Güncelleme Tarihi:
BU KENTİN YARISINDAN HABER ALINAMIYOR- FOTO GALERİ
HALK ÇATILARA VE SOKAKLARA AKIN ETTİ- FOTO GALERİ
NÜKLEER TESİSTEKİ PATLAMA ANI / WEB TV
FUKUŞİMA NÜKLEER TESİSİNDE PATLAMA- FOTO GALERİ
JAPONYA'DAN SON GÖRÜNTÜLER / WEB TV
FUKUŞİMA'DA HALK SIĞINAKLARDA TOPLANDI - FOTO GALERİ
JAPONYA'DAN İLK UÇAK TÜRKİYE'YE GELDİ
3 yıldır Tokyo’nun kuzeyindeki Tsukuba kentinde yaşayan ve Tsukuba Üniversitesi’nde Japon Dili ve Edebiyatı üzerine yüksek lisans yapan Yılmaz, korku dolu dakikaları şöyle dile getirdi: “Deprem anında yolun sonuna geldik diye düşündüm. O anda yurttaki odamda yalnız olmak en kötüsüydü sanırım. Deprem başladığında diğer hafif ve orta şiddetli depremlerde olduğu gibi ‘geçer’ diyerek yerimden kalkmadım. Ancak birden şiddetlendi ve eşyalarım raflardan düşmeye başladı. Başıma bir şey düşmesin diye banyoya kaçtım. Her an bitecek diye umdum, ancak çok uzun sürdü. Öyle çok korktum ki, çığlık bile atamadım. Deprem bitene kadar dışarı çıkmadım. Deprem biter bitmez de yurt odasında beslediğim muhabbet kuşumu alarak dışarı çıktım. Herkes şoktaydı. Artçılar 10 dakikada bir geliyor ama ilk depremin yerini tutamazlar.”
2 gündür uyuyamıyoruz
Yılmaz, artçı şoklar nedeniyle iki gündür uyuyamadıklarını, su ve yiyecek sıkıntısı çektiklerini söyledi, “Elektrikler kesilmediği için Türk arkadaşlarımızla internet üzerinden haberleşiyoruz. Tokyo yakınlarında yaşayan bir arkadaşımız, marketlerde uzun ömürlü yiyecekler için kuyruklar oluştuğunu, önümüzdeki günlerde yiyecek sıkıntısının büyüyeceğini yazdı” dedi. Balıkesir’in Ayvalık İlçesi’ndeki ailesine, hatlardaki yoğunluktan dolayı depremden saatler sonra, ankesörlü bir telefondan ulaşabildiğini anlatan Filiz Yılmaz, cep telefonlarında ise zaman zaman sorun yaşandığını belirtti.
Ulaşım özel araçlarla
Yılmaz, Tokyo ve civarında yaşayan arkadaşlarıyla yaptığı telefon görüşmelerinde, Tokyo şehir içi tren hatlarının pek çoğunun dün itibariyle gecikmeli de olsa normal seyrine döndüğü bilgisini aldığını söyleyerek, son durumu da şöyle anlattı: “Depremle birlikte Tsukuba’yı Tokya’ya bağlayan Tsukuba Ekspres hattının faaliyeti durdu. Ulaşım yalnızca özel araçlarla sağlanabiliyor. Tsukuba kenti, depremin merkez üssüne Tokyo’dan daha yakın. Bu nedenle artçı şoklar da burada çok daha hissedilir boyutta.
Radyasyon yayılıyor
Fukuşima Nükleer Santrali’nde meydana gelen patlama dolayısıyla çevredeki koruma alanının önce 3 kilometre, daha sonra 10 kilometre ve son olarak 20 kilometreye kadar genişletildiği belirtiliyor. Tokyo, Tsukuba’ya nazaran çok daha güvenli. Ben de Tokyo’ya gitmenin yollarını arıyorum. Buradaki bazı Türk arkadaşlarım Türkiye’ye dönme hazırlığı yapıyor. Türk hükümetinin ülkedeki vatandaşlarını tahliye etme konusundaki girişimlerini şu anda bilemiyorum ama bölgedeki radyasyonun günden güne yayılmasından endişe duyuyoruz. Tahliye olacak mıyız yoksa başımızın çaresine mi bakacağız, bu konuda bir açıklama bekliyoruz.”