Güncelleme Tarihi:
Yaşlı adamın evi North Dakota ile Minnesota'yı ayıran Kızıl Nehir'e bitişik Moorhead kentinde. Nehir kabarmaya başlayınce yetkililer 3 bine yakın evin boşaltılması için halka çağrıda bulunmuşlar. Kamera yön değiştiriyor, yanyana insanlar kamyonlarla gelen kum torbalarını elden ele taşıyorlar. Nehir taştığında evlere sel basmasını önleyecekler. TV muhabiri ''Civar kentlerden gönüllüler torba taşımaya gelmişler. Son bir haftada üç milyon torba yerleştirmişler. Kızıl Nehir 40 feet (13 metre)'e yükselmesine rağmen kontrol altında.'' diyor.
Ekonomiyi düzlüğü çıkarma gayretindeki Amerika'nın zincirleme gelişen sorunları altında ev krizi var. Göçmenleri bu ülkeye çeken Amerikan Rüyası'nın temel taşları iş, ev, eş ve araba sahibi olmak. Emlak ipotek sorunu nedeniyle Amerika'da tüm evlerin toplam değeri bir yıl içinde 2 trilyon 400 milyar dolar kaybederek 19.1 trilyona düştü. Ev fazla düşüş yüzde 55.1 ile kumarhaneler eyaleti Nevada'da tesbit edilirken New York yüzde 4.7 oranı ile 50 eyalet arasında en az değer kaybeden eyalet oldu.
İpotek sorunu kereste, çimento, demir-çelik-plastik, cam, boru-kablo sektörlerini de hırpaladı, dünyanın en varlıklı ülkesinde evsizlerin sayısını da artırdı. Kriz süregelirken Amerika'nın çeşitli kesimlerinde ''Çadır Kentler'', ''Gecekondu mahalleleri'' mantar gibi üremeye başladı. İşini kaybeden, borç ödemesi yapamadığı için evinden çıkarılanlar karayolları yanında boş arazilerde çadır kurup yaşam sürdürüyorlar. California'da ana karayolunun bir çıkışında 2,100 çadırda 6 bin evsizin yaşadığı bildiriliyor. Yetkililer Amerika'nın batı yakasından doğu kıyısına evsiz sayısının bir milyonu aştığını söylüyor.
Evsizler çadır kentlere kedi-köpekleri ve TV'leriyle birlikte geliyorlar. Çoğunlukta yıl boyu ılık-sıcak iklimdeki kentlerde kalıyorlar. Yardım kurumları zaman zaman iklim şartlarından etkilenmeyecek gıdaları getiriyorlar. Gün boyunca şezlonglara uzanıp zaman öldürüyorlar. Uzaktan bakıldığında renkli plaj çadırları içinde ve dışında piknik yapanların görünümünü yansıtıyor. California'da zenginlerin yaşadığı Santa Barbara kenti belediyesi bir araba parkını evsizlere tahsis etti. Hurdaya çıkarılmış minibüslerde çocuklu aileler kira derdi olmadan yaşıyorlar. Fresno kentinde ise devlet arazisine tahta levha ve kontraplaktan gecekondu yapanlara karşı çıkan yok. Belediye '' İşi, parası, evi olmayanlara yardım edemiyoruz. Başları üstünde çatıya da ses çıkartamayız. Elektrik direğine kablo çekmelerine de göz yumuyoruz.'' diye arka çıkıyor. Bir evsizin tek şikayeti çadırının küçük olması: '' Para bulsam daha büyük bir çadır alacağım. Boyum 1,95 cm. Uyurken ayaklarım dışarda kalıyor.''