Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığının yaz tatilinde öğrencilere okullarda dini bilgilerin de verilmesi yönündeki genelgesi, öğretmenlerin tepkisine neden oldu.
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), düzenlediği basın toplantısıyla Bakanlığın genelgesine karşı çıktı. KTÖS Genel Başkanı Güven Varoğlu, okul müdürlerine yollanan genelgeyle, “amaçları belirlenmeyen” yaz kurslarında imamların görevlendirilerek Kuran kursları verilmeye çalışıldığını söyledi.
“Okullar ilim ve irfan yuvalarıdır, dinin yeri camidir” diyen Varoğlu, Kuran kurslarını protesto ettiklerini kaydetti. “Böyle bir şeye onay vermelerinin mümkün olamayacağını” ifade eden Varoğlu, hükümeti, “rüzgar nereden eserse o yöne dönmek” ile suçladı.
KTÖS Eğitim Sekreter Yardımcısı Besim Baysal da, 5 Haziran 2007 tarihi genelgeyle, “çocukların yaz tatilinden çalınarak Kuran kurslarına yasal bir zemin yaratılmak istendiğini” ileri sürdü.
Baysal, “Hükümetin, okullara Kuran kurslarını taşıyarak laik eğitime leke sürmeye çalıştığını, son yaşanan olaylarla, imamlar ve öğretmenlerin karşı karşıya getirilmeye çalışıldığını” söyledi. Baysal, “Bilinmelidir ki, Kıbrıs Türk toplumu laik bir toplumdur ve her türlü eğitim öğretmenler tarafından okullarda verilir. Yaz tatilini fırsat bilerek, dinin manevi gücünü kullanarak, çocukların beynini yıkamaya girişenlerin kesinlikle karşısında olacağız” diye konuştu.
KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ise imamların okullara gidip, burada Kuran kursu düzenleneceğini bildirerek katılacakların listesini istediklerini söyledi. Elcil, “Hükümetin AK Parti'ye şirin görünmek için yapmayacağı şey yoktur” ifadesini kullandı.
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Canan Öztoprak ile temasa geçildiğinde, Bakandan, “İmamların pedagoji eğitimi vardır, merak etmeyiniz” şeklinde yanıt aldıklarını ve Bakanın bu kursların içeriğiyle ilgili hiçbir bilgi vermediğini ifade eden Elcil, “Bu ülkede Kuran kursu olmayacaktır. Ne camide, ne okulda” dedi.
DİN-GÖR-SEN, ÖZTOPRAK'I AÇIKLAMA YAPMAYA ÇAĞIRDI
Bu arada, Din Görevlileri Sendikası da (Din-Gör-Sen), KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Canan Öztoprak'ı din eğitimi konusunda kamuoyunu tatmin edecek açıklama yapmaya çağırdı.
Din-Gör-Sen Başkanı Mehmet Dere, yaptığı yazılı açıklamada, KKTC'de ne resmi, ne de gayrı resmi din eğitimi veren herhangi bir müessese olmadığını belirterek, “Din insan fıtratında var olan ve insanların dünya ve ahiret saadetini temin eden ilahi bir nizamdır” dedi.
Dini öğrenme ve yaşamanın en önemli insan hakkı olduğunu kaydeden Dere, “Bu hak KKTC Anayasası'nda ve yasalarda yazılı olmasına karşın maalesef insanlarımızın bu çok önemli insan hakkından hakkıyla yararlandığını söylememiz mümkün değildir” ifadesini kullandı.
“2006 yılı yaz sezonunda bakanlık ile Din İşleri Dairesinin birlikte yaptığı anlaşma sonucu belirlenen müfredat çerçevesinde camilerde dini bilgiler verilmesi konusunda sağlanan sözlü mutabakat çerçevesinde, Din İşleri Başkanlığının yazılı talimatıyla görev yapan din görevlilerinin polis baskınlarına uğradığını ve mahkemelere düştüğünü” anlatan Dere, okulların tatile girdiği bu günlerde din görevlilerinin yine velilerden din eğitimi konusunda yoğun talep almaya başladığını ve Bakanlığın bu hususta yaptığını duyurduğu çalışma sonucunu beklediklerini kaydetti.
Dere, Bakan Öztoprak'ın bu konuda ayrıntılı bilgi vermesini istedi.
KKTC'de 6 Haziranda derslere son verildi. 2006-2007 öğretim yılı 15 Haziranda karne dağıtımıyla sona erdi. Bu ders yılında İlköğretim Dairesine bağlı 110 anaokul ve ilkokulda 19 bin öğrenci, Genel Orta Öğretim Dairesi Müdürlüğüne bağlı 31 okulda 15 bin öğrenci ve Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürlüğüne bağlı 11 meslek lisesinde ise 2 bin 350 öğrenci eğitim gördü.