KKTC ambargosu delindi

Güncelleme Tarihi:

KKTC ambargosu delindi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

YILLARDIR süren bir hukuk kavgası, KKTC'nin lehine sonuçlandı. Avrupa Adalet Divanı, Kuzey Kıbrıs menşeli narenciye ürünlerinin Avrupa'ya girişini engellemek isteyen başvuruyu geri çevirdi. Böylece, ekonomik ambargo altında ezilen KKTC, başta Türkiye üzere, üçüncü ülkeler üzerinden de olsa mallarını Avrupa'ya satabilecek.

Uzmanlara göre, Avrupa Mahkemesi'nin 4 Temmuz tarihli kararı hem fiilen ambargoyu kaldırıyor, hem ekonomik kriz içindeki KKTC'ne bir nefes alma ümidi veriyor, hem de - çok kritik bir aşamadaki Kıbrıs görüşmelerinde - Kıbrıslı Türkler'e önemli bir manevi destek sağlıyor. Bu kararı ‘KKTC’nin tanınmasına doğru ılımlı bir adım' olarak değerlendirenler de var.

24 YILLIK SAVAŞ

Avrupa mankemeleri önündeki hayati hukuk savaşı Barış Harekatı'ndan iki yıl sonra, 1976'da başladı. Bu tarihte Yunanistan'ın ve Kıbrıslı Rumlar'ın girişimleri sonucunda Avrupa Birliği (AB) Kuzey Kıbrıs'tan ihraç edilecek narenciye ürünlerinde Kıbrıs Rum Sağlık Bakanlığı'nın vereceği sağlık kontrol belgesini istemeye başladı. Bu kararla, Ruslar, Kıbrıslı Türkler'in narenciye ihracatını baltalamış oldular.

Türkiye'nin ve Kıbrıslı Türkler'in yaptığı itirazlar sonucunda AB 1994 yılına kadar bu kararı uygulamakta ‘çekimser’ kaldı. Bu tarihe kadar zor da olsa KKTC'nin narenciyesi ihraç edilebildi.

Ancak 1994 yılında Avrupa Adalet Divanı ‘AB tarafından 1976 yılında alınan kararın uygulanması’ yönünde karar alınca KKTC'nin ihracatı tamamen durdu. Bu kez de, bu uygulamaya karşı, KKTC ürünleri Türkiye üzerinden, Türk Sağlık Bakanlığı'nın verdiği kontrol belgesiyle ihraç edilmeye başlandı.

TÜRK BELGESİ YETERLİ

Bu kez de Yunanlılar ve Rumlar, ihracatı önlemek için hukuk savaşı başlattılar ve KKTC'den gelen narenciyenin AB ülkelerince ithalinin yasaklanmasını istediler.

İşte Avrupa Adalet Divanı, 4 Temmuz tarihli kararıyla bu başvuruyu geri çevirdi. Mahkeme, KKTC Sağlık Bakanlığı'nın verdiği belgeyi hálá tanımamakla birlikte, Türkiye ve diğer üçüncü ülkelerin vereceği belgeyle AB'ne satışa izin verdi. Böylece, narenciyeden sonra, diğer ihracat ürünleri için de benzer bir iznin çıkma ümidi doğdu.

Yunanistan'da ve Kıbrıs Rum kesiminde mahkeme kararı ‘ağır bir darbe’ olarak nitelenirken ‘Konfederasyon fikrinin kabulünde etkili olması’ endişesi doğdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!