Güncelleme Tarihi:
Kırımoğlu’nun Kırım’a giremeyeceğine dair alınmış herhangi karar bulunmadığını açıklayan Kırım parlamentosu Başkan Yardımcısı Konstantin Baharev, “Kim olduğu belirsiz biri, Kırımoğlu’nun eline sınırda bir kağıt parçası tutuşturarak, beş yıl boyunca Kırım’a giremeyeceğini söylemiş. Yok böyle bir karar. İstediği zaman geri dönebilir" dedi.
Baharev, "Kırım parlamentosu bundan bir süre önce gerçekten Kırım’da istenmeyen 300 Ukraynalı yetkilinin yer aldığı listeyi görüşmüş ve yayımlamıştı. Ancak bu listede Tatar Meclisi eski Başkanı ve Tatar halkı lideri Kırımoğlu yer almıyor” diye konuştu.
Aynı zamanda Ukrayna Parlamentosu üyesi olan, Kırım Tatar Meclisi eski Başkanı Kırımoğlu'nun Kırım'a girişinin yasaklandığına dair açıklama Kırım Tatar Meclisi tarafından yapılmıştı.
Kırımoğlu, hafta sonunu geçirdiği Kırım'dan Ukrayna'ya geçerken kendisine iletilen 'yasak kararı'nı tanımayacağını belirtmişti. Kırım'a geri döneceğini söyleyen Kırımoğlu, "Bu karar ne kadar 'medeni' bir devletle uğraştığımızın göstergesidir" demişti.
Kırımoğlu'yla ilgili haber, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün, 1944’te Sibirya’ya sürülen Kırım Tatarlarının yasal haklarının iade edilmesine imkan veren kararnameyi imzalamasının ardından geldi. Sürgün edilmeden önce Kırım nüfusunun yüzde 60'ını oluşturan Tatarlar, günümüzde yüzde 13 ile azınlık statüsünde yaşamlarını sürdürüyor.
ERDOĞAN, PUTİN'LE KIRIM TATARLARININ DURUMUNU KONUŞMUŞTU
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye olarak Ukrayna'da yaşanan krizden Kırım'daki Tatar Türklerinin zarar görmemesine büyük önem verdiklerini ifade etmişti.
Kırımoğlu ile Ankara'da bir araya geldiğine de dikkati çeken Erdoğan, taraflar arasındaki diyaloğun önemine işaret etmişri.