Güncelleme Tarihi:
SOMALİ’de doğan Ilhan Omar (34), sekiz yaşındayken başlayan iç savaştan kaçarak ailesiyle Kenya’ya sığındı. Dört yıl mülteci kampında yaşadılar.
Şişli Belediyesi ve İngiltere Büyükelçiliği’nin düzenlediği Uluslararası İnsan Hakları Savunucuları Konferansı için İstanbul’a gelen Omar, Türkiye’deki mülteciler için “Bu ailelerin yaşadığı çaresizliği çok iyi anlıyorum. Gitmekten başka seçenek olmuyor. Suriye, iç savaş sırasında pek çok Somalili’nin kaçtığı yerdi. Kapılarını bize açtılar. Şimdi onları aynı sıkıntıları çekerken görmek üzücü” diyor.
Omar, kampta yaşadığı günleri, “Barınma, su ve gıdaya erişimimiz olmadığını hatırlıyorum. Etrafımızdaki herkes sıtmadan ölüyordu. Sürekli ‘yeni hayatı’ bekliyorduk” diye anlatıyor. Yeni hayat 12 yaşında geldiği ABD’de şöyle başlamış: “Bir anda ‘öteki kimliği’yle tanıştım. Siyahların azınlık olduğu bir ülkede siyah, mültecilerin istenmediği bir ülkede mülteci oldum. Şimdikine benzer duygular o zaman da vardı. Sürekli başörtümle ilgili soruları yanıtlamak zorunda kaldım.”
Omar, son seçimlerde 20 yıldır yaşadığı Minnesota eyaletinin Temsilciler Meclisi’ne seçildi. Peki Donald Trump’ın ‘Yeni Amerika’sında Somali asıllı, Müslüman, mülteci bir kadın milletvekili olmak nasıl bir duygu?’ Şöyle yanıtlıyor: “Varlığım, Trump’ın benim de taşıdığım kimliklerle ilgili söylediklerinin doğru olmadığını gösteriyor. İnsanlara ümit, direnç ve Bay Trump’ın anneanne ve dedelerinin de bir zamanlar sahip olduğu hayalleri hatırlatacağım. Kızılderili veya köle torunu değilseniz ABD’de yaşayan herkes göçmendir.”
YASAK, UTANÇ VERİCİ
Somali, Trump’ın giriş yasağı koyduğu ülkelerden biri. Omar, ‘Müslüman yasağı’nı utanç verici bulduğunu’ söylüyor: “Dini özgürlüklerin önderliğini yapan bir ülkeden bu hale gelmek çok kötü. Ülkemizin karanlık dönemleri çabuk unutuluyor. Şimdi direnmezsek o günlerin yeniden gelebileceğini hatırlatmalıyız. Tarihimizi dikkate almayan, kanunların uygulanması konusunda mantıksız davranan ve Anayasa’ya saygı duymayan bir Başkan gerçeğiyle karşı karşıyayız. Elbette ben de korkuyorum ama sesimizi çıkarmalı ve direnmeliyiz.”
İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARI TOPLANDI
Şişli Belediyesi ve İngiltere Büyükelçiliği’nin işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası İnsan Hakları Savunucuları Konferansı’nda ‘İnsan hakları savunucusu kimdir’ ve ‘Savunuculuk nerede başlar’ sorularının cevabı arandı. Yerel yönetimlerin, özel şirket ve sivil toplum örgütlerinin toplumsal cinsiyet eşitliğine dair yapacakları konuşuldu.