Kopenhag zirvesine kadar 24 günlük Kıbrıs pazarlığı başladı

Güncelleme Tarihi:

Kopenhag zirvesine kadar 24 günlük Kıbrıs pazarlığı başladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2002 01:57

AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan, AB turunun ikinci ayağı olarak dün geldiği Atina'da, Yunanistan Başbakanı Simitis'e, hayalinin Kıbrıs sorununun çözümü ve Türkiye'yi AB'ye dahil etmek olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Simitis ise Kıbrıs sorununun Kopenhag süreci öncesinde çözülmesinin tarih alma konusunda Türkiye'nin işini kolaylaştıracağını vurguladı. Erdoğan, konuşmasının sonunda Simitis'e teşekkür ederken, Yunanca ‘‘Efharisto poli’’ (Çok teşekkür ederim) ifadesini kullandı.

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, altı saat süren maraton Atina ziyaretinde tam bir Başbakan gibi karşılandı ve ağırlandı. Havaalanında Yunan Hava Kuvvetleri şeref kıtasının selamladığı Erdoğan'ı Başbakan Kostas Simitis de Başbakanlığın merdivenlerine kadar çıkarak karşıladı.

İlk kez buluşan Erdoğan ve Simitis arasında samimi bir hava esti. İki lider planlanandan daha uzun süre görüştüler, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs planını masaya yatırdılar. İki saat süren ilk görüşmede, iki lider de ‘‘Annan'ın planını müzakere edelim’’ dediler, ancak müzakerelerin zamanlaması konusunda anlaşmaya varamadılar. Erdoğan Simitis'e hem Kıbrıs'ın üyeliğinin hem de Türkiye'ye tarih verilmesinin 2003 Haziran'ına ertelenmesini teklif etti. Simitis ise ‘‘Kopenhag'a kadar Kıbrıs'ı çözersek Türkiye'ye tarih vermek kolaylaşacak’’ diye ısrar etti. Böylece tam bir görüş birliği sağlanmadı ancak, Atina'da Kopenhag zirvesine kadar, 24 gün sürecek sert bir pazarlık da başlamış oldu.

2003 İÇİN TARİH VERİN

2 saat süren görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Yunanistan Başbakanı Simitis, Annan'ın planını müzakereler için zemin olarak gördüğünü açıkladı, ‘‘Kıbrıs'ı çözebiliriz. Kıbrıs'ı çözersek Türk-Yunan ilişkilerinin de yolu açılacaktır’’ dedi. Kopenhag'da Türkiye'ye tam üyelik müzakerelerinin başlaması için tarih verilmesini desteklediklerini de vurgulayan Simitis, Avrupa ordusu sorununun da aşılacağını umduğunu vurguladı.

Erdoğan Atina’da dört önemli çağrı yaparak şunları söyledi:

Annan'ın planını çok talihsiz bir döneme rastladı. Türkiye'de hala hükmeti kurmaya çalışıyoruz. Denktaş ise hasta, yeniden hastaneye kaldırıldı. Bu nedenle Kopenhag'a kadar süre çok kısa. Plan müzakerelere zemin olabilir ama Kopenhag'a kadar çözüm sağlanamaz.

Türk halkı AB'ye girmeye kararlıdır. AB'yle müzakerelerin başlaması için tarih verilmesini istiyoruz. Yakın ilişkilerden iki tarafın da çıkarı vardır. Türkiye Avrupa'yla bütünleşirse AB dünya çağında bir güç olma yönünde büyük bir adım atmış olacak. (Erdoğan, Türkiye'ye 2003'de Yunanistan'ın dönem başkanlığı sırasında müzakerelerin başlaması için tarih verilmesini istedi.)

AB'ye uyum anlaşmalarını uygulayacağız. Eksiklikler süratle tamamlanacak. İşkenceye hiçbir müsamaha göstermeyeceğiz. Anayasada gereken değişiklikler yapılacak ve İfade din ve vicdan özgürlükleri arttırılacak. Sivil toplum güçlendirilecek.

Türkiye islam ve demokrasinin birlikte yaşayabileceğini dünyaya ispat edecek. Türkiye'nin başarısı bütün islam ülkelerine de örnek olacak.

Erdoğan: süre kısa

Simitis: gelin çözelim


Erdoğan: Süre kısa. Denktaş hasta. Kıbrıs'ı Haziran'a erteleyelim.

Simitis: Kıbrıs'ı çözersek, Türkiye'ye tarih verilmesi kolaylaşır. Gelin çözelim.

Erdoğan: Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'ın AB'ye üye olduğu günlerin hayalini kuruyorum.

Simitis: Kıbrıs'ı çözersek, Türk-Yunan ilişkilerinin yolu açılacak.

Erdoğan: Türkiye'ye müzakere tarihini 2003'te Yunan Başkanlığı sırasında verirseniz, mükemmel bir başlangıç olur.

Simitis: Biz tarih verilsin diyoruz ama, Kıbrıs çözülürse bütün AB'yi etkileyecek.

Türkiye'yi Erdoğan örneğiyle eleştirdi

YUNANİSTAN Başbakanı Kostas Simitis görüşmede, Türkiye'yi Erdoğan'ın yasağını örnek göstererek eleştirdi. Yemek de dahil, yaklaşık 3.5 saat süren Erdoğan’la görüşmesinde Simitis, Türkiye'nin AB sürecine ilişkin ev ödevlerini değerlendirirken, ‘‘Türkiye çıkardığı yasaları uygulamıyor. Sorun bu, bunun örneği de (Erdoğan'ı işaret ederek) sizsiniz’’ dedi. Erdoğan da Simitis'e bütün bunları düzelteceklerini söyledi.

Simitis, Türkiye'nin Kopenhag'da tarih beklentisine ilişkin de, ‘‘Size tarih değil, tarihin tarihi verilir’’ diye değerlendirmede bulundu. Erdoğan, ‘‘Biz müzakere tarihi bekliyoruz. Aksini kabul edemeyiz. Tarih istiyoruz. Aksi halde Avrupa bunu Türk kamuoyuna izah edemez’’ dedi.

PET ŞİŞEYİ KİM ATTI?

Görüşmede Fenerbahçe-Panathinaikos maçı da gündeme geldi. Simitis İstanbul'daki maçta Dışişleri Bakanı Papandreu'nun pet şişe yağmuruna tutulması olayını anımsatıp, bunu yapanların Fenerbahçeliler olduğunu öne sürdü. Erdoğan karşı çıkarak bunların Yunanlı taraftarlar olduğunu söyledi.

Simitis, ‘‘Ben Türk Sanat Müziğini severim’’ deyince, Erdoğan, belediye başkanlığı döneminde Klasik Türk müziği CD'leri hazırlattığını belirtip, ‘‘Size bunlardan hediye etmek isterim’’ dedi.

Erdoğan başbakanlık konutunun karşısındaki parkın içindeki Aigli Restoran'a yürüyerek giderken, Simitis'e birlikte yürümelerini , ‘‘Benim seçim şarkım ‘Beraber yürüdük biz bu yollarda' şarkısıydı’’ esprisini yaptı.

Yorgo Papandreu: TARİH VERİLMESİNİ BİZ DE İSTİYORUZ

Simitis-Erdoğan zirvesinin ardından Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu CNN-Türk'te Mehmet Ali Birand ve Nur Batur'un sorularını yanıtladı. Papadreu'yla Kıbrıs'ı çözmek için tarihi bir fırsat doğduğunu, Kıbrıs çözülürse, Türk-Yunan ilişkilerinde ve bölgede yeni bir dönem açılacağını söyledi. Papandreu ‘‘Süre kısa biliyorum ama, 24 gün ve gecemiz var. Sonuna kadar uğraşalım, Kıbrıs'ı çözmeye çalışalım’’ dedi. ‘‘Türkiye tarih istemekte çok haklı biz de tarih verilmesini istiyoruz ancak Yunanistan tek başına karar alamaz’’ diyen Papandreu, Kopenhag'da çözüm bulunmazsa Kıbrıs sorununa çözüm bulma çabalarının gelecek yıl da devam etmesi gerektiğini söyledi. Papandreu, ‘‘Kıbrıs'ın üyeliğiyle Türkiye'ye verilecek tarihin gelecek Haziran'a bırakılmasını kabul eder misiniz?’’ yolundaki sorumuzu ise ‘‘Önce 24 uzun gün ve geceyi iyi kullanıp çözmeye çalışalım’’ diye karşılık verdi.

Aznar: Laiklik çok önemli

Erdoğan: Bizim için de

İSPANYA Başbakanı Jose Aznar dün bir saati aşkın görüştüğü AKP Lideri Tayyip Erdoğan'a laiklik konusundaki hassasiyetlerini anımsatarak laiklikle ilgili düşüncelerini sordu.

Erdoğan, Aznar'ın ‘‘Laik cumhuriyet bizim için çok önemli’’ sözleri üzerine kendilerini muhafazakar demokrat olarak niteleyerek laik cumhuriyet konusunda kendilerinin de duyarlı olduklarını söyledi. Aznar, Türkiye'nin AB üyeliğine başından beri taraftar olduklarını ancak Kıbrıs ve AGSP konularının çözülmesi gerektiğini söyleyince, Erdoğan bu sorunların çözüleceğini bildirdi.

İSTANBUL'DA BALAYI

Erdoğan,
Aznar'ın balayını İstanbul'da geçirdiğini anımsatınca, Aznar, İstanbul sevgisini dile getirerek, ‘‘Ben İstanbul'u çok seviyorum’’ dedi. Erdoğan'ın daveti üzerine Aznar, ‘‘Geleyim görüşelim ama bu Ankara'da olmasın, İstanbul'da olsun’’ diye espri yaptı. Demokratikleşmenin önündeki yasaklar engelinin en önemli mağdurlarından birinin kendisi olduğunu anımsatan Erdoğan, ‘‘Biz bunları düzeltmek için elimizden geleni yapıyoruz’’ dedi.

KABİNE ESPİRİLERİ

Aznar
, yeni hükümetin kurulduğunu öğrendiğini belirtip, Erdoğan'a ‘‘Aranızda bakan var mı’’ deyince, Erdoğan görüşmede bulunan Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ü işaret etti. Aznar da ‘‘Kabinenin yarısı buradaymış’’ diye espiri yaptı. Aznar espirisine ‘‘Bakan sayısını azaltın ama buradaki bu arkadaşlarımızı değiştirmeyin’’ diye sürdürdü.

NİHAT SOHBETİ

Görüşmesinde İspanya'daki futbol temsilcimiz Real Sociedad'lı Nihat da gündeme geldi. Aznar, Erdoğan'ın biyografisinde futbolcu geçmişini gördüğünü belirterek, ‘‘Siz hem benden daha genç politikacısınız hem de eski bir futbolcusunuz’’ dedi. Konu futbola gelince Erdoğan, futbol elçimiz Nihat'ı anımsattı. Aznar da, ‘‘Benim takımım Real Madrid. Bu hafta sonu Real Madrid ile Real Sociedad maç yaptılar. Sizin Nihat az kalsın benim takımıma gol atıyordu’’ dedi.

Aznar’ın kedisi de uğurladı

İspanya Başbakanı Jose Aznar, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ile konutunda görüştü. Aznar, görüşmenin sonunda Erdoğan'ı uğurlamak için evin kapısına

kadar çıktı. Bu sırada, Aznar ailesinin kedisi de uğurlama törenine katıldı. Kedi, gazetecilerin fotoğraf çekmesi üzerine, flaşlardan korkarak kaçtı.

Haberin Devamı

KKTC damgası TÜSİAD’a bir gün rötar yaptırdı

Yunanistan'ın KKTC vizesini taşıyan pasaportlara vize vermemesi, TÜSİAD'ın AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gezisine bir gün rötarlı katılmasına yol açtı. TÜSİAD'ın Ankara Temsilcisi Zafer Yavan, Hürriyet'in sorusu üzerine, bu seyahate kendisinin katılacağını belirterek, ‘‘Ancak KKTC'ye iki yıl önce görevli olarak yaptığım bir gezi nedeniyle, Yunanistan vize vermedi’’ dedi. Sorunu yeni bir pasaport çıkartarak çözdüklerini söyleyen Yavan, Erdoğan'ın gezisine bugün katılacağını kaydetti. Erdoğan'ın gezisinde, şu kuruluş ve isimler var:

Rifat Hisarcıklıoğlu (TOBB Başkanı), Derviş Günday (TESK Başkanı), Mehmet Rifat Akyüz (TZOB Başkanı), Salim Uslu (Hak-İş Başkanı), Oğuz Satıcı (TİM Başkanı), Meral Gezgin Eriş (İKV Başkanı), Erol Korkut (TESK Başkanvekili) Zekai Erez (TİSK Yönetim Kurulu üyesi), Mustafa Kumru (Türk-İş Genel Mali Sekreter ve Tes-İş Genel Başkanı), Tuğrul Erkin (DEİK İcra Kurulu Üyesi), Şarık Tara (Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı), Selim Egeli (Türk-Yunan İş Konseyi Bşk. Yrd.), Zeynel Abidin Erdem (Türk-İspanyol İş Konseyi Başkanı), Başaran Ulusoy (TURSAB Başkanı), Çetin Nuhoğlu (UND Başkanı) Hüsamettin Kavi (Türkiye-AB KİK Eş Başkanı), Ali Bayramoğlu (MÜSİAD Başkanı), Mustafa Bayburtlu (TOBB AB Müdürü), Suhan Muratlı (DEİK Koordinatörü)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!