Komşuda mülteci kaosu

Güncelleme Tarihi:

Komşuda mülteci kaosu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2016 20:46

Makedonya’nın Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya ve Avusturya ile vardığı anlaşma çerçevesinde, sınırındaki geçişlerinde sıkı denetim uygulamaya başlayarak, sayısı günde 580 kişiyi geçmemek şartıyla sadece Suriye ve Irak vatandaşının girişine izin vermesi üzerine, Yunanistan’da birkaç gün içinde yaklaşık 25 bin mülteci ve göçmen birikti.

Haberin Devamı

Yunan kaynaklara göre, Makedonya polisi, geçen cumartesi günü sadece pasaport veya kimliği olan sadece 200 Suriyeli ve Iraklı mültecinin ülkeye girişine izin verdi. Dün akşam saatlerine kadar ise tek bir mülteci bile alınmadı.

TÜRKÇE KLİP

Göçmen Politikası’ndan Sorumlu Bakan Yardımcısı Yiannis Muzalas, sınırların tamamen açılmaması halinde, mart ayı içinde Yunanistan’da 50-70 bin mülteci ve göçmenin “mahsur” kalacağını açıkladı. Yunanistan’a gelenlerin yüzde 80’nin mülteci yüzde 20’sinin de göçmen olduklarını belirten Muzalas, BM ile işbirliğinde, Türkiye’deki görsel medya ve internet sitelerinde gösterilmek üzere, Türkçe bir klip hazırladıklarını ve bunda, “Sınır kapalı. Teşebbüs etmeyin. Gelmeyin. Evinizi satmayın” şeklinde mesajlar verileceğini söyledi. Ege adalarından Atina’ya gelen mülteci ve göçmenlerin bir bölümü Yunan makamlarının “sınır kapalı” şeklindeki uyarılarına inanmayarak, tren ve otobüsler ile önce Makedonya’ya yakın olan Selanik’e gidiyor, daha sonra da yaya ilerliyorlar.
Atina’da 7 binden fazla mülteci ve göçmen Pire limanı depoları ve 2004 Olimpiyat Oyunları için inşa edilen spor tesislerinde bekletiliyor. Yunan Hükümeti, mülteci ve göçmenlerin Atina’ya gelmemesi amacıyla, kiraladığı 3 yolcu gemisinin Ege adalarındaki limanlarda bağlı kalmalarını, diğer gemilerin ise yüzde 50 yolcu kapasitesi ile sefer yapmalarını kararlaştırdı. Midilli Adası’nda 3, diğer Ege adalarında ise yaklaşık 2 bin mülteci ve göçmen birikti. Yunan Hükümeti “olağanüstü hal” projesi hazırlayarak, AB Komisyonu’ndan 228 milyon Euro yardım talebinde bulundu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!