Mahkeme Lefke kasabasında sesi kıstı ama camiler ezan yasağına uymuyor

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme Lefke kasabasında sesi kıstı ama camiler ezan yasağına uymuyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2015 10:34

KKTC Diyanet İşleri Başkanı Talip Atalay, Lefke kasabasında yüksek sesten rahatsız olan bir avukatın mahkeme kararıyla yasaklattığı hoparlörden sabah ezanı  uygulamasına devam edeceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Atalay kasabadaki 3 camiye yönelik alınan kararı eleştirerek, mahkemenin aldığı kararın yanlış muhataba yönelik olduğunu belirterek, “Camilerdeki faaliyetlerden Din İşleri Dairesi sorumludur. Mahkeme Vakıflar İdaresi’ni muhatap aldı. Mahkeme kararı bizi bağlamaz ve camilerdeki ezan sesi asla susturulamaz” dedi. 

Atalay yaptığı yazılı açıklamada, Lefke’de oturan Avukat Feza Güzeloğlu’nun şikâyeti üzerine Güzelyurt Mahkemesi’nin 3 camide hoparlörden sabah ezanı yasaklanmasına yönelik ara karar aldığına dikkat çekerek, “Mahkeme, Vakıflar İdaresi’nin avukatının, Feza Güzeloğlu’nun itirazlarını kabul etmesi üzerine böyle bir karar aldı.

Vakıflar İdaresi muhatap kabul edildi ancak camilerde muhatap yasalara göre Din İşleri Başkanlığı’dır. Dolayısıyla mahkeme yasağı bizi ve camilerimizi bağlamaz” dedi.

Haberin Devamı

“KKTC HALKINA MAL EDİLEMEZ”

Atalay, şöyle devam etti:“Üzülerek belirtmeliyim ki, KKTC ve Türkiye basını ve sosyal medyada konuya ilişkin yapılan yazı, haber ve değerlendirmelerde mahkeme kararıyla Kıbrıs’ta ezanın yasaklandığı, ezanların susturulduğu şeklinde bir algı oluşmuştur. Bu algı gerçeği yansıtmamaktadır. Asırlardır olduğu gibi bugün de Kıbrıs’ımızda ezanlar okunmaya devam etmektedir.  Kıbrıs Türkü bu konuda duyarlıdır, varlığını muhafaza ettirmek ve kimliğinin gereği olarak ezan sesinin susmaması için mücadele vermiştir, büyük bedel ödemiştir.  Her toplumda bireysel olarak farklı inanç ve kanaat sahipleri olabilir, onların bu konudaki farklı yaklaşımları kendilerini bağlar. Bu konuda olduğu gibi kendilerini bağlar. KKTC halkını bağlamaz” dedi.

15 YILLIK DAVA

Lefke kasabasında Avukat Feza Güzeloğlu’nun ezan sesine mücadelesi 15 yıldır devam ediyor. Feza Güzeloğlu, 1990 yılında kasabanın merkezindeki caminin imamı Mehmet Altınışık'ı, 'Ses tonu çok yüksek, uyuyamıyorum' diyerek mahkemeye verdi. Mahkeme, uzun yıllar devam eden davanın sonucunda imam Mehmet Altınışık'tan çıplak sesle okuduğu sabah ezanlarında 'ses tonunu azaltmasını' istedi.Ancak, geçtiğimiz yıllarda KKTC'deki camilerin tümü merkezi sisteme geçti ve ezanlar tek merkezden tüm camilerde hoparlörle okunmaya başladı. 52 yaşındaki Avukat Feza Güzeloğlu, bu defa hoparlörlerden ezan okunmasına karşı dava açtı. Sosyal medyadan da 'Ezanlar kutsal değildir, gürültü kirliliğine son" kampanyası başlatan Feza Güzeloğlu, ilk galibiyetini aldı. Mahkeme ara emri vererek Lefke'de sabah namazlarının hoparlörlerden okunmasını yasakladı.

Haberin Devamı

"HEPSİNİ SÖKTÜRECEĞİM"

Avukat Güzeloğlu sosyal medya hesabından kararın ilk adım olduğunu belirtti ve yasağın tüm namaz vakitlerini kapsayacak şekilde genişletilmesi için davanın devam edeceğini söyledi. Güzeloğlu, "Camilerdeki tüm hoparlörler sökülünceye kadar mücadele devam edeceğim" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!