Kliniğe gidersin

Güncelleme Tarihi:

Kliniğe gidersin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2011 00:00

ABD, Mübarek’i ‘hızlı ve onurlu’ bir şekilde politika sahnesinden indirmek için “Ya yazlık ya da klinik” planı hazırladı. En kuvvetli senaryoya göre Mübarek, ya Kızıldeniz kıyısındaki tatil beldesi Şarm el Şeyh’teki malikânesine çekilecek ya da sağlık kontrolleri gerekçesiyle Almanya’da bir kliniğe gidecek.

Haberin Devamı

MISIR'DA BUGÜN / FOTO GALERİ

AMERİKAN yönetimi, Mısır ordusuyla üst düzey temasların ardından 30 yıldır ülkeyi demir yumrukla yöneten ancak Batı’nın da en büyük destekçisi olan Hüsnü Mübarek’i ‘onurlu’ bir şekilde politika sahnesinden çekmenin planını yapıyor. Son plana göre, Hüsnü Mübarek yetkilerini istihbarat başkanlığı sırasında ABD ile çok sıkı ilişkiler içinde olan yardımcısı Ömer Süleyman’a devredecek. Tam yetkili Devlet Başkan Yardımcısı Süleyman, geçiş dönemi hükümeti kuracak ve muhalefet ile reformlar konusunda görüşmeler başlatacak. Bu süreçte Mübarek, ya Kızıldeniz kıyısındaki tatil beldesi Şarm el Şeyh’te buluan malikanesine çekilecek ya da rutin sağlık kontrolleri gerekçesiyle Almanya’da bir kliniğe gidecek.

New York Times gazetesinin üst düzey Beyaz Saray yetkililerine dayanarak yayınladığı habere göre, Başkan Barack Obama ve ekibi, Mısır’daki en büyük güç konumundaki ordu ile en üst düzeyde, ülkedeki geçiş süreci ve Mübarek’in akıbetini belirlemek üzere temaslarını hızlandırdı. Görüşmeler, ABD yönetimi ile Mübarek’in Başkan Yardımcılığı’na atadığı asker kökenli eski istihbarat şefi Ömer Süleyman arasında yürütülüyor. Üzerinde görüş birliğine varılan en kuvvetli senaryoya göre, Hüsnü Mübarek ani bir şekilde görevden alınmayacak. Bunun yerine zamana yayılmış ancak hızlı ve ‘onurlu’ bir şekilde Mısır politik sahnesinden çekilecek.

Almanya’da check-up

Bu süreçte Mübarek Kızıldeniz kıyısındaki Şarm el Şeyh tatil kentindeki malikanesine çekilecek, Mübarek’e 82 yaşında olması ve son gelişmeler ışığında ‘sağlığının da bozulduğu’ gerekçesiyle, Almanya’da özel bir klinikte ‘check-up’ yaptırmak üzere ülkeden ayrılması tavsiye edilecek. Mübarek sağlık kontrolünü her yıl Almanya’da yaptırıyor. Ancak planlanan bu sağlık kontrolü, önceki yıllara göre daha uzun sürecek. Mübarek’in politika sahnesinden çekilmesi, meydanlardaki tansiyonu da düşürecek ve kontrollü bir reform sürecine geçişi de kolaylaştıracak.

Muhalefet yoklanıyor

Beyaz Saray’da planlar yapılırken, Mısır’da da Devlet Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman muhalefet ile nabız yoklama turlarına başladı. Görüşmelerin ana maddelerini ise, yeni anayasada devlet başkanının görev süresi, sistemin ne kadar açık olacağı, demokratik reformlar ve Eylül ayındaki seçimler oluşturuyor. Muhalefet, Ömer Süleyman ile yapılan fikir alışverişlerinin temel noktasının ise, ‘Mübarek’in gidişi’ olduğunu belirterek, Mübarek gitmeden resmi görüşmelere başlamayacaklarını belirtiyor.

ABD: Gazeteci ve göstericiye saldırma

Obama, Mısır’daki gelişen olayları yakından takip ettiklerini, yaşanan krize cevap olarak şiddet kullanımına karşı olduklarını belirtti. Obama, son günlerde Mısır sokaklarında, insan haklarını, uluslararası değer ve normları ihlal eden şiddet ve taciz olaylarının ortaya çıktığına dikkati çekerek, “Bundan dolayı şu güçlü ve açık mesajı gönderiyoruz: Gazetecilere saldırı kabul edilemez, insan hakları eylemcilerine saldırılar kabul edilemez, barışçıl protestoculara saldırılar kabul edilemez” dedi.

/images/100/0x0/55eb67d6f018fbb8f8bf00f6


Formülde o var

ABD’nin planına göre, Mübarek yetkilerini istihbarat şefliği döneminde ABD’nin güvenini kazanan Mısır Devlet Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman’a devredecek. Ömer Süleyman geçiş sürecinde işbaşında olacak yeni hükümeti oluşturacak. Aynı zamanda, Süleyman, muhalefetin önde gelen isimleriyle Mısır anayasasında yapılması gereken değişiklikleri görüşecek ve özel bir anayasa komisyonu kuracak. Komisyon, ülkedeki reformları belirleyecek.

Göstermelik olmasın

ABD Başkanı Barack Obama, Kanada Başbakanı Stephen Harper ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Mısır ile ilgili soruları yanıtladı. Obama, Mısır’da sistemli geçiş dönemi için müzakerelerin, Mısır muhalefetinin geniş bir temsilini içermesi ve bu dönemin, daha iyi bir gelecek arayanların meşru şikayetlerini ele alması gerektiğini belirtti. Obama, “Eğer, muhalefete yönelik sadece jestler yapılıp da muhalefetin baskı altına alınmasına devam edilirse, bu işe yaramaz. Eğer gerçek reform yerine, görünürde bir reform yaparsanız, bu etkili olmaz” dedi.

Tahrir uykusu

MISIR’ın başkenti Kahire’de 13’üncü gününe giren protesto gösterileri dün de devam etti. Muhalefet büyük kitlelerin katıldığı gösterilerin hız kesmesi halinde, Hüsnü Mübarek iktidarına karşı güçlerini yitireceği düşüncesiyle gösterilerin merkez üssü Tahrir Meydanı’nda 24 saat görevli ‘protestocu’ birlikleri oluşturdu. Binlerce protestocu, kurdukları çadırlarda ve açık havada ‘Tahrir nöbeti’ tutuyor. Meydanda konuşlanan tankların altında, köşe başlarında uyuyan binlerce Mısırlı, sabahın erken saatlerinde kalkıp yeni gün eylemlerine hazırlanıyor. Tahrir Meydanı’ndaki göstericiler, gazeteleri de düzenli bir şekilde okuyor. Meydana sayfa sayfa açılan gazeteler, üzerlerine taş konularak uçması engelleniyor. Göstericiler sırayla eylemlerinin medyada nasıl yer aldığını okuyor.
Saldırı paniği
Mısır ordusunun meydandan çekileceği ve Mübarek yanlılarının saldıracağı söylentisi göstericiler arasında paniğe yol açtı. Göstericiler, Tahrir Meydanı’na çıkan yollar üzerindeki yanmış araçları çekmek üzere hareketlenen tankları, ‘çekiliyorlar’ korkusuyla engelledi. Tankların önüne yatan göstericiler askeri birliklerin meydandan ayrılmasına izin vermedi. Dünkü gösterilerde yine onbinlerce Mısırlı, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in istifasını istedi. Müslüman Kardeşler’in kurduğu köşe başı, açık hava sağlık ocakları da yaralananları gün boyu tedavi etti. Ülkedeki azınlık Kıpti Hıristiyanlar da dün ‘bağımsızlık’ anlamına gelen Tahrir Meydanı’nda gövde gösterisi yaptı. Yüzlerce Kıpti Hıristiyan, Mübarek yönetiminde binlerce Hıristiyan’ın öldüğünü belirterek, ‘Git, git, git” diye bağırdı.

Sabotaj

MISIR’ın Sina Yarımadası’ndaki Ürdün ve İsrail’e doğalgaz sağlayan boru hattı dün sabah erken saatlerde sabote edildi. Bir grup saldırgan, Sina’nın kuzeyindeki, Gazze Şeridi sınırı yakınından geçen boru hattını patlayıcılar ile havaya uçurdu. Mısır, İsrail ve Ürdün’e giden doğalgazı kesti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’e gaz getiren boru hattının saldırıya uğramadığını, havaya uçan bölümün Ürdün’e giden kesimde olduğunu belirterek, “Güvenlik nedeniyle gazımız kesildi. Alternatif enerji kaynaklarımız bulunuyor bu nedenle elektrik kesintileri olmayacak” açıklaması yaptı. Mısır, İsrail’in doğalgaz tüketiminin yüzde 40’ını karşılıyor. Ürdün ise, doğalgaz kesintisinin en az bir hafta sürmesinin beklendiğini bildirdi. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı ancak Mısır’da aralarında Müslüman Kardeşlerin de bulunduğu bir çok aşırı dinci örgüt, Mübarek yönetiminden İsrail’e gönderilen gazı kesmesini istiyordu.

Çözümü Akil Adamlar bulacak

MISIR’da meydanlara hakimiyet kuran muhalefet grupları ile hükümet arasındaki görüşmelere kolaylık sağlamak üzere bağımsız siyasetçiler, bilimadamları ve akademisyenlerden oluşan ‘Akil Adamlar’ grubu kuruldu. Grup, ABD’de hazırlanan planın neredeyse aynısını taraflara ‘arabuluculuk’ adı altında sundu. Müslüman Kardeşler dahil tüm muhalefet grupları ile temasa geçen Akil Adamlar grubu, Mübarek’in ‘onurlu’ bir şekilde yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman’a devretmesini teklif etti.
Mısır’da iktidardaki Hüsnü Mübarek yanlıları, ülkesine 30 yıl hizmet etmiş devlet başkanının bir çırpıda çöpe atılmaması gerektiğini belirterek, onurlu bir geçiş sürecinde ısrar ediyor. Muhalefet ise, Mübarek gitmeden ülkede gerçek anlamda reformlar yapılamayacağını gerekçe gösteriyor. Bu konudaki tıkanıklığı aşmak üzere ülkenin elit kesiminin oluşturduğu ‘Akil Adamlar’ grubu, her iki tarafa da yeni öneriler hazırlıyor.
Sıkıyönetim bitsin
Akil Adamlar arasında yer alan Amr el Şobaki, önceki gün Devlet Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman ve Başbakan Ahmed Şefik ile görüştüklerini açıkladı. Muhalefet ile de dirsek temasında olduklarını belirten grubun sözcüsü el Şobaki, tek parti hakimiyetindeki parlamentonun feshedilmesi, polis ve güvenlik kuvvetlerine sınırsız yetkiler veren ve 30 yıldır uygulanan olağanüstü halin kaldırılmasını teklif ettiklerini belirtti.

Bu kez o Obama’yı aradı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’la ABD Başkanı Barack Obama, Mısır’daki kritik süreçle ilgili dört gün içinde ikinci kez telefon görüşmesi yaptı. İki lider arasındaki telefon görüşmesi önceki akşam Başbakan Erdoğan’ın talebi üzerine gerçekleşti. Bu görüşmede iki lider, ülkenin geleceği ile ilgili Mısır halkının istek ve kararlarına bağlı kalmada görüş birliğine vardı. İki lider ayrıca Mısır’da halkın istediği reform sürecinin kansız bir şekilde gerçekleşmesinin önemi üzerinde durarak, bunun bölgenin istikrarı açısından son derece önemli olmasına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Wisner: Mübarek görevinde kalmalı

Haberin Devamı

 İSTİFASI için Mübarek üzerinde baskı kuran ABD yönetimi, ilk kez geri adım attı. Başkan Obama’nın Mısır’daki özel temsilcisi Frank Wisner, Güvenlik Konferansı’na katıldığı Münih’te yaptığı açıklamada, “Bir sonraki adım atılmadan önce ön koşullar konusunda bir ulusal mutabakata ihtiyaç var. Devlet Başkanı, bu değişiklikleri yönetmek adına görevinde kalmalı. Hayatının 60 yılını ülkeye hizmete adadı. Bu onun için, ideal bir yol gösterme fırsatı” dedi.

İnternette aktivist ültimatomu

TUNUS ve ardından Mısır’ı vuran halk isyanı hareketlerinin itici gücü olarak kabul edilen internet medyası, sıraya Suudi Arabistan krallığını koydu. Suudi gençler, Facebook üzerinden yeni bir kampanya başlatarak ülkede politik ve ekonomik reformlar yapılması çağrısında bulundu. ‘Halk rejim değişikliği istiyor’ sloganını kullanan Arap internetçiler dün yayınladıkları bildiriyle Suudi Arabistan Kralı Abdullah’tan şu taleplerde bulundu:
Anayasal monarşi sona ersin.
Serbest ve adil seçimler yapılsın.
Bireysel özgürlükler verilsin.
İnsan haklarına saygılı anayasa yapılsın.
Yolsuzluklarla mücadele başlatılsın.
Refah halka eşit dağıtılsın.
Cinsiyet ayrımı kaldırılıp kadınlara özgürlük verilsin.

Haberin Devamı

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!