Güncelleme Tarihi:
Ezici çoğunluğu Rus kökenli vekillerden oluşan parlamentodaki oturuma 100 üyeden 86'sı katıldı. Sekiz vekilin çekimser kaldığı oylamadan çıkan 78 'evet' oyuyla, Rusya'ya bağlanma teklifi kabul edildi. Kararın bağlayıcılığı bulunmuyor ancak Kırım parlamentosunun eğilimini yansıtması ve Rusya'ya bağlanma konusunda Moskova'ya yeşil ışık yakması açısından önem taşıyor.
REFERANDUM ÖNE ÇEKİLDİ
Kırım'da Rusya yanlısı hükümet ise bölgenin kaderini belirleyecek referandumun 30 Mart'tan 16 Mart'a alındığını açıkladı.
RIA ajansının aktardığına göre; Kırım Başbakan Yardımcısı Rüstem Temirgaliyev, referandumda halka, Kırım'ın Ukrayna'nın parçası olarak mı kalmasını, yoksa Rusya Federasyonu'na mı bağlanmak istediklerinin sorulacağını söyledi.Temigaliyev, "İlk soru 'Kırım'ın Rusya Federasyonu'na katılmasından yana mısınız?', ikincisi ise, '1992 Anayasası'nın yenilenmesinden yana mısınız?' olacak" dedi. 1992 Anayasası, Kırım'ı Ukrayna'nın parçası olarak kabul ediyor.
Kiev’de iktidara gelen yeni yönetim, Kırım’da yapılacak referandumu tanımayacaklarını açıklamıştı. Kırım’da nüfusun yaklaşık yüzde 15 oluşturan Kırım Tatarları ise referandumun, özerk bölgenin Rusya’ya bağlanması için araç olarak kullanılması durumunda isyan bayrağı çekeceklerini duyurmuştu.
"NE DEMOKRATİK NE DE MEŞRU"
Kırım parlamentosunda alınan karar Batı'da tepkilere neden oldu. Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda, Kırım'dan gelen bu haber üzerine Twitter'dan yazdığı mesajda, "Rus işgali altındaki Kırım Parlamentosu'nun Rusya'ya bağlanma kararı alması ne demokratik ne de meşrudur" diye tepkisini gösterdi.
Nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ı Rus olan Kırım'ın kontrolü, Ukrayna'daki iktidar değişikliğinin ardından fiilen Rus askeri güçlerinin eline geçmişti.
PUTİN GÜVENLİK KONSEYİ'Nİ TOPLADI
Gelişmeler üzerine Milli Güvenlik Konseyi'ni toplayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kurmaylarıyla Kırım parlamentosunun aldığı bağlanma kararını ve Ukrayna'daki son durumu ele aldı.
BRÜKSEL’DE UKRAYNA ZİRVESİ
AB devlet ve hükümet başkanları, Ukrayna'daki gelişmeleri ve Rusya'ya karşı devreye sokulabilecek önlemleri ele almak üzere olağanüstü toplandı.
NATO'nun dün aldığı "tepki kararlarının" ardından bugün de AB liderleri, son dönemde ilişkilerin zaten gergin olduğu, Ukrayna'daki gelişmeler nedeniyle de bu gerginliğin en üst seviyeye çıktığı, Rusya'ya karşı devreye sokulabilecek "önlemleri" ele almak için olağanüstü nitelikli bir zirvede bir araya geldi.
Üye ülkeler arasında Rusya'ya yaptırım uygulama konusunda tam bir görüş birliği olmaması nedeniyle, "uyarı dozu yüksek, yaptırım boyutu düşük" bir dizi kararın çıkma olasılığının yüksek olduğuna dikkat çekiliyor.