Güncelleme Tarihi:
GLASGOW polis yetkilileri yaptıkları ilk açıklamalarda yaşanan bu "saldırı"nın, önceki gün Londra’da ortaya çıkartılan iki bombalı saldırı girişimiyle bağlantılı olup olmadığının henüz bilinmediğine dikkat çekti. Görgü tanıkları, saldırganlardan birinin tıknaz bir Asyalı olduğunu söylediler. Olayın ardından havalimanına giriş çıkışlar geçici olarak durduruldu.
Saldırı sonrasında İngiltere’nin belli başlı havalimanlarında güvenlik önlemleri artırıldı. Öte yandan ABD yetkilileri de ülkeye yönelik somut herhangi bir saldırı tehdidi olmasa da kendilerinin de havalimanlarında güvenlik tedbirlerini artırdıklarını açıkladılar.
Bu arada saldırının, Kraliçe II. Elizabeth’in İskoç Parlamentosu’nun resmi açılışını yapmak üzere bölgede bulunduğu sırada meydana gelmesi de güvenlik uzmanlarınca "anlamlı" bir tesadüf olarak değerlendirildi.
Diğer yandan İngiltere, ikiz bombalı araç saldırısından kıl payı kurtulmanın şokunu yaşarken, Londra polisinin eylemciyi elinden kaçırdığı iddia ediliyor. Bomba yüklü Mercedes marka otomobillerin, El Kaide’nin Irak tipi olduğunu belirten polis, bombaların patlamaya iki dakika kala etkisiz hale getirildiğini duyurdu.
Amerikan ABC TV’si, polisin elinde, saldırganın kaçarken güvenlik kamerasına yakalanmış cam gibi net görüntülerinin bulunduğunu açıkladı. Adamın, daha önce yine bombalı saldırı planıyla ilgili gözaltına alınan, fakat delil yetersizliği nedeniyle serbest bırakılan kişiye çok benzediği de belirtildi.
Bunun üzerine Londra polisi, şüpheliyi yakalamak için büyük bir insan avı başlattı. Polis ayrıca güvenlik önlemlerini artırdığı başkentte, devriyeleri de sıklaştırdı.
Cobra toplandı:
Yeni kurulan Brown hükümetinin çiçeği burnunda İçişleri Bakanı Jacqui Smith, Acil Güvenlik Komitesi’ni (Cobra) toplayarak, öenlemleri gözden geçirdi.
Scotland Yard, bombalardan birinin patlamaya 2 dakika kala etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Bombaların patlayıcı, benzin, gaz tüpleri ve çivilerden oluştuğunu belirten uzmanlar, "Bombalar patlasaydı, 250 metre çapında bir alev topu oluşturacaktı ve büyük can ve mal kaybına yol açacaktı".
İngiliz polisi, saldırı girişiminden bir gece önce, El Kaide’ye yakın El Hesbah sohbet kanalında, Ebu Usame el Hazin isimli bir kullanıcı El Kaide’nin Londra’yı en kısa zamanda bombalayacağını söyledi. El Hazin, buna gerekçe olarak Irak’ın işgalini ve "Şeytan Ayetleri"nin yazarı Salman Rüşdi’ye verilen şövalyelik unvanını gösterdi.
Kadınlar hedefti:
Bombalı otomobilin Tiger Tiger adlı gece kulübünün karşı kaldırımına park edilmesinden yola çıkan polis, kadınların hedef alınmış olabileceğini tahmin ediyor. Bombaların bulunduğu gece, sadece kadınlara özel bir eğlence düzenlenmişti. El Kaide’nin, "Batı’nın yozlaşmışlığını en iyi gösteren yerler" diye gördüğü gece kulüplerini sık sık hedef aldığı biliniyor.
İlk bombalı araba 87 yıl önce patlamıştı
LONDRA’daki saldırı girişimi Irak tarzı olarak yorumlanırken, bu tip saldırıların ilk kez 1920 yılında New York’ta meydana geldiği biliniyor.
O tarihte İtalyan anarşist Mario Buda, dinamit yüklediği at arabasını New York’taki finans merkezi Wall Street yakınlarında patlatmış ve 40 kişinin ölümüne yol açmıştı.
O günden sonra, militan gruplar, terörist örgütler, istihbarat birimleri ve organize suç örgütleri bombalı araç yöntemini kullanmaya başladı. Bombalı araçlar, özellikle Kuzey İrlanda, Kolombiya ve Sri Lanka’da sık sık kullanıldı ve hala da kullanılıyor.
Ancak Irak’ta direnişçiler, çoğunda da intihar eylemcisi kullanarak, neredeyse her sabah güne bir bombalı araç saldırısıyla başlıyor. Iraklı direnişçilerin, bombalı araçlarla ilgili olarak yeni teknikler geliştirdiği biliniyor.