Kızıldeniz’e çakılan uçağın şirketini İsviçre yasaklamış

Güncelleme Tarihi:

Kızıldeniz’e çakılan uçağın şirketini İsviçre yasaklamış
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2004 01:18

Önceki gün 148 yolcu ve mürettebatıyla Kızıldeniz'e çakılan Boeing 737'nin bağlı olduğu Flash Airlaines şirketinin İsviçre'de ‘‘yasaklı’’ olduğu ortaya çıktı. Flash Airlaines'ın bir uçağı, geçen yıl Cenevre'deki güvenlik testlerinden geçemedi ve yetkililer, şirketin İsviçre'ye uçmasını ve hava sahasını kullanmasını yasakladı.

Mısır'ın ünlü tatil beldesi Şarm El Şeyh'te önceki gün 148 yolcu ve mürettebatıyla Kızıldeniz'e çakılan Boeing 737'nin bağlı olduğu Mısır şirketi Flash Airlines'ın uçaklarında güvenliğin yeterli olmadığı ortaya çıktı. İsviçreli havacılık yetkililerine göre, şirketin uçaklarından birinde geçen yılın ekim ayında yapılan rutin kontrol sırasında, güvenlik eksikleri tespit edildi ve Flash Airlines'ın İsviçre'ye uçması ve hava sahasını kullanması yasaklandı.

İsviçre Sivil Havacılık Ofisi sözcüsü Celestine Perissinotto, geçen yıl Flash Airlines şirketine ait bir uçağın kötü hava koşulları nedeniyle Cenevre kentine acil iniş yaptığını belirtti. Sözcü, ‘‘İsviçre makamları bu olayla ilgili ayrıntılı açıklama istedi, ancak karşı tarafın verdiği yanıt yeterli değildi. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü kurallarını açık bir şekilde ihlal ettiler. Eğer bir ülke, bir şirketin hava sahasını kullanmasına izin vermiyorsa, ortada çok ciddi bir problem var demektir’’ dedi.

Flash Airlines'ın 2 adet Boeing 737'si bulunuyor. Ancak İsviçre'de eksikleri tespit edilen uçağın, önceki gün düşen uçak olup olmadığı bilinmiyor. Flash Airlines, düşen uçağın 10 yıllık olduğunu, düzenli olarak bakımdan geçtiğini ve genellikle Norveç'e sefer yaptığını, pilotlarının da 5 bin uçuş saatinden fazla deneyime sahip olduğunu açıkladı.

Mısırlı yetkililer, uçağın teknik bir arıza sonucu düştüğünü ileri sürüyor, ancak her iki kara kutu da henüz bulunamadığı için uçağın kesin düşüş nedenini belirlemek mümkün değil. Uçak enkazı ve kara kutuların denizin 300 metre dibinde yattığı tahmin ediliyor.

Fransa, DNA uzmanı ve arama robotu gönderdi

Önceki gün havalandıktan kısa bir süre sonra Kızıldeniz'e çakılan uçakta ölen yolcuların çoğunluğunu, tatilden Paris'e dönen 133 Fransız turist oluşturuyordu. Fransa, şu ana kadar denizden çıkarılan 60 ceset parçasının kimliklerinin belirlenebilmesi için Mısır'a DNA uzmanları gönderdi. Şarm el Şeyh ve çevresi arama çalışmaları için deniz trafiğine kapatılırken, Fransa'nın gönderdiği radar donanımlı bir fırkateyn ile denizaltı arama robotu da çalışmalara katılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!