Güncelleme Tarihi:
Fare ve köpeklerde kanıtlandı, şimdi sıra insanlarda
‘Boy ile yaşam süresi arasında bir bağlantı olabilir mi?’ Şimdi Hollandalı bir bilimadamı bu sorunun cevabını arıyor. Küçük fare ve köpeklerin daha uzun ömürlü olduğunu söyleyen Hollandalı biyolog Armand Leroi, aynı durumun insanlar için de geçerli olabileceğini öne sürüyor.
Dr. Leroi, boya ve cüsseye takmış durumda. Niye basketbolcular 2 metre boyunda da, Çinli erkekler 1.60? ‘Bir canlıyı balina ya da fare yapan genetik programı bilmiyoruz’ diyor Leroi. 5 yıldan bu yana kurtçukların genlerini inceleyen Leroi, sonunda bir canlıyı iri ya da küçük yapan şeyi bulacağını umut ediyor.
İngiltere'nin Berkshire kentindeki Imperial College'de evrim biyoloğu olarak çalışan Armand Leroi (35), konuyla ilgili son bulgularını 28 Mart günü Londra'daki Kraliyet Enstitüsü'nde vereceği ‘The Size We Are’ başlıklı konferansında anlatacak.
Hollandalı bilimadamı şimdilik niye bazı insanların uzun, bazılarının kısa olduğunu açıklayamıyor. Ancak C.elegans diye adlandırılan kurtçuklardaki bazı genlerle oynayan Leroi, dev ya da cüce kurtçuk elde etmeyi başarmış. Ve vücut yapısını kontrol eden genlerle ömrü ve ölümü arasında bir bağlantı olduğunu da görmüş.
İşte Leroi, bu bulgunun ardından, Leroi, ‘kısa insanlar genetik olarak uzun insanlara göre daha uzun yaşamaya programlanmışlardır’ hipotezini geliştirdi. Büyüme hormonları durdurulan farelerin, diğer farelerden % 75 oranında daha uzun yaşadığı belirlendi. Köpek cinsleriyle, ortalama ömürleri arasındaki bağlantıyı araştıran Leroi, Danua tipi iri köpeklerin erken yaşlarda öldüğüne işaret ediyor. Leroi, küçük köpeklerin daha çok yaşamasının % 50 oranında büyüklüklerine bağlanabileceğini iddia ediyor.
Leroi, farklı büyüklükteki köpekler arasındaki en önemli farklılığın, vücutlarındaki büyüme hormonu seviyesi olduğunu belirtiyor. Proporsiyonel olarak büyük köpeklerin vücutlarında daha fazla miktarda IGF olarak adlandırılan büyüme hormonundan bulunuyor. IGF, fare ve kurtçuklarda da mevcut. Bu hormon durdurulduğunda fareler ve kurtçuklar daha uzun ömürlü oluyor. Genlerin hayvanların büyüme ve yaşam süresindeki etkisini gören bilimadamları, yakında aynı şeyi insanlar için de geçerli olup olmadığını ortaya çıkarmayı umuyor.