Gerhard Schröder’le başlıyor. 1993’te Aşağı Saksonya eyalet başbakanı Gerhard Schröder’in yanında medya danışmanı olarak siyasete ilk adımını atıyor. Schröder, sakin ve soğukkanlı Steinmeier’i kısa zamanda keşfediyor. Bir şey danışmak istediğinde, hemen kendisine ulaşabilmek için Schröder, Steinmeier’i kendi makam odasının yanına alıyor. 1998’de Almanya Başbakanı olan Schröder, Steinmeier’i bırakmıyor ve yanında Berlin’e getiriyor. 14 yıl boyunca Schröder’in en önemli danışmanı ve sağ kolu olan Steinmeier, Schröder’in seçimi kaybetmesinde önemli rol oynayan sosyal sistemde yaptığı 2010 Ajandası adlı reformların da önemli mimarı. Sosyal yardımlarda önemli kısıtlamalara giden bu reformlarda imzası olduğu gerekçesiyle anamuhalefet Sol Parti, Steinmeier’in cumhurbaşkanlığını desteklemeyip karşısına kendi adayını çıkardı.
‘ARTIK BİTTİ’ DENİLDİ AMA...
2005-2009 yılları arasında Almanya Dışişleri Bakanı, son iki yıl başbakan yardımcısı olarak görev yapan Steinmeier 2009 seçimlerinde partisi SPD’nin başbakan adayı oldu. Ancak Steinmeier yüzde 23 oyla, SPD’nin o güne kadarki en büyük yenilgisini aldı. “Siyasi kariyeri artık bitti” denilmesine rağmen siyaset meydanını terk etmedi. 2013’te Başbakan Merkel başkanlığındaki büyük koalisyon hükümetinde yeniden Dışişleri Bakanı oldu.
EŞİNE BÖBREĞİNİ VERDİ
Soğukkanlı, sert ifadeler kullanmaktan kaçındığı için yumuşak dilli diplomat olarak tanınan Steinmeier, 2010’da karısı Elke Büdenbender’e bir böbreğini verdi. İdari Mahkeme yargıcı olan karısı Elke Büdenbender, Steinmeier için “Benim en büyük aşkım” dedi.
KURNAZ ELEŞTİRMİŞTİ
Steinmeier dışişleri bakanı olduğu dönemde Taliban zanlısı olarak 4.5 yıl Guantanamo kampında yatan Murat Kurnaz olayında zorlandı. Murat Kurnaz, Steinmeier’i kendisini Guantanamo’dan kurtarmak için hiçbir çaba sarfetmemekle eleştirdi ve özür dilemesini istedi.
Yumuşak dilli diplomat Steinmeier, ABD’deki başkanlık seçimlerinde Donald Trump için “Nefret söylemcisi” sözünü kullandı. Bu sözünü bugüne kadar da geri almadı.
TÜRKİYE’YE NASIL BAKIYOR
Steinmeier, Türkiye’nin bölgedeki gücünün ve öneminin bilincinde olan bir politikacı. Bugüne kadar Türkiye’nin AB üyeliğinin kararlı savunucularından olan Steinmeier, eski başbakanlardan Schröder’in Türkiye’yle AB arasında üyelik müzakerelerini başlatmasında önemli rol oynadı.
SOL PARTİ ADAYI ESKİ BİR SPD’Lİ
Cumhurbaşkanlığı seçiminde Sol Parti’nin adayı siyaset bilimcisi Prof. Christoph Butterwegge, eski bir SPD üyesi. Schröder’in sosyal sistemdeki reformlarına tepki olarak SPD’den ayrılan Butterwegge’nin seçilme şansı bulunmuyor. Sol Parti’nin Federal Seçiciler Kurulu’nda 95 üyesi bulunuyor. SPD ve Yeşiller’den de Butterwegge’ye oy çıkabilir.
GLASER, AFD’NİN KURUCULARINDAN
Sağ popülist parti AfD’nin adayı Albrecht Glaser, eski bir Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) üyesi. AfD’nin yılında kuruluşunda da görev alan Glaser’e de şans tanınmıyor. AfD’nin Federal Seçiciler Kurulu’ndaki oyu 35.
SEÇİMİN EN ZAYIF ADAYI
Hür Seçmenler’den (FW) Alexander Hold da cumhurbaşkanı adayı. Hukukçu olan Hold’ün seçilme şansı yok. Hür Seçmenler’in. Federal Seçiciler Kurulu’nda 10 üyesi var.