Güncelleme Tarihi:
GÜNEY KORE'DEN TEHLİKELİ TATBİKAT
GÜNEY KORE, KUZEY'İ "CEZALANDIRMA" PLANLARI YAPIYOR
KUZEY KORE'DEN YÜKSELEN TEHDİT GERÇEK Mİ?
KUZEY VE GÜNEY KORE ARASINDAKİ GERGİNLİĞİN TARİHİ
KUZEY VE GÜNEY KORE ARASINDAKİ TORPİDO KRİZİ
KUZEY KORE'YE UYGULANAN ULUSLARARASI YAPTIRIMLAR
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Kuzey Kore’nin Güney’le ilişkileri kestiğini açıklamasının hemen ardından Güney Kore’nin başkenti Seul’e gitti.
İki Kore arasında yaşanan gerilim, başta ABD ve Çin olmak üzere dünyanın etkili devletlerinin devreye girmesine neden oldu. Clinton, Güney Kore'den önce Çin'e iki günlük bir ziyaret gerçekleştirdi.
Clinton Seul'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Çin'in meselenin ciddiyetini anladığına ve hem Güney Kore hem de ABD'nin dile getirdiği kaygıları dinlemeye hazır olduğuna inanıyorum... Vereceğimiz karşılığı belirleme sürecinde Çin'le birlikte çalışmayı bekliyoruz" dedi.
Clinton, 46 denizcinin hayatını kaybettiği saldırıyı da "Kuzey Kore tarafından yapılmış kabul edilemez bir provokasyon" olarak nitelendirdi. ABD'li bakan, Güney Kore ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleriyle Kuzey Kore'ye yönelik alınabilecek uygun önlemin ne olduğu konusunu görüştüklerini de sözlerine ekledi.
Güney Kore savaş gemisi Cheonan'ın 26 Mart'ta batmasına Kuzey Kore'den ateşlenen bir torpidonun neden olduğunun ortaya çıkması iki ülke arasında krize neden olmuştu. Kuzey Kore, Güney'in kendilerine saldırması durumunda devreye girmek üzere ordusuna "savaşa hazır ol" talimatı vermişti.
Kuzey Kore dün gece yaptığı açıklamayla Güney’le olan bütün ilişkileri kestiğini ve Güney Kore gemilerinin ve uçaklarının kendi hava ve deniz sahasına girmesini yasakladığını duyurdu. Daha önce Güney Kore de Kuzey’le ticaret bağlantılarını kopardığını açıklamıştı.
SUKUNET ÇAĞRISI
Kapalı bir ülke olan Kuzey Kore'ye en yakın duran devlet Çin de sukunet ve diyalog çağrısını yineledi.
Çin, Cheonan ile ilgili yapılan ve saldırının Kuzey Kore tarafından gerçekleştirildiğini ortaya koyan ulusalarası soruşturmanın sonuçlarına destek vermeyi reddediyor.
Batılı devletler, Pekin'in BM Güvenlik Konseyi'nde Kuzey Kore'ye yönelik olası bir yaptırım kararını veto etmesinden endişe ediyor.