Kısırlığın molekülü bulundu

Güncelleme Tarihi:

Kısırlığın molekülü bulundu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2005 20:20

Bilim adamları, farede bulunan LPA adlı molekülün, kısır çiftler için yeni tedavi yöntemleri sağlayabileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Amerikalı ve Japon bilim adamlarından oluşan uluslararası bir ekip, farede bulunan bir kısırlık molekülünün, her yıl kısırlık tedavisi gören milyonlarca kadına doğurma şansı verebileceğini belirtti. Faredeki LPA adı verilen, rahme embriyon yerleşmesiyle bağlantılı alıcı bir molekülün, kısır çiftler için yeni tedavi yöntemleri sağlayabileceğini kaydedildi.

Molekülün, insanlarda da aynı yöntemle çalışması durumunda, kısırlık tedavisi gören kadınlarda, rahme embriyon yerleşme oranlarını ilerletme tedavilerinde yeni bir hedef olabileceği belirtildi.

Nature dergisinde yayınlanan araştırmada bilim adamları, normalde hayvanın rahmindeki hücrelerin yüzeyinde görünen LPA moleküllerine sahip olmayan fareyi genetik olarak değiştirdi. Fare, normal, sağlıklı embriyonlar üretebildi, ancak bunlar rahme yerleşemedi ve gelişemedi. LPA alıcılarının olmaması, farenin, normal yerleşme için gerekli yağ asidi prostaglandinin düzeyini de etkiledi.

Haberin Devamı

Araştırmayı yapan Amerikalı ve Japon bilim adamları, LPA alıcısının, “Embriyonların yerleşme kapasitesine net etkisi olduğunu” kaydetti.

20'li yaşların ortasında sağlıklı bir çiftin düzenli seks yapması durumunda, gebe kalma şansının 4'te bir olduğu belirtiliyor. Kısırlık, bir yıl denemeden sonra hamile kalınamaması olarak tanımlanıyor.

Her 6 çiften birinde kısırlık sorunu olabiliyor. Nedenlerin çeşitli olmasına rağmen kadının rahmine embriyon yerleşememesi,  açıklanamayan kısırlığın önemli bir nedeni olarak düşünülüyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!