Kırgızistan’da etnik kavga

Güncelleme Tarihi:

Kırgızistan’da etnik kavga
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2010 00:00

Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev’in nisan ayında bir halk ayaklanmasıyla devrilmesinin ardından Kırgızistan’da sular durulmuyor. Güneydeki Oş şehrinde önceki akşam başlayan etnik şiddet olaylarında en az 46 kişi öldü, 650 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

ROZA Otunbayeva liderliğinde kurulan Kırgız geçici yönetim, ülkede düzen ve asayişi bir türlü sağlayamıyor. Önceki akşam ülkenin en büyük ikinci şehri Oş’ta Kırgız ve Özbek asıllı gençlerin kurduğu çeteler çatıştı. Tiyatro meydanında cop, taş ve sopalarla kavga eden çetelerin etnik savaşı, gece yarısına doğru şehir geneline ve çevre köylere yayıldı. Özbekler’e ait binalar ve araçlar ateşe verildi. Otomatik silah sesleri duyuldu. Olaylarda 46 kişi hayatını kaybetti, 10’u ağır 650 kişi yaralandı.
Ordu barikat kurdu
Geçici yönetim olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan ederken, Kırgız ordusuna ait zırhlı BTR araçlarının dün sabah kente girdi. Buna rağmen yağma ve kundaklamalar dün de sürdü. Ülkenin kuzeyinden binlerce Kırgız’ın Oş’a hareket etmesi üzerine ordu yollara barikat kurdu. Toplam 2500 kişinin katıldığı etnik kavga sonrasında polisin sadece 5 kişiyi tutuklaması dikkat çekti. Otunbayeva, sorumluluğu yine Nisan ayında devrilen lider Kurmanbek Bakiyev yanlısı gruplara yükleyerek, “Halkımız ve yöneticiler provokasyonlara karşı uyanık olmalı” dedi.  Kırgızistan’a komşu Özbekistan’da Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesi düzenleyen Rusya ve Çin liderliğindeki bölge ülkeleri liderleri, gelişmelerden endişe duyduklarını dile getirdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!