Koruma bile yok

Güncelleme Tarihi:

Koruma bile yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2008 00:00

Suriye’de Hamas lideri Halid Meşal ile görüşme planı yüzünden İsrail’i kızdıran eski ABD Başkanı Carter, İsrail’e de barış için Hamas ile görüşme tavsiyesinde bulundu.

Başbakan Olmert ve muhalefet lideri Netanyahu, Carter ile görüşmeyi reddetti. Şin Bet ise ABD’li bir konuk için tarihte ilk kez koruma vermeyi reddetti.

ORTADOĞU turu kapsamında İsrail’e giden eski ABD başkanı Jimmy Carter’a Hamas lideri Halid Meşal ile görüşmeyi planladığı gerekçesiyle büyük tepki gösterildi. Başbakan Ehud Olmert ile ana muhalefet lideri Benyamin Netanyahu’nun görüşmediği Carter’a, iç istihbarat servisi Şin Bet de koruma vermeyi reddetti.

1979 yılında Mısır ile İsrail arasında imzalanan barışın mimarı ve Nobel barış ödülü sahibi Carter, Kudüs’te Haaretz gazetesine verdiği demeçte, Meşal ile görüşme planları nedeniyle yöneltilen eleştirileri kabul etmedi, barış için Hamas ile de konuşulması gerektiğini vurguladı ve "İsrail herkesle konuşmalı" dedi.

İsrail’in, Gazze’de kaçırılan askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılmasına yönelik çabalar ve Lübnan sınırında kaçırılan askerleri Eldad Regev ile Ehud Goldwasser’in durumlarını ortaya çıkarmak için bu görüşmeden yararlanacağını belirten Carter, Arap Birliği’nin barış girişimiyle ilgili Meşal’in niyetini öğrenmek amacında olduğunu belirtti.

Carter, Olmert ve Netanyahu’nun kendisiyle görüşmek istememeleriyle ilgili bir soru üzerine, hayal kırıklığını gizlemedi, ancak endişeye de kapılmadığını belirtti. Carter, "Hayatımdaki en önemli tek dış politika amacım, İsrail’e barış getirmek, İsrail’in komşularına barış ve adalet getirmek olmuştur. Başkanken bu konuda elimden geleni yaptım, sonrasında da yapıyorum" diye konuştu.

YILLARDIR KONUŞUYORMUŞ

Amerikan ABC TV’sine de demeç veren Carter, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın terörist örgüt olarak tanımladığı Hamas liderleri ile yıllardır konuştuğunu söyledi. Carter, "Eğer, İsrail, Filistinli komşuları ile barışı bulacaksa Hamas bu sürecin içinde yer almalı" dedi.

Carter’e gösterilen tepki, ABD istihbaratıyla İsrail istihbaratı arasında güvenlik krizinin yaşanmasına da neden oldu. Carter’in, Meşal ile görüşme planlarına İsrailli hükümet ve yetkililerinin öfkelenmesinin yanı sıra, Şin Bet de koruma vermeyi reddetti. Bir Amerikalı yetkili, Şin Bet’in bu davranışının, Amerikalı ve İsrailli liderlerin iki ülkeye ziyaretleri sırasında, iki ülke arasında koruma önlemleriyle ilgili olarak varılan anlaşmanın, eşi görülmemiş ihlali olduğunu söyledi.

İsrail’e yağan füzeleri inceledi

JIMMY Carter, dün Filistinlilerin roketlerine hedef olan İsrail kasabası Sderot’u ziyaret etti. Kasabada bir süre inceleme yapan Carter, füze saldırılarını "Aşağılık suç" diye niteledi. Roket parçalarını yakından inceleyen carter, "Bu saldırıların yol açtığı zarara tanık olmaktan son derece rahatsız oldum ve sivillerin ölmesinden üzüntü duydum" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!