KKTC'de halk sandık başında

Güncelleme Tarihi:

KKTCde halk sandık başında
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2009 09:44

Kıbrıs Türk halkı, Cumhuriyet Meclisi'nin 50 yeni üyesini belirlemek için sandık başına gidiyor.

Seçimde oy verme işlemi saat 08.00'de başladı ve saat 18.00'e kadar devam edecek. Kayıtlı 161 bin 373 seçmenin oy kullanacağı seçimde, milletvekili olabilmek için 7 siyasi partiden 345, bağımsız olarak da 8 aday yarışıyor.

Lefkoşa'da 50 bin 653, Gazimağusa'da 42 bin 325, Girne'de 30 bin 428, Güzelyurt'ta 21 bin 17 ve İskele'de de 16 bin 950 seçmen oy kullanabilecek.

Kıbrıs Türk siyasi tarihinin 1976'dan beri 10. genel seçimi olan seçimde, seçmenlerin oyuna talip partiler, oy pusulalarındaki sıralarına göre şunlar:

Ulusal Birlik Partisi (UBP)
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP)
Demokrat Parti (DP)
Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP)
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP)
Halk İçin Siyaset Partisi (HİS)
Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP)
ÖRP ile TDP seçimlere ilk kez giriyor. TDP, Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) ile Barış ve Demokrasi Hareketi'nin (BDH) birleşmesiyle kuruldu. TKP, UBP ile yaptığı koalisyonda, 1998-2001 yılları arasında hükümette yer almıştı.

BÖLGELERİN ÇIKARACAĞI MİLLETVEKİLİ SAYISI

Seçimlerde, bölgelerin çıkaracağı milletvekili dağılımı ise şöyle:
Lefkoşa: 16
Gazimağusa: 13
Girne: 9
Güzelyurt: 6
İskele: 6
KKTC genelinde yüzde 5 seçim barajını aşan partilerle adaylar, oy oranına göre Mecliste temsil edilme şansı bulacak.

YAYINLAR 21.00'DEN SONRA

Saat 18.00'de oy verme işleminin tamamlanmasıyla hemen oy sayımına geçilecek. Seçim Yasası uyarınca saat 19.00'a kadar seçim sonuçlarına ilişkin yayın yapılamayacak, 19.00-21.00 saatleri arasında YSK'dan alınacak sonuçlar duyurulabilecek ve 21.00'den sonra da yayın yasağı kalkacak.

Seçim sonuçlarını, Yakın Doğu Üniversitesi'yle (YDÜ) işbirliği halinde açıklayacak olan Yüksek Seçim Kurulu, saat 24.00'ten önce, “çok büyük ölçüde” seçim sonuçlarını ortaya çıkarmayı hedefliyor.

SEÇMEN ÜÇ ŞEKİLDE OY KULLANABİLECEK

KKTC seçim sistemine göre, seçmen oyunu; mühür, mühür tercih ve karma olmak üzere 3 türlü kullanabilecek. Sadece mühür vurulması durumunda başka herhangi bir işleme gerek duyulmuyor.

Hem mühür, hem tercih halinde ise tercihlerin mühür vurulan partinin listesinden yapılması zorunlu. Tercihler de o ilçenin çıkaracağı milletvekili sayısının yarısı kadar olmak zorunda. Mühür vurulup tercihler başka partinin listesinden yapılması durumunda, sadece tercihler geçersiz sayılıyor.

Karma oyda ise seçmen, farklı parti listelerinden ve bağımsız adaylar arasından tercih yaparak karma oy da kullanabiliyor. Ancak karma oyun geçerli olması için herhangi bir partiye mühür vurulmaması gerekiyor.

Karma oy kullanan seçmen, o ilçenin çıkaracağı milletvekili sayısının en az yarısı kadar tercih yapmak zorunda. Bir partiye vurulan mühür, o partiye bölge milletvekili sayısı kadar oy getiriyor. Mühre ek olarak aynı partiden yapılan tercihler ise sadece parti içi avantaj sağlıyor, ilgili partiye diğer partilere kıyasla ek veya daha az avantaj sağlamıyor.

Karma oydan bir partiye gelen oy sayısı ise adaylara verilen tercih sayısı kadar hesaplanıyor. Örneğin, 16 milletvekili çıkaracak Lefkoşa'da bir partiye vurulan mühür, o partinin hanesine (16) oy olarak yazılıyor. Aynı partiye karma oydan gelen 3 tercih de (3) oy olarak kaydediliyor. Mühür partiye, tercih adaya avantaj sağlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!