Kissinger: ABD, Kuzey Irak'a operasyon istemez

Güncelleme Tarihi:

Kissinger: ABD, Kuzey Iraka operasyon istemez
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2007 17:36

ABD Dışişleri eski Bakanı Henry Kissinger, ABD’nin Türkiye’nin Kuzey Irak’a gerçekleştireceği olası bir sınır ötesi operasyonu istemeyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Kissinger, “ABD’nin olası bir operasyona ilk tepkisi, büyük ihtimali problemi anlamaya çalışmak olur. Ama böyle bir askeri harekatı bu aşama istemez. Çünkü, ABD şu anda Irak’ın Suriye ve İran sınırını güvence altına almaya çalışıyor” dedi.

Henry Kissinger, Akbank Kurumsal Bankacılık Grubu’nun davetlisi olarak Sabancı Center’da verdiği konferansın ardından, izleyicilerin sorularını yanıtladı.

KATILIMCILAR KISSINGER’İ SORU YAĞMURUNA TUTTU

Oturum başkanlığını Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlter Turan’ın yaptığı soru-cevap bölümünde, izleyiciler Kissinger’i soru yağmuruna tuttu. Prof. Dr. İlter Turan, kendisine ulaştırılan soru sayısının 100’ü aştığını belirterek, soruların tamamını cevaplamanın mümkün olmadığını dile getirdi.

Kissinger ise, konferans katılımcılarının yoğun ilgisinden çok memnun olduğunu ifade ederek, “Soruların hepsini buradar yanıtlayamam ama tüm sorular bana mail olarak atılacak. Hipsini tek tek okuyacağım. Türk izleyicilerinin sorularını öğrenmek benim için de öğretici olacak” diye konuştu.

“ABD İLE TÜRKİYE’NİN ÇIKARLARI PARALEL”

Kissinger’a yöneltilen sorular, Türkiye’nin Kuzey Irak’a olası askeri müdahalesi üzerine odaklandı. Türkiye’nin Irak’ın bütünlüğünden yana olduğunu ifade eden Kissinger, ABD ile Türkiye’nin çıkarlarının paralel olduğunu vurguladı. Kissinger, Türkiye’nin Kuzey Irak’tan gelebilecek tehlikelere karşı önlem almasının normal olduğunu dile getirerek, ancak bu konuda hayata geçirilecek yöntemlerin uluslararası arenada kabul görmesi gerektiğine işaret etti.

“ABD, KUZEY IRAK’A OPERASYON İSTEMEZ”

Türkiye’nin Kuzey Irak’a gerçekleştireceği bir askeri müdahalenin ABD tarafından nasıl karşılanacağına ilişkin bir soruya, “ABD’nin olası bir operasyona ilk tepkisi, büyük ihtimali problemi anlamaya çalışmak olur” yanıtın veren Kissinger, “Ama böyle bir askeri harekatı bu aşama istemez. Çünkü, ABD şu anda Irak’ın Suriye ve İran sınırını güvence altına almaya çalışıyor” değerlendirmesinde bulundu.

“İRAN’IN NÜKLEER GÜÇ OLMASI ÖNLENMELİ”

Kissinger, İran’ın nükleer silahlanma çalışmalarına ilişkin olarak ise, İran’ın çabalarının uluslararası güçler tarafından durdurulması gerektiğini söyledi. İran’ın nükleer güç olması halinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin içinin boşalacağına dikkat çeken Kissinger, İran’ın nükleer güç olmasını başka ülkelerinde izleyebileceği tehlikesine dikkat çekti.

“BOP’UN HEDEFİNE KATILIYORUM, UYGULAMAYA KATILMIYORUM”

Büyük Ortadoğu Projesi’ne (BOP) ilişkin görüşleri de sorulan Kissinger, ABD’nin Ortadoğu’ya demokrasi getirme hedefine katıldığını ancak uygulama yöntemlerine tam olarak hak vermediğini söyledi. Kissinger, “ABD dış politikasını yönetenler neyin ne zaman uygun olacağını bilmeliler. Yönetenler, tarihi kendi döneminde bitirmeye çalışmamalı” diye konuştu.

“ABD VE TÜRKİYE KRİZLER DIŞINDA DA İLETİŞİM KURMALI”

Kissinger, Türkiye ile ABD arasındaki “stratejik ortaklık”ın sona erip ermeyeceğine yönelik bir soruya karşılık, her iki ülkenin kriz dönemleri dışında da sürekli iletişim halinde olmasının önemine dikkat çekti. Türkiye’nin bölgesinde her zaman büyük baskılarla karşı karşıya kaldığını hatırlatan Kissinger, “ABD’nin stratejik ortaklığa ‘Biz Türkiye’yi eğiteceğiz’ gözüyle bakmaması gerekiyor” dedi.

“AB’NİN TEK BİR DIŞ POLİTİKASI OLMASI ZOR”

Konuşmasında AB’nin geleceğine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Kissinger, AB ülkelerinin tek bir dış politika etrafında birleşmesinin zorluğuna dikkat çekti. AB’nin kendi içindeki sorunları uzun vadede çözeceğine inandığını ifade eden Kissinger, Türkiye’nin ise AB üyeliği sürecini çok iyi yönettiğini kaydetti.

“TÜRKİYE’NİN AB SÜRECİ OLUMLU İŞLİYOR”

Kissinger, şöyle konuştu:

“Türkiye’nin AB ile ilişkilerden sorumlu bakanı ile görüştüm ve olumlu buldum. Türkiye reform programını tamamlamak zorunda. Sorun, AB’nin tüm yükümlülüklerini yerine getiren Türkiye’yi arasına kabul edip etmeyeceği... Türkiye’nin AB üyeliği için uzun vadeli bir onay beklemesi daha doğru olabilir.”

“YENİ HÜKÜMET IRAK’TA İLERLEME SAĞLAYACAK”

Kissinger, ABD’de seçilecek yeni hükümetin, ABD dış politikasını nasıl etkileyeceğine ilişkin bir soruyu, “Şunu bilmelisiniz ki, ben bugüne kadar hiç kazanacak bir adayı desteklemedim. Ama kim seçilirse iyi dostluk kuruyorum” diyerek yanıtladı. Kissinger’in bu cevabı, izleyiciler arasında gülüşmelere yol açtı. Yeni hükümet döneminde özellikle Irak konusunda bir ilerleme kaydedileceğine inandığını belirten Kissinger, demokratların seçimi kazanması halinde, yeni hükümete elinden gelen desteği sunacağını ifade etti.

“DOLARIN TEPETAKLAK OLMASI HOŞUMA GİTMİYOR”

Son olarak, doların uluslararası piyasalarda statü kaybetmesi konusunda fikri sorulan Kissinger, “Tabi ki doların tepetaklak olması hoşuma gitmiyor. Ama bu durumun sebebi, sanırım şimdiki sorunların ileriye itilmesinden kaynaklanıyor” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!