Dilek DALLIAĞ/MAGAZİN SERVİSİ
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2004 01:27
Hürriyet’in dün kamuoyuna duyurduğu KKTC vatandaşı Türkiye vatandaşlarının listesi, büyük yankı yarattı. Gün boyu arayan bazı isimler, ‘Acaba listede benim adım var mı?’ diye sordular. Listede yer alan bazı isimler ise, KKTC vatandaşlığını nasıl aldıklarını anlattılar.
NİL BURAK
Ben zaten Kıbrıslıyım
Kıbrıs doğumluyum ve hem Kıbrıs, hem de Türkiye olmak üzere çifte uyrukluyum. Benim için böyle bir şey söz konusu değil. Fakat geçtiğimiz seçimlerde iktirdarda olan Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP), seçime 1 ay kala seçmen oy oranı için 1600 kişiyi vatandaşlığa aldığını biliyoruz. Belki de onların vatandaşlıktan çıkartılması söz konusudur. Onun dışında yıllarca hastane açılışları ve yardıma yönelik organizasyonlarda sanatçı dostlarıma vatandaşlık hediye edilmişti.
Biz, başımızı çarpmak için duvar icat ederiz
KAYHAN YILDIZOĞLU
Ben 1980-1986 yılları arasında Kıbrıs’ta bulunmuştum. O dönem hükümet ilgi ve sevgisinden dolayı beni vatandaşlığına aldı. Vatandaşlıktan çıkartılmak beni etkilemiyor açıkçası. Ama bu sorunun da hallolmasını istiyorum. İnsanlar duvara başlarını çarpmamak için uğraşırlar, bizlerse sadece başımızı duvara çarpmak için duvar icat eden milletiz!
Çıkarılırsam hemen AİHM’de dava açarım
ÇETİN ÇİFTÇİOĞLU
Benim babam Ahmet Hasip Çiftçioğlu, Kıbrıs doğumludur. Orada üniversiteyi okuyup mezun olduktan sonra Türkiye’ye gelip yerleşmiş, Çataloğlu Elektrik Fabrikası’nda tercümanlık yapmaya başlamış ve annemle evlendikten sonra burada kalmış. Ben Zonguldak doğumluyum ve 1979 yılında Kıbrıs’a gittiğimde babamdan dolayı bana otomatikman bu vatandaşlık hakkı verilmişti. o zamanlar televizyoncu, programcı değildim. Vatandaşlığı bu sayede almadım. Ama vatandaşlıktan çıkartılacağımı düşünmüyorum, çünkü babam oralı ve bütün akrabalarımız orada yaşıyor. Ama eğer böyle bir durum olursa, karşı davamı da açarım AİHM’ye giderim.
Ailem 14 kuşaktır Kıbrıslı
REHA ERUS
HÜRRİYET’in Roma Temsilcisi gazeteci Reha Erus da KKTC vatandaşları arasında oğlunun adının geçmesi konusunda şöyle dedi:
‘Ailemiz 14 göbek Kıbrıslıdır. Babam Nafiz Erus, 26 Ağustos 1915 yılında Lefkoşa’da doğmuştur. Nafiz Erus beş kardeşin en büyüğü olup KKTC’nin 6 numaralı vatandaşı ilk KKTC Başbakanı ve Meclis Başkanı Nejat Konuk’un öz ağabeyidir. Babamdan dolayı ben ve eşim Müjgan Erus da KKTC vatandaşıyız. Ayrıca oğlum Rehacan Erus askerliğini KKTC vatandaşı olarak 1999’da Kıbrıs’ta Gazimagosa’da Gülseren Kışlası’ndan yaptı.’