Güncelleme Tarihi:
KKTC’de 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nda harekâtın 41’inci yılı kutlamaları çerçevesinde 19 Temmuz’u 20 Temmuz’a bağlayan gece harekâtın şehit ve gazilerini anmak için Yavuz Çıkarma Plajı’nda yapılan geleneksel “şafak nöbeti” etkinliğine çoğu genç, binlerce kişi katıldı.
Girne'de binlerce kişi ellerinde meşaleler ve bayraklarla yürüyerek şafak nöbetini tutmak üzere konvoy halinde 20 Temmuz 1974’te Türk Ordusunun adaya ilk adımını attığı Yavuz Çıkarma Plajı’na indi. Tüm katılımcılara Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Birliği tarafından sıcak çorba, etli pilav, tulumba tatlısı ve ayrandan oluşan yemek dağıtıldı.
Plaj üzerine kurulan platformda yapılan sema gösterisinin ardından 21 imamın katılımıyla zafer duası edildi. Bir hücumbot işaret fişekleri atarak çıkarma bölgesine geldi. Son olarak yapılan havai fişek gösterileri ve okunan sabah ezanı ile şafak nöbet sona erdi.
Türk Hava Kuvvetleri Solo Türk ile Akrobasi Timi Türk Yıldızları’nın ayrı ayrı gerçekleşen performanslarında ise ilk gösteriyi saat 18.00’de Pilot Yüzbaşı Erhan Günar yönetimindeki F-16 Savaşan Şahin ile Solo Türk; saat 18.30’da ise 7 jet uçağından oluşan ’Türk Yıldızları’ yaptı. Solo Türk yaklaşık 25 dakika süren gösterisinde Türk savaş pilotlarının üstün cesaret ve manevra kabiliyetlerini büyük bir başarıyla sergileyerek izleyenlerin büyük beğenisini aldı. Daha sonra 7 uçaktan oluşan ’Türk Yıldızları’ ise yaklaşık 30 dakika süren gösteriler sundu. ’Türk Yıldızları’ sergilediği; 4’lü, 3’lü, 2’li ve toplu geçişlerde zaman zaman kanat açıklığı 1 metre olan tehlikeli figürler icra ederek izleyenlere heyecanlı anlar yaşattı. Türk Yıldızları gösterilerinde ayrıca Girne semalarına kalp de çizdi. Gösterileri, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, 39’uncu Mekanize Tümen Komutanı Tümgeneral Sadık Piyade, bazı üst düzey yetkililer yanında çok sayıda vatandaş ve turist izledi.
ERDOĞAN KKTC'DE
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı" münasebetiyle düzenlenecek tören ve etkinliklere katılmak için özel uçak "ANA" ile saat 12.45'te KKTC'ye gitti.
20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla düzenlenecek tören ve etkinliklere katılmak üzere KKTC'ye gelen Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından resmi törenle karşılandı. Erdoğan, törende İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Akıncı ile askeri selamladı. İstiklal Marşı okunurken Cumhurbaşkanı Erdoğan onuruna 21 pare top atışı gerçekleştirildi.
Törene, KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ve diğer yetkililer katıldı.
Törende, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay da hazır bulundu. Törenin ardından Erdoğan, Akıncı ile baş başa görüşmeye geçti.
DAVUTOĞLU: BARIŞ GETİREN ENDER BİR OPERASYON
Başbakan Ahmet Davutoğlu Kıbrıs Barış Harekatı’nın 41'inci yıldönümü nedeniyle Twitter'dan paylaştığı mesajlarda şu ifadeleri kullandı:
"41'inci yılını kutladığımız Kıbrıs Barış Harekatı tarihe kan ve gözyaşını durduran, barış getiren ender bir askeri operasyon olarak geçmiştir. O gün zor şartlar altında Kıbrıs Türk Halkının yanında olan Türkiye Cumhuriyeti bugün her alanda çok daha güçlüdür. Ve her an, her alanda Kıbrıs Türk Halkı'nın yanında durmaya devam edecektir. Kardeş Kıbrıs Türkü'nün 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nı kalpten kutluyorum. Akdeniz'de istikrar, barış, güvenlik ve adalet isteyenler her zaman işbirliğine açık bir Türkiye bulacaklar."
KILIÇDAROĞLU'NDAN MESAJ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter mesajında, "Türkiye her zaman Kıbrıs Türkleri’nin güvencesi olacaktır. Kıbrıs Barış Harekatı’nda kaybettiğimiz şehitlerimizi rahmetle anıyorum" ifadelerini kullandı.
YUNANİSTAN: KABUL ETMİYORUZ
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Kıbrıs'ta gerçek anlamda kesin bir çözüm sağlanması için, adadaki tüm yabancı orduların uzaklaştırılması ve garantörlük koşullarının kaldırılması gerektiğini belirtti.
Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde Kıbrıs Barış Harekatı'nın 41. yıl dönümü nedeniyle yayımladığı mesajında Kocias, Yunanistan'ın, Barış Harekatını ve bunun getirdiği sonuçları hiçbir zaman kabul etmediğini, bundan sonra da etmeyeceğini vurguladı.
Kıbrıs sorununun bir "uluslararası işgal ve istila sorunu" olduğunu öne süren Kocias, şunları kaydetti:
"Bu sorunun çözümü Yunan dış politikasının en uç önceliği olmaya devam etmektedir. BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları ve Kıbrıs'ın AB'nin eşit bir ortağı olma özelliği, sorunun çözümü için çerçeveyi belirmektedir. Kıbrıs'ta, tüm yabancı orduların adadan uzaklaştırılması ve 1960 anlaşmasının getirdiği çağ dışı garantörlük ve ittifak koşullarının sonlandırılması gerçek anlamda kesin çözümün ayrılmaz parçasıdır. Yunan hükümeti, bu doğrultuda, yegane anlaşmalı çözüm metodu olan BM Genel Sekreteri'nin himayesindeki toplumlar arası görüşmeleri tam olarak desteklemektedir."