Güncelleme Tarihi:
Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mültecine krizine çözüm öngören anlaşmanın dün yürürlüğe girmesiyle Atina da harekete geçti. Adalarda biriken ve en azından bir süre için anlaşma kapsamı dışında kalan 8 binden fazla mülteci gemilerle başkent Atina ve Kavala’ya naklediliyor. Midilli ve Sakız adalarından dün 3 binden fazla mülteci Atina’ya getirildikten sonra otobüslerle ülkenin çeşitli bölgelerinde kurulan geçici barındırma merkezlerine götürüldüler.
YETİŞMESİ ÇOK ZOR
Yunanistan’ın, Türkiye’nin mültecileri geri kabul etmeye başlayacağı 4 Nisan’a kadar yapması gerekenleri yetiştirebilmesine, Atina’da neredeyse imkansız gözüyle bakılıyor. Ülkede, son derece yavaş tempoyla çalışan devlet mekanizmasının çok kısa sürede bir dizi tedbirler alabilmesi ihtimali düşük. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye-AB anlaşmasıyla ilgili, “Eğer anlaşma sağlanmasaydı, her şeyden önce mülteciler, sonra da mülteci deposuna dönüşecek Yunanistan ve İtalya gibi ülkeler için durum çok daha kötü olacaktı. Bu nedenle anlaşma sağlanması önemli” diye konuştu.
YAPILACAKLAR LİSTESİ
Yaklaşık iki hafta içinde Yunanistan’ın yapması gerekenler şunlar:
- Gelen mülteci ve göçmenlerin kimlik tespitlerinin çok kısa sürede tamamlanması gerekecek.
- Haftada 5-6 bin mültecinin iltica talebinde bulunacağı tahmin ediliyor. Her bir mültecinin talebi ayrı incelenecek. Her iltica talebine cevabın 1- 2 hafta içinde verilmesi gerekiyor.
- Yunanistan geçen yıl sadece 2 bin iltica talebi incelemişti. İltica taleplerinin incelenebilmesi için 4 bin yeni personele ihtiyaç olacak.
- İltica talepleri reddedilenlerin itiraz hakkı bulunabilmesi için yasa ile özel bir mahkeme oluşturulacak.
- Mültecilerin geri gönderilebilmeleri için çıkartılacak bir yasa ile Türkiye “Güvenli üçüncü ülke” ilan edilecek.
- Gerek ülkede kalan yaklaşık 48 bin, gerekse Türkiye’ye iade edilmek üzere bekleyecek mülteci ve göçmenler için yeni kamplar inşa edilecek.
- İltica talebinde bulunan, ancak Türkiye’ye dönmek istemeyen mülteciler için ne yapılacağı konusuna çözüm bulunacak.
- Yunanistan-Makedonya sınırındaki yaklaşık 11 bin mülteci için plan hazırlanacak.
DÖRT SIĞINMACI YAŞAMINI YİTİRDİ
Türkiye-AB arasında sağlanan anlaşmanın uygulanmaya başladığı gün Midilli Adası’na en az 800, Sakız Adası’na ise 400 göçmen geldi. İlk kaza da içinde 35-40 mülteci ve göçmenin bulunduğu plastik botun Meis Adası’nın batısında bulunan Ro Adacığı açıklarında alabora olması ile yaşandı. Yunan Sahil Güvenliği denizden 1 ve 3 yaşında iki küçük kız çocuğunun cesetlerini çıkardı. Midilli Adası’nda ise iki erkek mültecinin cesetleri bulundu.
‘TEK KAPIMIZ VARDI, ŞİMDİ KAPANDI’
Amerikan New York Times gazetesi, İzmir’deki Suriyeli mültecilerin Türkiye-AB anlaşmasına dair nabzını tuttu. Gazetenin görüşüne başvurduğu Issi Adam adlı mülteci, “Sadece tek kapımız vardı, Avrupa kapısı. Ve şimdi bu kapandı” dedi. Yalnızca adını veren Raafat adlı Suriyeli sığınmacı da moralinin bozuk olduğunu söyleyerek, “Avrupa’ya orayı yok etmek için gitmiyoruz. Barış için gidiyoruz” dedi. Öte yandan gazete, anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle yasa dışı geçiş için yapılan faaliyetlerdeki azalmaya da dikkat çekti.
İLK TAKAS 4 NİSAN’DA
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Brüksel temasları sırasında AA’ya Türkiye ve AB arasında varılan anlaşmaya dair açıklamalarda bulundu. Bozkır, “Türkiye 20 Mart itibarıyla Yunan adalarına giden tüm illegal göçmenleri, Türkiye’den gelmiş olmaları kaydıyla Türkiye geri alacak. Bunlar karşılığında da her biri için bir Suriyeli misafirimiz kamplardan legal olarak Avrupa ülkelerine insan onuruna yakışır şekilde gidecek. Bu illegal olarak Türkiye dönen göçmenlerin, hiçbir zaman bir daha legal olarak gitme şansı olmayacak. 20 Mart’tan itibaren tespitler başlayacak, 4 Nisan’dan itibaren de Türkiye, bir mülteci geldiği andan itibaren bir Suriyeli kardeşimizi Avrupa’ya gönderebileceği bir takas sistemini işleme koyacak” dedi.