Güncelleme Tarihi:
ABD ile Türkiye arasında terör örgütü Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı geçtiğimiz perşembe varılan ve İncirlik Üssü’nün Amerikan uçaklarının kullanımına açılmasını da içeren mutabakatın güvenli bölge boyutu ABD basınında tartışılıyor. Özellikle kısmen IŞİD’in denetimindeki Cerablus ile Mare hattı arasında uçuşa yasak bir güvenli bölge kurulup kurulmayacağına dair tartışmalar önde gelen gazetelerde yer aldı. New York Times (NYT) gazetesine konuşan ABD’li yetkililer, fiili bir güvenli bölgenin mutabakat planının bir yan ürünü olabileceğini, resmi bir uçuşa yasak bölgenin ise anlaşmanın bir parçası olmadığını belirtti.
‘ESAD HEDEF DEĞİL’: Yetkililer bu planın Esad rejimini hedef almadığını da söyledi. Bunun yerine Halep şehrinin doğusundan Fırat Nehri’ne kadar uzanan bölgeden IŞİD militanlarının temizlenmesine dair bir plan üzerinde çalışılıyor. Gazete, planın iki ülkeden yetkililerin IŞİD’den arındırılmış ve ılımlı muhaliflerin kontrolü altında, aynı zamanda Türk tarafının da ülkelerini terk etmiş Suriyeliler için güvenli bir bölge olarak tanımladığı bir coğrafyayı yaratabileceğini belirtti. NYT planın yine de iddialı bir askeri hedefi olduğuna dikkat çekerek, bu bölgelerde IŞİD’in hem stratejik olarak önemsediği hem de kutsal saydığı yerler olduğunu belirtti. Örneğin güvenli bölgenin derinliği 40 km olursa IŞİD’in kıyamet teolojisinde önemli yer tutan Dabık ile örgütün kalelerinden Manbij burasının sınırları içinde olacak.
‘RESMİ BÖLGE YOK’: Washington Post gazetesine konuşan üst düzey bir ABD’li yetkili de “Türkiye ile görüştüğümüz, kuzey Suriye’de IŞİD’e karşı koyan karadaki ortakların desteklenmesi. Amaç, IŞİD’den arındırılmış bir bölge yaratmak, Türkiye sınırında daha büyük güvenlik ve istikrar sağlamak” dedi. Ancak yetkililer, ABD’nin bu 64 km derinliğinde ve 109 km genişliğindeki coğrafyayı resmen ‘güvenli bölge ilan etmeyeceğini’ belirttiler.
Wall Street Journal gazetesi, ABD ve Türkiye’nin bölgeyi kontrol edecek ılımlı güçler oluşturamaması durumunda bu cephenin riskli olabileceğine işaret etti. Uçuşa yasak bölge ilan edilmeyeceğini yineleyen gazete, çünkü bunun BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Çin’in vetosuna takılabileceğine dikkat çekti.