Güncelleme Tarihi:
TEMMUZda yaşanan darbe girişiminin ardından Ankara’nın aldığı kararları anlatmak ve Fetullah Gülen hakkında Türkiye’nin ABD’ye yaptığı iade başvurusu konusunda lobi yapmak için geçen hafta Washington’da temaslarda bulunan AK Parti heyetinin ardından Amerikan Kongresi’nde Türkiye konulu bir toplantı yapılacağı duyuruldu. Ve Türk heyetin temaslarına rağmen, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin Avrupa’dan sorumlu alt komitesinin düzenlediği panel öncesi, oturumu planlayan komite başkanı Cumhuriyetçi Partili California Milletvekili Dana Rohrabacher, Türk hükümetinin darbe sonrası uygulamalarını sert biçimde eleştirerek, Türkiye’nin NATO üyeliğinin sorgulandığını savundu. Kongre’deki bazı milletvekillerinin ise ABD’nin Türkiye’de sayıları 3 bin 500’ü aşan Amerikan askerlerinin Türkiye’den çekilmelerini talep eden bir tasarı sunmaya hazırlandıkları öğrenildi. Türkiye’nin 10 yıl boyunca Tarım Bakanlığı’nı (2005-2015) üstlenen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker başkanlığında geçen hafta Washington’da bulunan AK Parti heyetinde milletvekilleri Ravza Kavakçı Kan (İstanbul), Sena Nur Çelik (Antalya), Emine Nur Günay (Eskişehir), Ali Sarıkaya (İstanbul) ve Ahmet Berat Çonkar (İstanbul) yer aldı.
TAZİYE MEKTUBU
Heyetin temasları sırasında, Amerikan Kongresi’ndeki Türkiye Dostluk Grubu’nun dört eşbaşkanı Pete Sessions, Gerry Connolly, Virginia Foxx ve Steve Cohen, milletvekillerine bir taziye mektubu sundu. Ve Amerikalı milletvekilleri, 15 Temmuz darbe girişiminden duyulan üzüntüyü dile getirdi. Türk heyetin görüşmelerde Gülen’le ilgili yapılan iade başvurusunun teknik detaylarına girmeden, Amerikan devletinin halen Pensilvanya’da basına mülakatlar veren Gülen’in bu ölçüde rahat davranmasını önleyecek adımlar atılması için çaba gösterdiği aktarıldı. Temaslarıyla ilgili Hürriyet’e bilgi veren Eker ise, “Çok zamanlı bir ziyaret oldu. 2013’ten beri bu darbenin meşruluğuna yönelik bir algı operasyonu yürütmüşler. Bizim konuştuğumuz milletvekilleri tezlerimizi dinledikten sonra görüşlerinin değiştiğini söylediler” dedi. Yarın “Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye” başlıklı bir oturum düzenlenecek. Ve kongre kaynakları, panelde darbe sonrası Türkiye’de yaşanan uygulamalara yönelik eleştiriler gündeme gelmesinin beklendiğini dile getirdi.
30 KADAR İMAM TÜRKİYE’YE ÇAĞRILDI
TÜRKİYE’de 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrasında başlatılan soruşturma Almanya’da görevli din adamlarına da uzandı. Bu ülkedeki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı camilerde görevli 970 imam ve din adamının 30 kadarı Diyanet İşleri Başkanlığı’nca geri çağrıldığı öğrenildi. Geri çağrılanlar arasında Karlsruhe Başkonsolusluğuna bağlı Din Hizmetleri Ataşesi Mehmet Tekin de bulunuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, Almanya’daki 13 başkonsolosluğuna yazı gönderdi. Ancak Türkiye’ye geri çağrılan imamlar ve din adamları arasında sayıları tam olarak bilinmemekle birlikte Almanya’da kalmayı tercih edenlerin olduğu da edinilen bilgiler arasında. Çağrılan imamlar arasında en az ikisinin Almanya’dan siyasi sığınma talebinde bulunduğu da belirtiliyor.