Kırım Rusya’da kalacak

Güncelleme Tarihi:

Kırım Rusya’da kalacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2014 02:59

Kırım’da Rusya’yla yaşanan krizi sürerken AB ile görüşmeler için Brüksel’e geçen ABD Başkanı Obama, 1’nci Dünya Savaşı hatırlatması yaptı. Obama, “Bu savaştan çıkan dersler bizim için halen geçerli” dedi. Ve güç kullanılmayacağı için Kırım’ın Rusya’nın kontrolünde kalmaya devam edeceğini ilk kez kabul etti.

Haberin Devamı

HOLLANDA’da katıldığı iki günlük Nükleer Güvenlik Zirvesi’nin ardından Avrupa Birliği temsilcileri ile görüşmeler için Belçika’ya geçen ABD Başkanı Barack Obama, Rusya’yla yaşanan Ukrayna gerginliğinin gölgesinde kalan Avrupa seyahatine 1’nci Dünya Savaşı’nda ölenlerin anısına kurulan mezarlık ziyaretini de ekledi. Obama, patlak veren uluslararası krizler konusunda 1’nci Dünya Savaşı hatırlatlaması yaparak, “Bu savaştan çıkan dersler bizim için halen geçerli” dedi. Belçika Kralı Philippe ve Belçika Başbakanı Elio Di Rupoile birlikte savaşta hayatını kaybeden Amerikalıların mezarları başında saygı duruşunda bulunan Obama, Avrupalı liderlerle eski kıtanın yanı başındaki Ukrayna krizinin nasıl sonlandırılabileceğini konuştu. Obama, Kırım’ı kontrolü altına alan Rusya’ya yönelik ilave yaptırımlar uygulanacağı sinyali verirken, Kırım’ın Rusya’nın kontrolünde kalmaya devam edeceğini ise ilk kez kabul etti. Obama, “Bölgeden güç kullanarak çıkartılmaları yönünde bir beklenti yok” diye konuştu. Ancak ABD lideri, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik daha derin müdahaleleri olması halinde daha sert yaptırımlar geleceği uyarısında bulundu.

ABD’DEN DOĞALGAZ

Haberin Devamı

Avrupa Konseyi Başkanı Herman van Rompuy ise “Rusya’nın Kırım’ı ilhakı 21’inci yüzyılda yüz karası ve bunu tanımayacağız” dedi. AB’nin bazı ülkeleri enerji konusunda Rusya’ya bağımlı. Dün AB liderleriyle ortak bir açıklama yayınlayan Obama, “Bu durum, Avrupa’nın enerji güvenliğinin güçlendirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor” dedi. Obama, ABD’nin Avrupa’ya doğalgaz satabilmesi için Serbest Ticaret Anlaşması’nın tamamlanması gerektiğini ancak bunun nihai çözüm olmayacağını söyleyerek “Avrupa, hep birlikte enerji politikalarını gözden geçirmeli” dedi.

Soğuk Savaş’ı reddetti

ABD Başkanı Obama, Kırım konusunda Rusya’yla yaşanan krizin “yeni bir Soğuk Savaş’ın başlangıcı olmadığını” söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!