Kolera, sıtma ve humma alarmı

Güncelleme Tarihi:

Kolera, sıtma ve humma alarmı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2004 02:15

120 bin kişinin öldüğü tsunami felaketinde kalanları da açlık ve salgın hastalık tehdidi bekliyor. Dünya Sağlık Örgütü, hastalıkların yayılması halinde ölü sayısının ikiye katlanabileceğini duyurdu.

BİRLEŞMİŞ

Milletler (BM) yetkilileri, felaket bölgesinde genelde sanılanın aksine, asıl tehlikeyi çürümüş cesetlerin değil, kirli suların oluşturduğunu açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Yeni Delhi’deki bölge sözcüsü, cesetlerin yol açacağı bir salgın tehdidi ihtimalinin zayıf olduğunu, çünkü virüslerin çoğunun 38 derecenin altında yaşamadığını söyledi. Kolera, sıtma ve humma gibi ölümcül hastalıkların yayılmasında önde gelen risk unsurunun, çok geniş bölgelere nüfuz eden sularda sivrisineklerin üremesi ve lağım pisliği bulaşmış sular olduğuna dikkat çekiliyor. Yardım kuruluşları özellikle felekat bölgelerine temiz içme suyu ulaştırmaya çalışıyor.

TEMİZ SU ŞART

WHO, hastalık taşıyan çoğu unsurun ölümden sonra vücutta uzun süre yaşamadığını belirtti. Örgüt, olan ölü sayısının, felaket bölgelerinde salgın hastalıkların ortaya çıkması durumunda ikiye katlanabileceğini vurguladı. Örgüt sözcüsü, ‘Kirli suların yol açtığı hastalıklardan ölümleri engellemek için bölge insanına zamanında temiz içme suyu ulaştırmayı başaramazsak, çok insanın ölebileceğini söyleyebilirim’ dedi.

5 MİLYON KİŞİ AÇ

Felakete binlerce kurban veren ve ölülerini gömecek toprak bulamayan, gıda, su ve ilaç kıtlığı çeken ülkeler, salgın hastalık tehlikesine karşı korumasız bulunuyor. Ayrıca, Hint Okyanusu’na kıyısı bulunan felaket bölgelerinde yaklaşık 5 milyon kişi temiz su ve gıda bekliyor.

Cesetler kokuyor

Tayland’daki Budist tapınağı yakınlarındaki plajı da dalgalar yuttu. Cesetlerden yayılan ağır kokuya karşı ağzını burnunu örten Budist rahipleri de, arama kurtarma çalışmalarına yardım etti.

120 bin ölü var

ENDONEZYA’nın Sumatra Adası açıklarında meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen dev dalgalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 120 bine ulaştı. Zarar gören ülkeler ve ölü sayıları şu şekilde:

Bangladeş 2

Doğu Afrika 136

Hindistan 13 bin 230

Endonezya 79 bin 920

Malezya 64

Maldivler 67

Myanmar 36

Sri Lanka 24 bin 743

Tayland 2394

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!