Güncelleme Tarihi:
SURİYE’de 15 Mart 2011’de Dera kentinde duvarlara “Halk rejimin yıkılmasını istiyor” yazan öğrencilerin tutuklanması, hükümet karşıtı gösterilerin fitilini ateşlemişti. 40 yıldır iktidarda olan Esad rejimine karşı barışçıl gösterilerle başlayan olaylar, ülke çapına yayılarak kısa sürede iç savaşa dönüştü. Ordudan ayrılan askerlerin öncülük ettiği silahlı muhalifler ve rejim güçleri arasındaki çatışma, El Kaide ve diğer cihatçı örgütlerin de katılmasıyla ülkeyi harabeye çevirdi.
EN KANLI YIL
Son bir yıl, Suriye savaşının en kanlı dönemi oldu. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, önceki gün savaşta ölenlerin sayısının 146 bini bulduğunu duyurdu. Son bir yılda çatışmaların şiddetlenmesiyle ölü sayısı iki kat arttı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ise bir zamanlar Filistinli mültecilere kapılarını açan Suriye’nin bugün modern tarihin en büyük mülteci krizine sahne olduğuna dikkat çekti. UNHCR’nin dün açıkladığı rapora göre, 21 milyonluk Suriye nüfusunun yüzde 40’ı, yani 9 milyondan fazla Suriyeli çatışmalardan kaçmak için evlerini terk etti. 6.5 milyon kişi Suriye içinde mülteci durumuna düşerken, 2.6 milyon kişi ülkeden kaçtı. Türkiye’deki mülteci sayısı ise 700 bini buluyor. UNCHR Yüksek Komiseri Antonio Guterres, bunun 20 yıl önceki Ruanda soykırımından bu yana en büyük mülteci krizi olduğuna dikkat çekerek “Bu çapta bir insani felaket, katliamı durdurmak için herhangi bir anlamlı gelişme olmadan gözlerimizin önünde devam ediyor” dedi.
EN BÜYÜK KURBAN ÇOCUKLAR
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu da (UNICEF), son yayınladığı raporda “Suriye’de 5.5 milyon çocuğun savaş mağduru olduğuna, 10 bin çocuğun da savaşta öldüğüne” dikkat çekti. Raporda ailesi ölen 8 bin çocuğun ülkelerini tek başına terk ettiği, Türkiye’ye ise 450 bin Suriyeli çocuğun sığındığı belirtildi. Raporda “Suriye kökenli her 10 çocuktan biri, yani 1.2 milyondan fazla çocuk, komşu ülkelerde mülteci olarak yaşamak için ülkelerini terk etti. Bu rakam her geçen gün artmaya devam ediyor. 12 yaşındaki erkek çocukları silahlı gruplara alınıyor” denildi.
MUHALEFETE SEÇİM ENGELİ
Son olarak Cenevre’de hükümet ve muhalefet arasındaki görüşmelerin de yarım kalması, savaşa barışçıl çözüm bulunması yönündeki umutları suya düşürdü. Görüşmelere arabuluculuk eden BM-Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi, dün seçimlerin görüşmelere zarar vereceğini ve muhalefetin hükümetle yeniden masaya oturmayı reddedebileceğini söyledi. Suriye hükümeti ise bu açıklamayı “İbrahimi arabuluculuk görevine yakışmayan sözlerle yetkisini aşıyor” diyerek eleştirdi. Muhalefetin istifasını istediği Esad, mayıs ya da haziran ayında düzenlenmesi planlanan seçimlerde tekrar aday olmayı planlıyor. Parlamentoda önceki gün kabul edilen yeni seçim yasasıyla da, aday olabilmek için en az 10 yıl Suriye’de yaşama ve başka bir ülkenin vatandaşı olmama şartı getirildi. Bu durum neredeyse tamamı yıllardır sürgünde yaşayan muhalefet liderlerinin seçime katılamaması anlamına geliyor. 2012’de kabul edilen anayasa uyarınca seçimlere ilk defa iktidardaki Baas Partisi dışından adaylar da katılabilecek.
Suriye Dışişleri Bakanı hastaneye kaldırıldı
SURİYE Dışişleri Bakanı Velid Muallim, geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle önceki gece Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta hastaneye kaldırıldı. Koruma ordusu ve Lübnan Maliye Bakanı Ali Hasan Halil eşliğinde gittiği Beyrut Amerikan Üniversitesi Hastanesi’nin yoğun bakım servisinde tedavi altına alınan 73 yaşındaki Muallim’in kalp damarında tıkanma olduğu ancak dün itibariyle durumunun iyi olduğu belirtildi. Lübnan ordusu hastane çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alırken, hastane personelinin de Muallim’in durumuyla ilgili bilgi sızdırılmaması konusunda uyarıldığı kaydedildi. AFP’ye konuşan bazı hastane kaynakları ise Muallim’in sağlık kontrollerinin devam ettiğini belirterek “Doktorlar büyük ihtimalle açık kalp ameliyatı yapılmasına karar verecek” dedi. 1990-2000 yılları arasında Suriye’nin Washington Büyükelçisi olan Muallim, 2006’da Devlet Başkanı Beşar Esad tarafından dışişleri bakanlığına atanmıştı. Muallim, şubat ayında başarısızlıkla sona eren Cenevre’deki görüşmelerde Suriye hükümeti heyetine başkanlık ediyordu.