Güncelleme Tarihi:
Dünyanın gözü kulağı aylardır Ukrayna'dan gelen haberlerde.
Rusya Devlet Başkanı Putin'in emri ile geçtiğimiz yılın Şubat ayında başlayan savaş Ukrayna'nın doğu bölgelerinde son sürat devam ediyor.
Bir süredir Ukrayna ordusunun taarruzuna karşı savunma pozisyonuna geçen Rusya'dan gelen haber ise dünyanın gündemine birinci sıradan giriş yaptı.
Rusya ve Kırım'ı birbirine bağlayan Kerç Köprüsü'nde, bu gece yarısı arka arkaya patlamalar meydana geldi.
Rus yetkililer yaptıkları açıklamada patlama olduğuna dair bir bilgiye yer vermedi ve yaşanan olayı 'acil durum olayı' olarak nitelendirdiler.
Aynı açıklamada söz konusu olay nedeniyle 2 kişinin hayatını kaybettiği ve bir çocuğun da yaralandığı bilgisine yer verildi.
Al Jazeera'da yer alan habere göre, yayalardan köprüyü kullanmamaları istendi.
Açıklama Ukrayna medyasının üst geçit boyunca patlamalar bildirdiğini yazmasından saatler sonra geldi.
KREMLİN: İNSANSIZ HAVA ARAÇLARIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Kremlin Sarayı, Kırım Köprüsü’ndeki patlamanın Ukrayna tarafından deniz üstü insansız hava araçlarıyla gerçekleştirildiğini duyurdu. Ukrayna Güvenlik Servisi’nden (SBU) adı açıklanmayan bir kaynak, Kırım Köprüsü’ne SBU ve Ukrayna Deniz Kuvvetleri’nin ortak operasyonu sonucu saldırı düzenlendiğini söyledi.
RUSYA ABD VE İNGİLTERE'Yİ SUÇLADI
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Ukrayna'yı İngiltere ve ABD'nin de dahil olduğu köprü saldırısını gerçekleştirmekle suçladı.
Zakharova, 'Bugün Kırım köprüsüne yapılan saldırı Kiev rejimi tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu rejim teröristtir ve uluslararası bir organize suç örgütünün tüm özelliklerini taşır' dedi.
'Kararlar, Amerikan ve İngiliz istihbarat teşkilatları ve politikacılarının doğrudan katılımıyla Ukraynalı yetkililer ve ordu tarafından alınıyor' diyen Zakharova, ABD ve İngiltere'yi 'bir terör devlet yapılanmasının başında' olmak ile suçladı.”
Rus TASS haber ajansı, köprüdeki "acil durum" nedeniyle tren trafiğinin değişebileceğini söylerken, RIA devlet haber ajansı, polis memurlarının bölgedeki feribot seferlerinin de çalışmadığı konusunda sürücüleri uyardığını yazdı.
Rusya, Kırım'ı 2014 yılında Ukrayna'dan ilhak etti, ancak yarımada uluslararası alanda Ukrayna topraklarının bir parçası olarak kabul ediliyor.
Kırım'ı Krasnodar'a bağlayan köprü, Ukrayna'da savaşan Rus askerlerine malzeme taşımak için hayati bir bağlantı görevi görüyor.
Söz konusu köprü Ukrayna tarafından Kırım'ın ilhakının sembolü olarak görülüyor.